Moden kvinde med rynker
Du får mimiske rynker, fordi du smiler. Så smil, og vær glad! © Getty Images

Din store rynkeguide: Her er alt, du skal og vil vide

De er ikke til at komme uden om, linjerne, folderne, rynkerne. Og det vil vi sådan set heller ikke, for de er jo vores livslinjer. Men vi vil gerne vide mere om dem, så vi har stillet eksperten følgende spørgsmål...

29. april 2020 af Maria Rothmar

Eksperten

Maria Heisterberg er speciallæge i dermatologi. Og er desuden uddannet i og har erfaring med kosmetisk hudbehandling.

Hvad er rynker? Er der en definition på dem?

“Rynker er synlige folder i huden. Det er en naturlig aldringsproces. Med alderen bliver huden nemlig tyndere og mister nogle af sine elastiske egenskaber. Alle får rynker i mere eller mindre grad, men jo lysere hud du har, jo mere udsat er du for at få rynker,” forklarer speciallæge i dermatologi Maria Heisterberg.

Findes der forskellige former for rynker?

“Man skelner mellem fine rynker, som er mindre end en millimeter dybe, og grovere rynker, som er mere end en millimeter dybe. Og så er der en inddeling i mimiske rynker og aldersbetingede rynker. 

De mimiske rynker er mekaniske rynker, som opstår, når du laver ansigtsmimik, så din hud folder sig. Typisk er de mimiske rynker dybere end de aldersbetingede og kommer ved at rynke panden eller smile gentagne gange. Aldersbetingede rynker skyldes hovedsageligt miljø og livsstil. For eksempel hvor meget sol, du har fået.”

Hvorfor er det, som om rynkerne tager ekstra fart, når jeg rammer 40’erne?

“Når vi er unge, har vi ikke rynker, fordi huden er elastisk og god til at holde på fugt. Dermis, hudens midterste lag, har en elastisk kvalitet takket være fibre kaldet elastin, som sørger for, at huden føles og ser ung ud. 

Et andet protein i dermis kaldet kollagen spiller også en rolle. Men med tiden mister dermis både kollagen og elastin, så huden bliver tyndere og har problemer med at få tilstrækkelig fugt til epidermis, der er hudens øverste lag. 

Fedtet i det dybeste hudlag, kaldet det subkutane lag, som giver huden et fyldigt udseende, begynder også at forsvinde. Men der er ikke en ‘magisk’ alder, hvor rynkerne tager fart eller opstår. Nogle får dem allerede i 20’erne, mens andre først får rynker i 50’erne eller 60’erne.”

Moden kvinde kigger sig i spejlet
Man skelner mellem fine rynker og grovere rynker. © Getty Images

Hvad er forskellen på de rynker, jeg har, når jeg er 40 år, og når jeg er 60 år?

“Der er ikke umiddelbart nogen forskel på de rynker, du har, når du er 40 og 60. De bliver dog dybere og mere permanente, fordi du med alderen får tyndere, tørrere og mindre elastisk hud, som også får sværere ved at beskytte sig mod skader.”

Vil min hud blive ved med at danne rynker, eller stopper det på tidspunkt?

“Du kan ikke stoppe aldring af huden, det er et naturligt fænomen. Men du kan på forhånd nedsætte den hastighed, som aldring sker med, ved at forebygge med god hudpleje, solbeskyttelse og ingen rygning.”

Hvorfor har jeg særligt mange rynker omkring øjnene og i panden?

“Elasticiteten i huden mindskes med alderen, og derfor får huden sværere ved at rette sig ud igen, når du har lavet et ansigtsudtryk. De muskler, vi anvender meget, når vi for eksempel smiler, rynker panden og blinker med øjnene, vil derfor være der, hvor de første rynker kommer. Det er også ansigtet, halsen og håndryggen, der typisk får mest sol og udsættes for forurening som tobaksrøg.”

Moden kvinde sidder udenfor og smiler
De muskler, vi anvender meget, når vi for eksempel smiler, vil være der, hvor de første rynker kommer.© Getty Images

Min mor har mange rynker. Får jeg det så også?

“Aldringsprocessen for menneskelig hud skyldes både eksterne og interne faktorer. De interne faktorer er genetiske, altså arvelige og hormonelle. De eksterne er miljømæssige og livsstilsbetingede. Det kan være eksponering for solstråling, luftforurening og tobaksrøg samt stress og dårlig ernæring. 

Sollys og tobaksbrug er de vigtigste ydre årsager til rynker. Så hvis din mors rynker skyldes eksterne faktorer, er det ikke sikkert, du får rynker i samme grad som hende.”

Hvad kan jeg gøre ved rynker?

“Der er forskellige metoder til at skjule rynker. For eksempel foundations og cremer. Cremer med AHA-syre strammer huden op og virker typisk i nogle timer. Du kan formindske og fjerne rynker mere permanent med forskellige cremer, peelinger og laserbehandlinger,” siger Maria Heisterberg.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 5. marts 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide