Træt kvinde med mørke rande under øjnene
Vil du af med dine mørke rande? Det er slet ikke så besværligt. © Getty Images

Sådan reducerer du mørke rande under øjnene

Selv om du får dine otte timer på skjoldet, kan mørke rande under øjnene desværre godt vise sig. Få skønhedsredaktørens guide til at dæmpe dem.

1. februar 2019 af Mette Bundgaard

Selv om du får dine otte timer på skjoldet, kan mørke rande under øjnene desværre godt vise sig. De er ofte arveligt betinget – nogle har nemlig mere pigment i huden end andre. Men der kan faktisk også være en del andre grunde til, at du får mørke rande under øjnene. Læs bare her.

Derfor får du mørke rande under øjnene

De mørke rande, som viser sig under øjnene, er påvirket af aldringsprocessen, som gør huden tyndere omkring øjnene, så de blodkar, der ligger lige under overfladen, bliver endnu mere synlige.

Desuden synker fedtvævet også med alderen, hvilket bevirker, at knoglekanten træder tydeligere frem og derved giver en skygge. 

De mørke rande kan også skyldes allergi eller mangel på K-vitamin. Forskning har vist, at misfarvninger omkring øjnene blandt andet kan afhjælpes med cremer, der indeholder K-vitaminet og/eller retinol.

Andre faktorer, der kan være skyld i mørke rande under øjnene, er stress, alkohol, for lidt væske, for lidt søvn, dårlig kost og røg.

Kvinde ser betænksom ud
Der kan være flere forskellige grunde til, at du har mørke rande under øjnene. © Getty Images

Sådan visker du dine mørke rande ud med pleje

  • Køb øjencreme med K-vitamin eller retinol: Dup den på de mørke rande fra inderste øjenkrog og ud. Prøv eksempelvis denne.

  • Køb øjencreme med solfaktor: Særligt hvis du har tendens til hyperpigmentering. Brug især øjencremen fra marts til oktober, hvor solen står stærkest. Prøv eksempelvis denne.

  • Læg kolde, våde teposer på dine lukkede øjne i 10-15 minutter: Det beroliger og dæmper hævelser, så det mørke ser mindre mørkt ud. Du kan også prøve eye patches, som placeres under øjnene og køler dine mørke rande og eventuelle hævelser væk. 

  • Blend en rå kartoffel til en puré, og læg puréen på det mørke område: Lad den sidde 20-30 minutter, og rens derefter af med lunkent vand. Det er et meget effektivt trick til de mørke rande, men også til hævelser.
Moden kvinde smører creme i ansigtet
Du kan blandt andet komme dine mørke rande til livs med creme med K-vitamin i. © Getty Images

Sådan reducerer du mørke rande med makeup

  • En concealer er essentiel: Dens kompakte sammensætning og høje indhold af pigment gør, at den hurtigt og effektivt kan skjule mørke rande og udligne farveforskelle. Du skal vælge en farve, der matcher din hudtone eller er en tone lysere.

  • Prøv en corrector, hvis du er meget blå-lilla under øjnene: Den er en særlig ferskenfarvet concealer, som korrigerer ved at ophæve den mørke farve. Derefter lægger du så en gultonet concealer ovenpå, der matcher din hudtone.

  • Match konsistens med hudtype: Har du tør hud, er en flydende concealer bedst. Har du en normal eller normal til fedtet hud, vil en fast formel holde bedre.

  • Helt tæt på: Læg din concealer så tæt på dine fine vipper som muligt og ved den inderste øjenkrog.

  • Først eller sidst? Om du skal komme din concealer på før eller efter foundation, er op til dig. Nogle synes, det er bedst at lægge den først, fordi det giver den mest ensartede teint. Andre kan bedre lide at lægge den ovenpå, fordi du ellers risikerer at tvære concealeren ud med foundationen.

Du vil (garanteret) også kunne lide