Moden kvinde smører solcreme i ansigtet
Har du investeret i den rette solcreme i år? © Getty Images

Find den solcreme, der matcher din huds behov

Et behov har vi alle til fælles, når det gælder solcreme: Tilstrækkeligt høj solfaktor. Men hvad med alle de andre plejebehov, din hud har? Dem er der også solcreme til. Se bare her.

21. juni 2019 af Maria Rothmar

Du ved det sikkert allerede: En solcreme er langt fra bare en solcreme. Der er uendeligt mange forskellige slags på markedet, og selv om de alle har en funktion til fælles, nemlig at beskytte din hud mod solen, så duer de altså også til mange andre forskellige ting. 

Derfor kan det også være en anelse besværligt at navigere i junglen af solcremer, for hvilken passer bedst til netop din hud og dine behov? Det får du svaret på herunder, hvor Magasinet Livs skønhedsredaktør guider dig. 

Solcreme til dig, der er mest ved vandet

Tilbringer du de solrige dage ved poolen eller på stranden, så først og fremmest: Tillykke! Det lyder godt nok lækkert! Og dernæst: Vær opmærksom på, at du bliver udsat for dobbelt soleksponering. 

Det gør du, fordi solstrålerne rammer dig fra oven, som de plejer, men også nedefra via genskinnet i vandet. Og så er der selvfølgelig også det faktum, at vand og håndklædegnubning ‘renser’ huden for solcreme.

Din solcreme-løsning:

En vandafvisende solcreme med høj solfaktor, gerne helt oppe omkring 50, så du ikke bliver skoldet af de dobbelte solstråler.

Husk dog, at selv den mest vandfaste creme ikke kan modstå et håndklæde, så du skal altid smøre dig ind igen efter badning og gnubning.

Prøv for eksempel: 

 • Comfort Zones vandfaste Sun Soul Stick spf 50+: Smør dig udsatte steder som ar, ører, næse og skønhedspletter, før du dypper dig. Den koster 220 kroner for 5,5 ml.

 • Biotherms vandafvisende Waterlover Sun Milk spf 50: Både miljøets og din sundhed var Biotherms prioritering, da de lavede denne solcreme. Den koster 250 kroner for 200 ml.

Vandfaste solcremer fra Shiseido, Comfort Zone og Biotherm
Vandfaste solcremer fra Shiseido, Comfort Zone og Biotherm.© Matas | Magasin | Nicehair

Solcreme til dig, der opholder dig i storbyen

Aaah, summer in the city ... cafébesøg, shopping og slentreture i gader og parker. Men også udtørrende aircondition og partikler fra udstødning, forurening, røg og støv, som lægger sig på hudens overflade og gør den grå, trist og irriteret. 

De mindste partikler kan endda trænge ind i huden, hvor de kan være skyld i slaphed, udslæt og tørhed.

Din solcreme-løsning:

En nærende solcreme med antioxidanter, der neutraliserer de skadelige stoffer, og også gerne med særlig anti-pollution teknologi, der danner en barriere mod luftforureningen.

Husk også en tilstrækkelig faktor, selv om der er skygge. De skadelige stråler rammer dig stadig.

Prøv for eksempel: 

 • Urban Shield spf 30 fra Skin Regimen: Solcremen blokerer for de bittesmå forureningspartikler, som ellers ville skade din hud i dybden. Den koster 345 kroner for 40 ml.
 • City Skin Age Defense Broad Spectrum spf 50 fra Murad: Der er naturligvis et effektivt solfilter i, men du får også antioxidanter mod luftforureningen. Den koster 550 kroner for 50 ml.

 • Diors Bronze Beautifying Protective Milky Mist Sublime Glow spf 30 eller 50: Solfaktor, antioxidanter, fugt og et hudforskønnende silkeskær. Ja tak! Den koster 300 kroner for 125 ml.

