Moden kvinde smiler
Der er masser, du kan gøre for moden hud! © Getty Images

Her er alt, du skal vide om din modne hud

Hvad sker der med din hud, når den bliver ældre? Hvad skal din hud kunne? Og hvad kan du selv gøre for at vedligeholde den? Kosmetologen giver dig alle svarene.

30. oktober 2020 af Gitte Høj

Eksperten

  • Helle Thorup er kosmetolog med egen klinik i Aarhus. Har specialiseret sig i hudpleje til den modne hud. 

Din hud kan i den grad signalere til dig og verden omkring dig, hvordan det står til – hvordan du lever, og hvordan du har det. Måske derfor er der så meget feel good-power over en klar og sund hud? 

Opskriften på den gode glød får du længere nede i artiklen. Læs først med her, hvor kosmetolog Helle Thorup svarer på en række spørgsmål og gør dig endnu klogere på din modne hud.

Vores hud er vores største organ. Hvad er den lavet af?

“Vores hud består som udgangspunkt af tre lag. Det første lag er overhuden, også kaldet epidermis, som vender ud mod omgivelserne og betegnes som hudbarrieren. Den består hovedsageligt af døde hornceller og fedtstoffer, der konstant afstødes fra hudens overflade og derfor konstant fornyes fra de dybereliggende lag i huden.

Det næste lag er læderhuden eller dermis, og den består primært af bindevæv og fibre, der giver huden styrke og elasticitet. Derudover indeholder læderhuden immunceller, hår, talgkirtler, svedkirtler samt muskler. Her findes også blodkar, der forsyner overhuden med ilt og næringsstoffer, og lymfekar og nerveceller, der blandt andet registrerer temperatur og berøring.

Underhuden, også kaldet subcutis, består primært af bindevævsceller, der er specialiseret i fedtoplagring. Den indeholder således fedtvæv og blodkar og fungerer som stødpude, isolering og energidepot.

Det er i de øverste hudlag, at der kommer hudforandringer som eksempelvis pigment- og solskader, rynker og slap hud.

Den største forandring i huden sker, når vi rammer overgangsalderen, hvor det nedsatte østrogenniveau også påvirker hudens spændstighed,” forklarer kosmetolog Helle Thorup.

Moden kvinde hud
Den største forandring i huden sker, når vi rammer overgangsalderen. © Getty Images

Hvad skal vores hud kunne?

“Huden beskytter jo vores indre organer og regulerer temperatur. Desuden er huden vores primære føleorgan og meget følsom over for berøring. For eksempel stimulerer et knus eller et kys udsendelsen af oxytocin, som er et hormonstof, der giver en nærhedsfølelse, hvorimod skub og slag udløser adrenalin og kortisol, som er stresshormoner,” siger Helle Thorup.

Hvad sker der med vores hud, når den bliver ældre?

“Dine celler mister væske. Forestil dig en sammenligning mellem nogle rosiner og nogle spændstige vindruer – huden synker sammen – og det fortsætter gennem livet. 

Du kan forebygge ved at undgå for meget eller overdrevet solbadning og sørge for altid at beskytte huden. Motion og masser af frugt og grønt skaber også de bedste betingelser for huden.

Du mister desuden cirka en procent kollagen hvert år fra 20-års alderen, så hvis man siger, at huden er en springmadras, bliver den altså mere og mere slap, som årene går. Det er kollagen og elastin, der gør huden fast, og når produktionen af kollagen falder, indvirker det på spændstigheden i huden.”

Moden kvinde kigger sig i spejlet
Det er kollagen og elastin, der gør huden fast.© Getty Images

Hvad kan vi gøre for at forny eller vedligeholde vores hud?

“Meget er genetisk betinget, men solen er en stor faktor for væsketabet i dine celler. Hvis vi vil bibeholde sunde celler, er det en god idé at spise sit vand. Det vil sige masser af vandholdige frugter og grøntsager som eksempelvis agurk, vandmelon og vindruer. 

På den måde får du såkaldt struktureret vand, som bliver længere tid i kroppen i stedet for bare at skylle direkte igennem dig og sende dig hyppigere på toilettet. 

Derudover er rygning, forurening og stress faktorer, som vi må medregne som nedbrydende for huden.

Huden er en kompleks størrelse. Der er mange indre og ydre faktorer, som har indflydelse på, hvordan din hud har det og ser ud.

En anden faktor er som nævnt stress, så er du fortravlet eller ligefrem ramt af stress, kan du måske lære at meditere eller dyrke yoga.

Når du har haft et kortisolniveau – et højt niveau af stresshormon – i kroppen gennem længere tid, kan din hud nemlig reagere ved at blive tyndere og eksempelvis hele dårligere.

Du kan samtidig sørge for stimulering af huden i form af berøring. Du kan få en ansigts- eller kropsbehandling eller alternativt selv give huden en tørbørstning. Det er godt for både blodgennemstrømning i huden og dit generelle velvære.

Derudover skal du sørge for at få dyrket motion, som også understøtter blodgennemstrømningen. På den måde kan man sige, at det hele hænger sammen. Når kroppen er sund, er huden det også. Huden er et spejl på din sundhed, så lidt fortærsket: Sund hud er smuk hud.”

Moden kvinde går en tur
Når du dyrker motion, styrker du blodgennemstrømningen i din hud.© Getty Images

Hvordan kan vi beskytte huden udefra?

“Udefra kan du støtte huden ved at rense støv og snavs af hver aften og eksfoliere et par gange om ugen. Så hjælper du de døde hudceller af. 

Fugt og barrierebeskyttelse i form af serum og dag- og natcreme er også godt, og det samme er solfaktor 30 for at beskytte mod skadelige stråler fra sol og det blå lys fra alle vore devices.”

Har huden nogle specifikke fjender, som kan stjæle gløden eller livet i huden?

“Både rygning og forurening gør huden trist og grå at se på. Blandt andet fordi blodcirkulationen bliver nedsat. Ryger du mere end fem cigaretter om dagen, overgår rygningen forureningen, selv om du bor i en storby.

Det samme sker, hvis du dyrker for meget soldyrkning, selv om det camoufleres lidt af den brune kulør. Stress har samme kedelige indvirkning på huden,” siger Helle Thorup.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 2. juli 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide