Vinterlæber
Jamen, vi kan ikke rigtigt trække striktrøjen op over vores læber for at beskytte dem mod kulden. Så vi må finde på noget andet ...© Getty Images

Sådan holder du dine læber bløde og lækre i vinterkulden

Uanset om du er fan af efterår og vinter eller ej, er dine læber helt sikkert ikke begejstrede. Kulden kan nemlig gøre dem tørre og sprukne. Så her kommer din guide til at holde trutmunden blød og smidig!

6. december 2021 af Anne-Sophie Jessen

Efterår og vinter er højsæson for tørre og sprukne læber. Læbehuden er nemlig tyndere, mere sart og mindre beskyttet end huden på resten af kroppen, som nyder det privilegium at være forsynet med det, der kaldes hudbarrieren. Det er en hinde, som ligger oven på huden, og som primært består af fedt og døde hudceller. Og hvis job det er at holde på fugten og beskytte mod ydre påvirkninger.

Men læberne er ikke med i klubben. Faktisk er læberne et af de få steder på kroppen, hvor der slet ingen talgkirtler er. Så læberne kan ikke selv producere det beskyttende fedt, som de har brug for efterår og vinter. Og hører du til den mere voksne del af befolkningen, så kan tørken være eller blive særligt udtalt.

Det sker der med dine læber

Vores læber ændrer sig nemlig, når vi er midt i livet. De mister fylde og bliver rynkede. Det skyldes, at afdelingen for volumenproduktion gradvist lukker ned. Det, som i vores unge år gør læberne glatte og fyldige, er fugt og bindevæv.

Huden på læberne og på resten af kroppen producerer et fugtstof, som hedder hyaluronsyre. Stoffet findes i hudens bindevæv, hvor det suger vand til sig, så vævet nærmest pumpes op med fugt. Det giver læberne volumen. Men produktionen af hyaluronsyre svækkes med alderen. Og så bliver læberne ikke kun tørre. Vævet falder simpelthen sammen, og læberne bliver rynkede og mister deres fylde.

Den forandring forstærkes af, at produktionen af bindevævsfibret kollagen også bliver træg. Især når vi rammer overgangsalderen.

Kollagen gør huden spændstig som en ny madras, og når kollagenniveauet falder, bliver madrassen slap. En anden aldersbetinget forandring er, at dine læber falmer. Ligesom dit hår mister pigment og bliver gråt. Det giver mindre naturlig farve i læberne og en udvisket læbekant.

Alt sammen uundgåeligt og en del af spillet. Men sætter du ind med pleje, der giver læberne det, de ikke selv kan producere, så kan du sænke farten på forandringerne. Lad os vise dig hvordan.

Læbepleje
Der skal fugt til at fylde ud og fedt til at holde på fugten.© Getty Images

Skru op for fugt og fedt 

Er dine læber tørre, flossede og måske endda begyndt at sprække? Så er det tid til, at du pøser godt med pleje på. Den rette vel at mærke. Følg med her, og bliv klogere på, hvad der skal til.

1. Fjern flosserne

Ingen lipgloss eller læbestift kan camouflere flossede læber. Faktisk bliver det bare værre, hvis du forsøger at dække flagerne med shine og farve. Så gør det til en vane at give dine læber en ugentlig skrubbetur. Men husk, at læbehuden er tynd. Så brug kun scrubs med meget fine korn. Du kan også massere forsigtigt med en blød tandbørste eller vælge læbepleje tilsat salicylsyre. Det løsner flager og de døde hudceller, uden at du skrubber.

Opskrift på gør det selv-læbescrub:

  • 1 tsk honning
  • 1 tsk olivenolie
  • 1 tsk sukker

Sådan gør du:

Bland alle ingredienserne sammen. Massér forsigtigt dine læber med blandingen i 1 minuts tid, og skyl så blandingen af. Er der scrub tilovers, kan du opbevare den i køleskabet til næste uge.

Gider du ikke gøre det selv:

Med fine sukkerkrystaller, sheasmør og E-vitamin fjerner denne læbescrub nænsomt de døde hudceller og flager fra dine læber. Sugar Polish fra Rituals, 10 g, 80 kr.

Husk også:

  • At drikke rigeligt med vand. Få fugten indefra.
  • At glemme alt om påstanden om, at jo mere du smører på dine læber, jo tørrere bliver de. Fordi de bliver for dovne til selv at producere fugt og fedt. Det er en skrøne. Dine læber er helt og aldeles afhængige af den pleje, du giver dem, når frosten og blæsten bider. Så smør bare løs.
  • Ikke at slikke på dine læber. Spyt indeholder nemlig fordøjelsesenzymer, som nedbryder fedt. Så når spyttet er fordampet, er dine læber blot endnu tørrere end før.