Solcremer til en sommer i storbyen fra Skin Regimen, Murad og Dior.
Solcremer til en sommer i storbyen fra Skin Regimen, Murad og Dior. © Magasin | Beautycos | Matas

Solcreme til dig med sart og sensitiv hud

Har du den slags hud, der reagerer med rødme og kløe på det meste? Måske endda udvikler soleksem med udslæt? Så bør du vælge din solcreme med omhu. Ligesom du sikkert er vant til med al anden hudpleje. 

Solfiltre kan godt være skrappe sager, som ikke nødvendigvis er kompatible med sart hud. Det er dog altid bedre at bruge en hvilken som helst solcreme end slet ingen, hvis du opholder dig i solen!

Din solcreme-løsning:

Gå efter en allergitestet solcreme, udviklet med særligt fokus på sart hud. Det giver også god mening at vælge en solcreme uden parfume, som kan være med til at irritere. 

Et fysisk filter som titaniumdioxid er mere skånsomt for huden end et kemisk filter. Men det kan efterlade en hvid hinde.

Prøv for eksempel: 

 • Cliniques Spf 50 Mineral Sunscreen Fluid for Face: Solfilteret er mineralsk og uden parfume, så det beskytter uden at trænge ned, hvor det kan irritere. Den koster 225 kroner for 30 ml. 
 • Niveas kropssolcreme Sensitive Immediate Protect 50+: Der er ikke så mange dikkedarer. Nul parfume og masser af faktor, aloe vera og jojobaolie. Den koster 120 kroner for 200 ml.
 • La Roche-Posays parfumefri Anthelios XL Comfort Non-perfumed Cream 50+: Der er taget ekstra hensyn til sart hud i denne solcreme. Den koster 130 kroner for 100 ml.  

Solcremer til sart hud fra Clinique, Nivea og La Roche-Posay
Solcremer til sart hud fra Clinique, Nivea og La Roche-Posay.© Matas | Webapoteket

Solcreme til dig, der ikke vil have flere pigmentpletter 

Når din hud bliver udsat for sol, danner den farvestoffet melanin. Melanin fungerer som en slags naturlig solfaktor, som forhindrer en lille del af de skadelige stråler i at trænge dybere ned i din hud.

Når farven dannes jævnt, giver det en solbrun kulør, men nogle steder eller gange går produktionen amok. Der bliver dannet for meget farve, som klumper sig sammen, og som bliver til pigmentpletter.

Din solcreme-løsning:

Som med så meget andet er forebyggelse den bedste kur. Kom pigmentpletterne i forkøbet med en bredspektret solcreme med høj faktor. Mindst faktor 30.

Bredspektret betyder, at solcremen beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. Husk den ALTID, og hav gerne en ekstra tube i tasken, så du ikke ender på en fortovscafé i solen uden beskyttelse.

Prøv for eksempel: 

 • Vichys Idéal Soleil spf 50 Ultra Light & Fresh: Størrelsen og faconen på solcremen passer perfekt i tasken. Og så kan flasken fyldes igen og igen. Den koster 65 kroner for 30 ml.

Solcreme mod pigmentpletter fra Vichy, Ducray og Lancaster
Solcreme mod pigmentpletter fra Vichy, Ducray og Lancaster.© Webapoteket | Matas

Solcreme til dig, der har fedtet og skinnende hud 

Måske har du oplevet, at de første par dage med sol har en gavnlig effekt på urenheder og skinnende hud? Det skyldes, at huden bliver fortykket, så de urenheder, der ligger lige under overfladen, er længere om at trænge igennem. Det er dog en stakket frist.

Knopperne vender tilbage med fornyet kraft efter lidt tid, så du må endelig ikke springe solbeskyttelsen over. Heller ikke selv om nogle solcremer kan gøre en fedtet hud mere skinnende end normalt.

Din solcreme-løsning:

Heldigvis findes der masser af solcremer til både krop og ansigt, som er udviklet med hensyntagen til fedtet hud. 

