Kvinde med solhat
Din hud har ikke gennemgået så store forandringer på så kort tid siden puberteten! © Getty Images

Er din hud gået i overgangsalderen?

Din overgangsalder påvirker også din hud – dens spændstighed, dens udstråling ... Så her har du de bedste tips til at pleje din hud gennem overgangen.

1. juli 2021 af Maria Rothmar

Det er svært at sige, præcis hvornår overgangen fra den ene tilstand til den anden begynder. Men typisk vil de første tegn dukke op, når du rammer et sted mellem 45 og 55 år. Hede- og svedeture, uregelmæssig og uforudsigelig menstruation, humørsvingninger og, ja, en anderledes hud.

I overgangsalderen sætter kroppen farten ned, når det gælder produktionen af de to hormoner østrogen og progesteron. Og eftersom østrogen har betydning både for dannelsen af nye hudceller og for dannelsen af kollagen, som holder huden spændstig, vil du også opleve ændringer i din hud.

Din overgangsalder-hud

En undersøgelse har vist, at vi mister omkring 30% af hudens kollagen i de første fem år efter overgangsalderen og dernæst 2% om året resten af vores liv. Og når fedtdepoterne under huden svinder ind, og der dannes mindre kollagen, er huden ikke længere helt så elastisk. Derfor opstår der rynker og folder. Har du i forvejen tendens til store porer, kan de også komme til at syne større, når huden bliver slappere.

Den langsommere cellefornyelse gør huden tyndere og dermed mere sart, ligesom den kan miste noget glød og liv. Den bliver også dårligere til at fastholde fugt og fedtstof og bliver derfor mere tør, men det omvendte kan også ske. Med et lavere niveau af østrogen er der ubalance i hormonerne, og den proportionelt større mængde mandligt kønshormon, testosteron, kan gøre huden fedtet og give urenheder.

Det lyder måske trist med alle disse ændringer, men det er jo ikke hverken verdens eller lykkens ende. Men det er heller ikke det hele, du bare behøver at tage imod. For selv om vi ikke kan og skal skrue tiden tilbage, kan vi da sagtens sørge for, at vi har det bedst muligt med vores overgangshud. Og lige præcis det guider vi til herunder. 

Hvis din hud føles mindre fast 

Ingen cremer kan udrette mirakler og fjerne rynker. Det er et faktum. Men der er især tre geniale ingredienser, du kan bevæbne dig med i kampen mod mindre fast hud: Solfaktor, retinol og peptider.

Solfaktoren forhindrer, at UV-strålerne gør rynkerne dybere, og både retinol og peptider stimulerer kollagenproduktionen, så hudens elasticitet ikke forsvinder så hurtigt.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Cremer
© Comfort Zone | Lancôme | Estée Lauder

Hvis din hud føles mere tør 

Tør, stram og dehydreret hud er helt klassisk i overgangsalderen. Løsningen er fugt, fedt og masser af det. Gå målrettet efter ingredienser som glycerin, ceramider, sheasmør og nærende olier samt fugtbinderen hyaluronsyre. Kombinér med et dybdevirkende fugtserum og et cremet, ikke-udtørrende renseprodukt.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Rose O12 Moisture Defence Serum forkæler din hud med den fineste, dampdestillerede rosenolie mikset med olier fra hybenkerne, jojoba og macadamianødder. Fra Ren, 30 ml, 510 kr.

Cremer til tør hud
© Ren | Murad | Rudolph Care

Hvis din hud føles mere uren 

Hvis din hud skinner, glinser, blusser op, får urenheder og i det hele taget ter sig som en teenager, skal du have fat i hudpleje, der fjerner fedteri uden at udtørre. Renseprodukter med salicylsyre opløser fedt, og hudpleje med B3-vitamin – også kaldet niacinamid – forbedrer hudens struktur og modvirker bumser. Kaolinler virker matterende og altså afglinsende.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Tilbring et kvarter to gange om ugen med Clear Improvement Charcoal Honey Mask. Kaolinler suger urenhederne ud af din ansigtshud, mens fermenteret honning fugter den. Fra Origins, 75 ml, 250 kr.

Hudpleje til uren hud
© Caudalie | Muti | Origins

Hvis din hud føles tyndere

Det er uundgåeligt, at din hud bliver tyndere med alderen. Og du kan ikke fortykke den igen, men du kan holde den velnæret og stærk, så den ikke bliver så skrøbelig. Her er C-vitamin og E-vitamin samt nærende ingredienser en god hjælp. Der er også noget, der tyder på, at retinol, eller A-vitamin, har en gavnlig effekt på tynd hud.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Exuviance giver dig en solid dosis C-vitamin sammen med den særlige ingrediens Aminofil, som sætter gang i kollagenproduktionen. Vitamin C Serum Capsules, 529 kr. for 60 stk.
  • Retinol 8, som du finder i Versos Day Cream spf 30, er endnu mere effektivt end standard retinol. Og så får du endda det ensartende niacinamid med i købet. 50 ml, 725 kr.
Cremer til tynd hud
© Exuviance | Verso | Bobbi Brown

Hvis din hud føles grå og trist

Manglende udstråling og en trist teint er svær at udpege præcist. Den langsommere cellefornyelse og dårligere blodgennemstrømning gør bare, at vi ikke ser lige så friske ud. Løsningen er peelinger med AHA-syre, som får nye hudceller frem i lyset. Næring og fugt, som giver naturligt liv. Og så lidt snyd i form af rosa og lysreflekterende pigmenter.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Biotherms signaturingrediens Life Plankton styrer din huds fugtbalance dybest nede, og diskret glitrende pigmenter giver liv på overfladen. Aquasource Deep Serum, 50 ml, 399 kr.
  • Vichy har udviklet dagcremen Neovadiol Rose Platinum specifikt til hud i overgangsalderen. Den liver op med rosa kulør og styrker med karitésmør, kalcium og bivoks. 50 ml, 265 kr.
Cremer til grå og trist hud
© Tony Moly | Biotherm | Vichy

Kniber det med gløden? 

  • Selv ikke den tørreste hud kan modstå olieblandingen i ansigtsolien Santal Treatment Oil fra Clarins. Hasselnøddeolie, sandeltræ, kardemomme og lavendel. Mmm ... 30 ml, 380 kr.
Produkter til hud der mangler glød
© Kiehl's | Elemis | Elizabeth Arden | Clarins

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 27. maj 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide