Træt kvinde på arbejde foran skrivebord
© iStock

Sådan reducerer du mørke rande under øjnene

Selv om du får dine otte timer på skjoldet, kan mørke rande under øjnene desværre godt vise sig. Få skønhedsredaktørens guide til at dæmpe dem

24. februar 2016 af Mette Bundgaard

Selv om du får dine otte timer på skjoldet, kan mørke rande under øjnene desværre godt vise sig. De er ofte arveligt betinget – nogle har mere pigment i huden end andre. De er også påvirket af aldringsprocessen, som gør huden tyndere omkring øjnene, så de blodkar, der ligger lige under overfladen, bliver endnu mere synlige.

Fedtvævet synker også med alderen, hvilket bevirker, at knoglekanten træder tydeligere frem og derved giver en skygge. Det kan også skyldes allergi eller mangel på K-vitamin. Forskning har vist, at misfarvninger omkring øjnene blandt andet kan afhjælpes med cremer, der indeholder K-vitaminet og/eller retinol.

Andre faktorer, der er skyld i mørke rande under øjnene er stress, alkohol, for lidt væske, for lidt søvn, dårlig kost og røg.

Kvinde foran spejlet
© iStock

La Prairies Anti-Aging Eye Cream spf 15 er effektiv anti-mørke rande-pleje og beskytter samtidig mod solens UV-stråler. 15 ml, 1.300 kroner hos Matas.dk.

Dæk de mørke rande med Lancômes Le Eye Corrector Pro Concealer, som indeholder to nuancer og en lille pudder. 284 kroner hos Carapharmacy.com.

Ling Vitamin K er et serum til ansigtet. K-vitamin lysner misfarvninger og virker styrkende på blodkar og er derfor ekstra god til mørke rande. 30 ml, 775 kroner hos Magasin.dk.

Sådan visker du dine mørke rande ud med pleje

  • Køb øjencreme med K-vitamin eller retinol. Dup den på de mørke rande fra inderste øjenkrog og ud.

  • Køb øjencreme med solfaktor. Særligt hvis du har tendens til hyperpigmentering. Især fra marts til oktober, hvor solen står stærkest.

  • Læg kolde, våde teposer på dine lukkede øjne i 10-15 minutter. Det beroliger og dæmper hævelser, så det mørke ser mindre mørkt ud.

  • Blend en rå kartoffel til en puré, og læg pureen på det mørke område i. Lad den sidde 20-30 minutter, og rens derefter af med lunkent vand. Det er et meget effektivt trick til de mørke rande, men også til hævelser.


... og med makeup:

  • En concealer er essentiel. Dens kompakte sammensætning og høje indhold af pigment gør, at den hurtigt og effektivt kan skjule mørke rande og udligne farveforskelle. Du skal vælge en farve, der matcher din hudtone eller er en tone lysere.

  • Prøv en corrector, hvis du er meget blå-lilla under øjnene. Den er en særlig ferskenfarvet concealer, som korrigerer ved at ophæve den mørke farve. Derefter lægger du så en gultonet concealer ovenpå, der matcher din hudtone.

  • Match konsistens med hudtype. Har du tør hud, er en flydende concealer bedst. Har du en normal eller normal til fedtet hud, vil en fast formel holde bedre.

  • Helt tæt på. Læg din concealer så tæt på dine fine vipper som muligt og ved den inderste øjenkrog.

  • Først eller sidst? Om du skal komme din concealer på før eller efter foundation, er op til dig. Nogle synes, det er bedst at lægge den først, fordi det giver den mest ensartede teint. Andre kan bedre lide at lægge den ovenpå, fordi du ellers risikerer at tvære concealeren ud med foundationen.

Få den ultimative concealer-guide til netop din hud.Måske er du interesseret i...

Seneste