Der er tilsat antibakterielle ingredienser, og konsistenserne er lettere og mere geléagtige end konventionelle solcremers. Flere varianter til ansigtet har også en matterende effekt på fedtet hud.

Prøv for eksempel: 

 • Activated Sun Protector spf 50 fra Kiehl’s: Fede solcremer kan give urenheder på ryg og bryst. Men ikke denne. Den er så fjerlet, at du ikke kan mærke, at du har den på. Den koster 245 kroner for 150 ml.

 • Avènes Cleanance Sunscreen spf 30 eller 50: Din hud bliver smukt matteret, mens den særlige formel modvirker urenheder og tilstoppede porer. Den koster 120 kroner for 50 ml.
 • A-Dermas Protect AC spf 50+: Solcremen fedter hverken før eller efter. Tværtimod lægger den en matterende dæmper på din glinsende hud. Den koster 130 kroner for 40 ml.

Solcremer til fedtet og skinnende hud fra Kiehl's, Avène og A-Derma
Solcremer til fedtet og skinnende hud fra Kiehl's, Avène og A-Derma. © Magasin | Webapoteket

Solcreme til dig, der har tør hud 

Tør hud har svære vilkår om sommeren. Saltvand, klorvand, hyppige bade, solens stråler og de mange skift mellem varmen udenfor og den regulerede kølighed indenfor er alle med til at dræne din hud for fugt.

Din solcreme-løsning:

Fugt og fedt. Ganske enkelt. Lad din solcreme være beriget med fugtgivende og fugtfastholdende ingredienser som olier, sheasmør, glycerin og hyaluronsyre. 

Supplér med en nærende ansigtscreme og bodylotion om aftenen, når du er færdig med at nyde solen, for at fylde depoterne op.

Prøv for eksempel: 

 • Tromborgs Deluxe Sun Protection spf 30: Tilbyder din tørre sommerkrop ren luksuslotion tilsat solfaktor. Solcremen er med glycerin og koldpresset kukuiolie. Den koster 300 kroner for 200 ml. 
 • Nuxes Delicious Cream High Protection spf 30: Duften af de naturlige olier er nok til at få dig til at elske denne solcreme. Den bløde følelse og den høje faktor trækker yderligere op. Den koster 205 kroner for 50 ml.
 • Elizabeth Ardens Eight Hour Cream Sun Defense for Face spf 50: Cremen tanker din hud op med de samme godter som den klassiske Eight Hour Cream – bare tilsat solfaktor. Den koster 225 kroner for 50 ml.

Solcremer til tør hud fra Tromborg, Nuxe og Elizabeth Arden
Solcremer til tør hud fra Tromborg, Nuxe og Elizabeth Arden.© Tromborg | Nicehair | Matas

Fakta om solen og din hud 

 • 80% er solens skyld: Der er flere faktorer, der afgør din huds tilstand. Din kost, den motion, du dyrker (eller ikke dyrker) og dine gener har alt sammen noget at sige. Men ikke det meste. For hele 80 procent af din huds tilstand afgøres af den mængde UV-stråler, som din hud har været udsat for igennem hele dit liv.
 • Det er det, der sker: De mest almindelige tegn på ældet hud er manglende fasthed og elasticitet, rynker og ujævn teint. Alle disse tegn skyldes solen. Af samme grund ser kvinder af afrikansk oprindelse ofte yngre ud end deres skandinaviske medsøstre. Melaninen i deres hud har ganske enkelt beskyttet dem naturligt mod UV-stråler.
 • Solcreme = mest effektive anti-age: Fugt, næring og avancerede ingredienser kan gøre meget for din hud, men hvis der er én ting, der er altafgørende for at udskyde din huds ældning, er det solfaktor. Og selv om du måske ikke huskede den religiøst i 1980’erne og 1990’erne, så er det bedre at begynde nu end aldrig!

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 9. maj 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide