Hals, halshud
Den er god nok. Selvfølgelig får din hals også rynker.


© Getty Images

Derfor får du rynker på halsen

Yes, vi har rynker, og yes, vi får flere. Men hvorfor begynder de at krybe ned på halsen? Og kan vi stoppe dem? Prøv med de her råd og ingredienser.

20. maj 2022 af Anne-Sophie Jessen

Efterhånden som vi ældes, mister vores hud sin evne til at forsyne sig selv med fedt og fugt. Og bindevævet, som ellers står for at holde huden spændstig, bliver slappere. Sådan er det for al vores hud.

Men på halsen går den proces hurtigere, og årsagen til, at din halshud ældes hurtigt, er i høj grad, at den fra naturens side ikke er så robust konstrueret. Den er tyndere, mere sart og udstyret med mindre bindevæv end din ansigtshud. Altså lige bortset fra din hud omkring øjnene, som også er tynd og sart.

Færre talgkirtler

Dertil kommer, at din halshud har færre talgkirtler end din ansigtshud. Den producerer altså ikke så meget af det fedt, som huden ellers bruger til at holde på fugten og beskytte sig mod påvirkninger udefra. Læg dertil, at hudens fugt­ og fedtproduk­tion og produktionen af bindevævsfibrene elastin og kollagen generelt løjer af med alderen.

De store banditter

Så har du de hårde betingelser, som halshuden lever under. Den har ikke ret meget at stå imod med. Og det gør den særligt udsat over for det, vi byder den.

For du klarer ikke helt frisag. En del af halshudens ældning kan nemlig også tilskrives din livsstil.

Her er det naturligvis ikke til at komme uden om de store bandit­ter: Rygning, usund mad og soldyrkning, som vi godt ved, er emi­ nente til at sparke gang i rynkedannelsen.

Hvorfor stoppe der?

Men derudover spiller vores stedmoderlige behandling af halsen også en stor rolle. Vi har det nemlig med at glemme halsen, når huden skal plejes. Det er, som om der går en usynlig grænse, hvor alt hvad der er syd for kæbelinjen kun får en omgang bodylotion, mens ansigtet forkæles med masker, serum og peeling, og den ligeledes tynde hud på øjenomgivelserne bliver plejet med særlige øjencremer. Men de færreste sætter ind med specialiseret pleje af halsen. Manglen på omsorg sætter sine spor.

Derfor er der brug for, at du tanker op med god pleje.

Lad som minimum halsen nyde godt af den hudpleje, du forkæler ansigtet med. Men for virkelig at udsætte aldringstegn skal du give den mere gas. Styr mod de superingredienser, som hudlægerne har sat flueben ved for deres effektivitet.

Hals, halshud
Det er ingredienserne, der gør forskellen i din rynkepleje – også på halsen. © Getty Images

De ingredienser du skal gå efter: 

C-vitamin

Dette vitamin er en kraftfuld antioxidant, som beskytter mod de frie radikaler, der får din hud til at ældes hurtigere. Frie radikaler opstår blandt andet, når huden udsættes for sol, røg og com­ puterens blå lys.

Retinol

Retinol kaldes også A­-vitaminsyre. Det har en veldokumenteret effekt på rynker. Og det stimulerer celledannelsen, så din hud bliver tykkere og stærkere.

Niacinamid

Måske kender du bedre stoffet som vitamin B3. Det øger kolla­genniveauet i huden, så bindevævet bliver mere spændstigt. Det er kræs for den bindevævsfattige halshud.

Hals, halshud
3 hudplejeprodukter med hver sin superingrediens mod rynker. © PR

Du kan for eksempel bruge:

Her får din hud et godt skud C-vitamin, som gør huden mere glat og fast i strukturen. Phloretin udvundet af æble giver serummet en beroligende effekt. Super C Serum fra Verso, 30 ml, 675 kr.

Bryd en af de små kapsler, som er fyldt med retinol, og smør det på hals og ansigt. Så kommer der gang i kollagenproduktionen. Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum fra Elizabeth Arden, 840 kr.for 60 stk.

Serum med en høj koncentration af niacinamid og fugtgivende hyaluronsyre. Forbedrer hudstrukturen, opstrammer og ensarter hudtonen. Niacinamide Serum fra Jorgobé, 50 ml,178 kr.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 7. april 2022.

Du vil (garanteret) også kunne lide