2. Læg låg på

Når læbehuden er eksfolieret fri for flager, kan de plejende stoffer suse direkte ned i læbehuden og gøre gavn. Følg derfor den ugentlige skrubbetur op med en intensiv læbemaske, som giver dine læber masser af næring og beskyttelse. For ja, sådan nogle findes faktisk. Og alternativt kan du smøre en fed og kun fugtgivende dagcreme på, lade den trænge ind og duppe det overskydende af.

Prøv eksempelvis: 

En sheetmask, som sidder godt til, så du kan bruge den i bilen, eller mens du vasker op. Læbemasken indeholder fugtgivende og helende ingredienser plus kollagen. Lip Mask fra Miqura, 59 kr. for et stk.

3. Mere om natten 

Om natten kan læbepleje rigtigt få lov til at virke, fordi den ikke fjernes af mad, drikke og slikken på læberne. Så giv dine læber et tykt lag af din yndlingslæbepleje, inden du går til ro. Og kalder dine læber på ekstra kærlighed, så brug en læbecreme eller -serum, der er formuleret specielt til natarbejde.

Prøv eksempelvis: 

Nighttime Rescue Oil-Serum fra Estée Lauder er beriget med fugtgivende ingredienser og olier fra kamelia, rose og lavendel, som mindsker de tørre linjer. Dertil kommer kollagen, som styrker det spændstige bindevæv. 9 ml, 280 kr.

4. På med skjoldet

Når den ugentlige basispleje er i orden, skal resultatet blot holdes ved lige. Brug dagligt en læbepomade, en læbebalm eller en læbeolie til at forsegle dine læbers fugt og beskytte dem mod vind og vejr. Vær ikke fedtet med fedtstofferne. Fedtet sørger for, at fugten ikke fordamper, og at huden er delvist isoleret mod kulden.

Anvend læbeplejen alene eller under din læbestift eller lipgloss. Og skal du på skiferie, så husk, at der skal være solfilter i læbeplejen!

En læbeolie er:

Pleje, som ikke klistrer ligesom pomade og balm kan gøre. Og er du ude efter lidt shine, er det også løsningen. Læbeolier er dog tyndtflydende og kan have den ulempe, at de hurtigt glider af læberne. Prøv lidt læbeolie som primer under læbestiften eller som topcoat, når der skal ekstra glans til læbestiften.

Prøv eksempelvis: 

Giv dine læber en cocktail af olier fra kokos og moringa, som sammen med ekstrakt fra acerolakirsebær forsegler fugten og gør læberne glatte med velplejet glans. Love Oil for Lips fra Kiehl’s, 9 ml, 150 kr.

En læbebalm er:

Pleje med en blødere konsistens end pomaden. Læbebalm er typisk i en krukke, og den er let at smøre på i et tykt lag. Det gør den oplagt at bruge til intensiv pleje om natten og i kulden. Men sørg for at have rene fingre, når du stikker dem i krukken, så der ikke samler sig bakterier, som kan irritere læberne.

Prøv eksempelvis: En ægte lifesaver, som også kan gøre gode gerninger alle de andre steder på din krop, hvor din hud er ekstra tør. One Balm fra Green People, 30 ml, 243 kr.

En læbepomade er: 

Praktisk pleje, som er let at have med “on the go”. Læbepomadens stiftform gør den hygiejnisk at bruge, fordi den ikke skal smøres på med fingrene.

Men det er ikke pomaden, du skal gribe, hvis du vil have shiny læber. Pomader er primært pleje, ikke kosmetik.

Prøv eksempelvis: 

En pomade tilsat et plantebaseret alternativ til retinol, som er mindre hudirriterende, men med samme kollagenstimulerende effekt. Ageless Phyto-Retinol Lip Balm fra Bareminerals, 215 kr.

Opskrift på gør det selv-læbepomade: 

  • 4 spsk olivenolie
  • 1 1/2 spsk bivoks
  • 1 spsk rosenvand

Sådan gør du:

Smelt bivoksen i et vandbad. Når den er flydende, tilsættes de andre ingredienser. Hæld blandingen i en rengjort beholder, og lad den hvile uden låg, til den er blevet fast. Og brug den så – med rene fingre.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 21. oktober 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide