Hvis vi siger hudpleje, hvilken kropsdel tænker du så på først? Formentlig ansigtet, ikke? Det sted er vi typisk mest forfængelige med, for det er jo det, alle ser. Dernæst tænker du nok på din hud på kroppen, som de fleste af os foretrækker i en blød og spændstig version. For de færreste er hælene top of mind.
De lever typisk et beskedent liv, når det gælder omsorg og pleje. Og det til trods for hælenes udholdenhed og tro tjeneste. Intet andet sted på kroppen bliver din hud udsat for så stort et pres og tryk og så meget slitage. Alligevel glemmer vi dem. Sikkert fordi hælene i vinterhalvåret er gemt væk i tykke strømper og tunge støvler. Så hvorfor bekymre sig om, hvordan de tager sig ud?
Problemet er bare, at hvis vi ikke husker hælene i den daglige hudplejerutine, så står vi med et par misplejede eksemplarer, når vi vil slippe dem fri i forårssolen.
1. Giv dine tørre hæle masser af fedt og fugt
Det er ikke mærkeligt, at vores hæle ofte er ru og tørre som sandpapir. De lever nemlig i permanent underskud på fedt. Det skyldes, at fodsålerne blev forbigået, da der blev uddelt fedtproducerende talgkirtler til huden. De har ingen beskyttende fedthinde.
Derfor er hælene afhængige af, at deres ejer forsyner dem med fedt udefra. Sker det ikke, griber hælene til andre metoder for at værne sig mod verden. De laver hård hud. Og det vil vi ikke have. Så frem med cremekrukkerne.
Sådan gør du:
Morgen og aften
Smør dine fødder ind både morgen og aften og gerne lige efter badet, da fugtig hud lettere optager creme. Kom mest creme på fodsålerne og hælene, hvor der ingen talgkirtler er.
40-50%
Vælg en creme med den rette balance mellem fedt og fugt. Den skal ikke være let og vandig, men heller ikke så fed, at den ikke trænger ind i huden. En fedtprocent på 40-50 stykker er ideelt.
Cremer, der opløser
Gå efter en fodcreme med ingredienser, som skaber en let kemisk peeling. For eksempel salicyl-, frugt- og AHA-syre. Det opløser det yderste lag af den hårde hud.
Ingredienser, der blødgør og binder fugten
Din fodcreme bør også indeholde stoffer som for eksempel karbamid, der blødgør, og hyaluronsyre, der binder fugten til huden.

2. Stop med at file løs på dine hæle
Selv om det kan være fristende at høvle løs med en fodfil på de hårde hæle – især når temperaturen pludselig står på sandaler – så lad være. Din hud beskytter sig nemlig mod slid ved at forhorne.
Den friktion, fodfilen skaber, provokerer derfor din hud til at producere endnu mere hård hud. Lad derfor fodfilen blive i skuffen, og gå mere nænsomt til værks med din fodpleje, hvis du vil undgå hårde hæle og sprækker.
Sådan gør du:
Nej til metal
Metalfile bør du helt holde dig fra. Skrub i stedet med en pimpsten, hamphandske eller en køkkensvamp. Ja, en helt regulær en af dem, du køber i flerfarvede stænger i supermarkedet.
Drop gør det selv-høvle
Fodhøvle og fodknive er heller ikke sagen. Der er for stor risiko for, at de laver snit og sår på dine hæle. Overlad dette hårde skyts til en fodterapeut.
Ja til oliescrub
Brug jævnligt en scrub med blødgørende olier på dine hæle, og gør det i forbindelse med badet, mens din hud er fugtig.
Prøv en fodmaske eller en særlig sok
Forkæl nu og da dine hæle med en fodmaske eller en fodsok med salicyleller frugtsyre, som opløser det hårde hudlag uden at slide på din hud.
3. Modarbejd hælrevner
Der er to grunde til, at din hud revner på hælene. Det sker, når hælene ikke bliver fodret med fugt og fedt, og det sker, når der slides for meget på dem. Som reaktion på tørken og friktionen danner hælene hård hud. Og hård hud er uelastisk hud, som let revner i stedet for at give sig.
Jo tykkere den hårde hud er, desto dybere og mere smertefulde kan revnerne blive. Og de går ikke væk af sig selv. Sprækkerne skal derfor ikke ignoreres, men modarbejdes.
Sådan gør du:
Forebyg
Forebyg revner ved jævnligt at smøre dine hæle med en fed creme. Det mindsker produktionen af hård hud og smidiggør, så din hud kan modstå tryk uden at sprække.
Fjern
Har revnerne indfundet sig, så indled kampen mod dem med et besøg hos en fodterapeut, der kan skære den hårde hud væk med kyndig hånd og uden at slide på din hud.
Mindst mulig friktion
Undlad at udsætte dine hæle for unødig friktion. Gå med sko og strømper, som passer og ikke trykker og ikke skraber mod din hud.
Bløde landinger
Hvis du går og står meget, så brug bløde hælindlæg med gelé i dine sko. De beskytter mod stød og slid.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 10. marts 2022.