Kvinde smiler
Pas på din hud. Den har jo sådan set holdt sammen på dig hele dit liv.© Getty Images

Giv din 40+ hud en optankning i form af en hudkur!

Din hud går igennem ret meget, og nogle gange kan det være givtigt at give huden en ordentlig optankning i form af en hudkur. Find ud af her, hvad din hud har brug for.

27. september 2021 af Maria Rothmar

Hvornår kan jeg have brug for en hudkur?

NÅR DU ER I ELLER EFTER OVERGANGSALDEREN

Ændringerne er jo til at tage og føle på i og efter overgangsalderen. Der bliver ikke længere dannet så meget af hormonet østrogen, der blandt andet spiller en rolle i dannelsen af kollagen og nye hudceller og dermed i 40+ hudens spændstighed. Fedtdepoterne under huden bliver mindre, huden bliver tyndere, og tyngdekraften trækker. Resultatet er mere tørhed, mindre fylde og mindre glød.

NÅR DU BOR I EN BY

Partikler fra bilers udstødning, fabrikker, madlavning, røg, støv, stearinlys og meget andet lægger sig på din huds overflade og gør den grå, trist og irriteret. De mindste partikler kan endda trænge ind i din hud, hvor de kan være skyld i udslæt, urenheder, slaphed og tørhed.

NÅR SOMMERENS SOL HAR SAT SINE SPOR

UV-stråling kan både skolde din huds overflade, så den efterlades stram og usmidig, og gøre skade dybere nede, hvilket først ses efter lidt tid. Det værst tænkelige er selvfølgelig hudkræft eller modermærkekræft. En mere umiddelbar konsekvens kan være pigmentpletter. De opstår, fordi solen får hudens farvestof til at komme frem i overfladen, hvor det har tendens til at samle sig i skjolder. Du kan også opleve, at din hud er blevet mere rødlig eller har karsprængninger, fordi de små blodårer er blevet udvidet.

NÅR VINTERENS KULDE HAR GJORT SKADE

I frostkoldt vejr og ruskende blæst er luftfugtigheden meget lav. Den tørre luft, du opholder dig i, gør også din hud ekstra tør. Og hvis den i forvejen har svært ved at holde på fugt og næring, kan du især mærke det efter en lang og kold vinter. Ansigtet føles strammere, huden på kinderne kan blive rød og ru, og der kan opstå tørre, skallende pletter.

Kvinde smiler
Det er essentielt og eksistentielt at have det godt i sin hud.© Getty Images

NÅR INDEKLIMAET IKKE SPILLER

Du kender måske den tørhed og irritation, der kan opstå, når årstiderne skifter. Det samme gør sig gældende flere gange dagligt, når du veksler mellem mange forskellige typer luft og miljø i hjemmet og på arbejdspladsen. En dagligdag, der veksler mellem kold gennemtræk, tør aircondition og videre til fugten udenfor, kan efterlade dig med tørre pletter, urenheder og sart, sensitiv hud.

NÅR DU HAR VÆRET SYG

Både korte og lange sygdomsforløb kan efterlade spor på din hud. Første offer er som regel gløden og udstrålingen. Nogle former for medicin virker intenst udtørrende, og selve stressen over at være syg har også en effekt. Længere perioder med usikkerhed og stress kan gøre din hud fedtet og uren, da kroppen producerer ekstra meget af stresshormonet kortisol. Det gør huden tyndere, får den til at producere ekstra fedtstof og kan give akne.

Hudkuren til dig, der ønsker liv og glød i huden

Sats på C-vitamin! Det kan nemlig i den grad genoplive en træt hud. Kombinér med en ansigtsscrub med fysiske korn, der både fjerner de grå celler på hudens overflade og helt bogstaveligt gnubber glød ind i kinderne.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Det lange træk:

Den intensive kur: 

Produkter med C-vitamin fra Biotherm, Ole Henriksen og Mádara
© Biotherm | Ole Henriksen | Mádara

Hudkuren til dig, der ønsker en velnæret hud

Når huden føles for lille og for tørstig, finder du lindrende lise i ingredienserne glycerin, ceramider, sheasmør og olier samt hyaluronsyre.

Og du kan med fordel indarbejde dem i hele din rutine, altså i både renseprodukt, serum, dagcreme og natcreme.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Det lange stræk:

  • Beauté Pacifique ved, at gennemnæret hud starter under afrensningen. Deres Enriched Cleansing Milk er således fyldt med gode fedtstoffer som olivenolie og glycerin. 200 ml, 189 kr.

Den intensive kur:

  • Tørstig hud kan godt glæde sig. Weleda har nemlig en næringspakke parat med olier fra jojoba, mandel, hybenkerne og kæmpenatlys. Wild Rose 7 Day Treatment, 7 x 0,8 ml, 159 kr.
Hudplejeprodukter med hyaluronsyre fra Weleda, Beauté Pacifique og Nuxe
© Weleda | Beauté Pacifique | Nuxe

Hudkuren til dig, der ønsker en spændstig hud

Trænger din 40+ hud til spændstighed? Så gå på jagt efter peptider og hyaluronsyre. Hyaluronsyrens vigtigste opgave er at holde fast på den fugt, der findes i huden, så den ikke bliver tørhedsslap. Peptider virker stimulerende på kollagenproduktionen og dermed hudens elasticitet.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Det lange træk:

  • Hyaluronic Serum fra Jorgobé er dit nye hverdagsserum. Ud over hyaluronsyre indeholder serummet B5-vitamin, som hjælper med at genskabe elasticitet. 30 ml, 250 kr.
  • Underbyg de hurtige resultater på den lange bane med Peptide 21 Lift & Firm Moisturizer, som booster med både peptider og hyaluronsyre. Fra Peter Thomas Roth, 100 ml, 675 kr.

Den intensive kur: 

Hudplejeprodukter med peptider og hyaluronsyre fra Comfort Zone, Jorgobé og Peter Thomas Roth
© Comfort Zone | Jorgobé | Peter Thomas Roth

Hudkuren til dig, der ønsker en finere hudstruktur

AHA-syrer er grov og ujævn huds værste fjende. De mest almindelige er glykolsyre og mælkesyre, der begge formår at øge udstråling, øge produktionen af kollagen og gøre overfladen glattere og mere ensartet.

Det gør de ved at fjerne døde hudceller og stimulere dannelsen af nye celler. Glykolsyre arbejder dybere og hurtigere end mælkesyre, så den er bedst, hvis det skal gå stærkt. Mælkesyre egner sig bedre til en mere sart hud.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Det lange træk:

  • Du kan med fordel supplere din intensive kur med en ugentlig tur med Balance Mes AHA Glow Mask. Den forfiner, eksfolierer, fugter og giver huden glødende liv. 50 ml, 199 kr.
  • Tag natten til hjælp på vejen til fin hud. Den let peelende natcreme High-Potency Night-A-Mins indeholder AHA-frugtsyrer, kalcium og B-, C- og E-vitamin. Fra Origins, 50 ml, 395 kr.

Den intensive kur: 

  • Det er smart! Hver uge i fire uger skruer du en tand op for styrken af Elizabeth Ardens mælkesyre, så huden kan følge med. Prevage Progressive Renewal Treatment, 4 x 10 ml, 1.275 kr.
Hudplejeprodukter med AHA-syrer fra Origins, Elizabeth Arden og Balance Me
© Origins | Elizabeth Arden | Balance Me

Hudkuren til dig, der ønsker en ensartet teint

Det eneste, der kan fjerne pigmentpletter helt, er laserbehandlinger og profesionelle peelinger. Men du kan komme langt derhjemme med retinol. A-vitamin, retinal og retinoinsyre, som retinol også hedder, øger blodgennemstrømningen, bremser nedbrydningen af kollagen og elastin og blokerer for sammenklumpningen af farvestoffet melanin, som giver pigmentpletter.

Lad din hud vænne sig til det i et par uger, og husk så altid solfaktoren, så de møjsommeligt udviskede pletter ikke vender retur.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Det lange træk: 

  • Solfaktor er altid afgørende, når du behandler din hud med retinol. Få dobbelt bonus med Dermalogicas Pure Light spf 50, der også modarbejder pigmentpletter. 50 ml, 530 kr.

Den intensive kur: 

Hudplejeprodukter med retinol fra Estée Lauder, Bareminerals og Dermalogica
© Estée Lauder | Bareminerals | Dermalogica

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 26. august 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide