Kvinde med rynker i ansigtet
Vi har dem allesammen i større eller mindre grad. Bliv (endnu) klogere på dine rynker her. © Getty Images

Her er alt, du skal vide om rynker

Linjer og rynker her og der er helt okay. De er blot tegn på levet liv. Men hvad skal du vide om dine rynker, og hvordan forebygger og behandler du dem bedst? Få alle ekspertens svar her

9. februar 2015 af Mette Bundgaard

Eksperten

  • Jørgen Esmann er speciallæge i hudsygdomme og specialiseret i dermatologisk laserbehandling og dermato-kirurgi til behandling af hudsygdomme og aldersbetingede forandringer i huden. 
  • har hudklinikken Laserkirurgisk Klinik.

Rynker. De er der, og det er okay. De er tegn på vores levet liv og kloge alder. Men hvorfor får vi dem egentlig? Hvad sker der i vores hud, og hvis de godt må være knap så dybe, hvad gør vi så? Få ekspertens svar på alle dine spørgsmål her.  

Hvordan får jeg de rynker, der er, til at være mindre synlige?

“Du kan gøre meget for at skjule dine rynker med forskellige foundations og cremer. Der er mange produkter på markedet, som alle er gode til at maskere rynkerne midlertidigt. Opstrammende cremer indeholder AHA-syrer, der peeler huden, så den bliver strammet op her og nu. Virkningen varer i et par timer. Men du kan kun fjerne dine rynker permanent med medicinske cremer, peelinger eller laserbehandling.

En medicinsk creme er A-vitaminsyre-creme. Den kan som sagt udglatte dine rynker, fordi den stimulerer fornyelsen af kollagen og elastin. Men den virker kun, så længe du bruger den.”

Kan jeg stoppe udviklingen af rynkerne?

“Følger du de foregående råd om hudpleje, vil du bremse udviklingen af nye rynker og solskader. De skader, du har fået i dit tidligere liv, vil dog ikke forsvinde. Her bliver du nødt til at reparere skaderne, så godt det nu kan lade sig gøre. 

I dag findes der mange forskellige behandlinger med cremer og laser, som kan forbedre ødelagt hud. Er du meget ude i solen, kan du bruge solbriller, da de vil få dig til at misse mindre med øjnene.”

Hvilke vitaminer er mest effektive mod rynker?

“En lang række vitaminer virker som antioxidanter, så derfor er de gode til at forebygge solens skadelige virkninger. Det gælder især A-, C- og E-vitamin, så det er vigtigt, at de er i både cremer og i kosten. 

En særlig form for A-vitamin – all-trans retinoinsyre – er det eneste vitaminstof, hvor der forligger talrige videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer, at det kan regenerere huden og fjerne solskader og rynker. 

All-trans retinoin­syre – i daglig tale A-vitaminsyre – virker som et hormon i huden og regulerer hudens modning. Ved at tilføre mere A-vitaminsyre til huden vil hudens væksthastighed og evne til at binde vand øges, og derved afstødes ødelagte hudceller og forstadier til hudkræft, samtidig med at huden får en flottere glød.

A-vitaminsyre stimulerer også underhuden til at danne nye kollagen- og elastinfibre, så huden bliver tykkere og mere smidig.

Som nævnt er der lavet mange undersøgelser med A-vitaminsyre mod rynker, hvor personer har brugt A-vitaminsyre-creme i årevis uden at få problemer. Tværtimod har de kun fået en pænere og pænere hud. Desværre er det ikke alle, der føler, de kan tåle cremen, da den kan virke irriterende og medføre rødme og afskalning. Og den fås kun på recept.”

Moden kvinde med smilerynker
En lang række vitaminer virker som antioxidanter, som er gode til at forebygge solens skadelige virkninger.© Getty Images

Hvordan kommer jeg af med min dybe bekymringsrynke mellem øjnene?

“Bekymringsrynkerne mellem øjnene, de såkaldte 11-taller, skyldes kraftig mimik i musklerne omkring øjnene. Den bedste måde at fjerne dem på er ved at behandle med botulinum-toksin, som får musklerne til at slappe af. Så dannes rynkerne ikke. Vedvarende behandling med botulinum-toksin kan således forebygge, at disse rynker overhovedet dannes. En behandling varer cirka fra et halvt til et helt år. 

Har der dannet sig dybe furer i huden, kan man også behandle disse med en filler med hyaluronsyre for at jævne furerne ud. Det virker dog bedst, hvis man samtidig behandler muskelaktiviteten med botulinum-toksin. 

Man kan sige, at alle mimikrynker i øverste del af ansigtet behandles med botox og i nederste del af ansigtet med filler. Hvis 11-tallet mellem øjnene er meget dybt, ser man på det to uger efter botox-behandlingen og lægger eventuelt lidt filler i fordybningen. 

Ved kun at bruge en filler i 11-tallet – og bliver den lagt lidt forkert – er der blandt andet risiko for at lave en blodprop i hjernen, og i de mindre slemme tilfælde kan man risikere at lave en bule.”

Hvordan får jeg smartest udglattet rynkerne omkring min mund?

“Rynkerne omkring munden er nogle af de sværeste at fjerne, da de er meget dybe, og du har meget mimik i det område. 

Det er kun de mere aggressive former for peeling eller laser, som virkelig går ind og gør en permanent forskel. Rynkerne kan mindskes med en filler (fx restylane, red.), men her risikerer du nemt at lave læben for stor, så du får et ‘andenæb’.”

Rynker rundt om munden
Du har meget mimik omkring din mund, og derfor er rynker her ofte mere fremtrædende. © Getty Images

Hvordan forebygger jeg bedst rynker?

“Undgå sol og rygning. Basis for en god hudpleje er, at du renser din hud hver aften med mild sæbe eller rensecreme og bruger en god fugtighedscreme morgen og aften. 

Din dagcreme skal gerne indeholde solbeskyttelse i sommerperioden. Til hverdagsbrug er solfaktor 15 nok, men skal du på stranden, skal du mindst bruge faktor 30 og helst 50+. Du skal nok blive brun alligevel. Det tager bare lidt længere tid. 

Har du syndet – og det gør vi alle – er det en god idé at bruge cremer med et højt indhold af antioxidanter, da de neutraliserer de frie radikaler og dermed afhjælper solens skadelige virkninger. 

En eller to gange om ugen kan du også bruge en mildt eksfolierende creme, som fjerner de yderste døde hudceller. Det vil give en flottere glød og øge vandbindingen i huden, så du danner færre fine rynker. 

Hvis huden er udtørret, krakelerer den, og din glød forsvinder. Hudens barrierefunktion fungerer også bedre, hvis der er vand og fugt, og så undgår du fx eksem og andre hud­lidelser. Kom en fed creme på huden for at holde på hudens naturlige fugt. I de værste tilfælde en carbamidcreme, to procent.”

Kan jeg få rynker af stress?

Længerevarende perioder med stress belaster hele kroppen og således også huden. I sig selv giver stress ikke rynker, men den øgede mimik med muskelspændinger – bekymringsrynker – og den generelt nedsatte immunrespons som følge af stress vil gøre, at du lettere laver flere rynker. Så husk at lytte til kroppen – det gælder i alle sammenhænge.”

Er det sandt, at jeg kan få flere rynker, hvis jeg ikke får min søvn?

“Manglende søvn vil ikke i sig selv give flere rynker. Men hvis du gennem en længere periode sover dårligt eller alt for lidt, vil det virke som stress for kroppen, og det kan medføre en dårligere helingstendens for huden og dermed rynker.”

Kan jeg få rynker af at drikke alkohol?

“Alkohol som sådan giver ikke rynker. Det er kun, hvis du gennem lang tid indtager store mængder, at det kan påvirke hudens generelle helingstendens. Så et glas i ny og næ gør ikke noget.”

Får jeg flere rynker, hvis jeg ryger?

“Rygning er en af de store syndere, når det gælder rynker. Dels giver rygning mere kulilte i blodet, hvilket mindsker ilttil­førslen til huden og dermed får huden til at vokse dårligere.

Dels vil den mekaniske påvirkning, hver gang du suger røg ind, resultere i, at der dannes flere rynker omkring munden. Så vil du gøre noget godt for din hud, er det første at holde op med at ryge.”

Moden kvinde med rynker i ansigtet
Stress, dårlig søvn, alkohol og rygning kan på sigt have betydning for dannelsen af rynker. © iStock

Hvor god er kemisk peeling i forhold til at fjerne rynker?

“Kemisk peeling har været anvendt i mere end 50 år til at fjerne rynker. Forskellen på de forskellige peelinger ligger i, hvor dybt de går i huden. 

Peeling med AHA-syre er den mest overfladiske type peeling, og så kan man ellers gå dybere og dybere i huden med, i nævnte rækkefølge: glycolsyre, trikloreddikesyre (TCA) og phenolsyre. 

Kemiske peelinger er en relativt upræcis måde at peele huden på, og de er i vid udstrækning blevet afløst af peeling med lasere, som er mere præcis. 

I de rigtige, erfarne hænder er kemiske peelinger dog fortsat en udmærket behandling til rynker. Man kan sagtens peele huden flere gange med de overfladiske peelinger. Peeling med phenolsyre vil næsten altid give pigmenttab i huden, og derfor frarådes det generelt i dag.”

Hvilke cremer er de mest rynkebekæmpende?

“Rynker skyldes først og fremmest solen, så de mest effektive cremer mod rynker er faktisk solcremer. Dernæst er cremer med antioxidanter gode til at minimere solstrålernes skadelige virkninger. Og endelig vil fugt­bindende cremer også mindske de fine rynker ved at binde mere vand i huden.”

Botox, restylane og laser – hvilke rynker fjerner de forskellige teknikker bedst?

“Botulinum-toksin – botox – er bedst egnet til at fjerne mimikrynker. Det vil sige rynker mellem øjenbrynene, i panden og omkring øjnene. 

Mere avancerede behandlinger med botulinum-toksin kan også afhjælpe kraftige kæbemuskler og nedadgående mundvige. 

Fillers er bedst egnet til furerne ved mundvigene og rynkerne på kinderne og i panden. Traditionelt har man brugt fillers som spartelmasse, men de senere år er man mere og mere gået over til at skulpturere ansigtet. 

Det kan for eksempel være ved at give mere fylde i kinderne eller lave mere markerede kindben for at give et løft til ansigtet. Laser er velegnet til alle slags rynker.”

Hvad er det nyeste middel mod rynker?

“Der kommer hele tiden nye produkter mod rynker. Ofte er der tale om små nuancer mellem de forskellige cremer, som mere bliver brugt i markedsføringsøjemed, end de gør en reel forskel.

Det seneste par år har cremer med eksotiske antioxidanter fra granatæbler eller argantræet i Afrika været et hit. Hvor det tidligere var antioxidanter fra flavenoider, ceramider og vitaminer, der var et must.

Biokemien har også gjort sit indtog, så nu skal cremer indeholde vækstfaktorer og mikro-peptider, om end dokumentationen for, at de virker på huden, er noget mangelfuld.”

Får kvinder flere rynker end mænd?

“Kvinder får generelt flere rynker end mænd. Det skyldes dels, at ­kvinder går mere i solen. Dels, at der er en kønsbestemt tendens til at danne visse rynker frem for andre, men man ved desværre ikke helt hvorfor. 

Således får kvinder meget nemmere lodrette rynker langs læberne. Endelig sker der også noget med huden ved overgangsalderen på grund af hormon­forandringerne, hvor huden generelt bliver tyndere og dermed mister sin elasticitet.”

Moden kvinde kigger sig i spejlet og ser rynker
Kvinder får generelt flere rynker end mænd. © Getty Images

Kan rynker være genetisk betingede – kan jeg bruge min mor som spejl?

“Tendensen til at danne rynker er delvis arvelig, men maks. 10 procent. Grunden til, at elasticiteten i huden bliver slappere med alderen, det er solen – og overgangsalderen. 

Men du arver en hudtype fra dine forældre – lys eller mørk hud – som har betydning for, hvor følsom du er over for solen. Det er genetisk bestemt, hvor godt dit bindevæv er, og hvor godt det regenererer efter solskader. 

Kollagenniveauet er det samme i alle hudtyper, men jo mørkere huden er, des mere naturlig hudbeskyttelse er der i den, og derfor får mørk hud ikke så mange skader og rynker som lys hud.”

Hvorfor får vi overhovedet rynker?

“Rynker skyldes først og fremmest overdreven soldyrkelse. Solens stråler danner frie radikaler i huden, som ødelægger hudens celler både i over- og underhuden. 

I overhuden bliver huden tyndere, fordi hudcellerne vokser dårligere. I underhuden medfører solen, at der dannes kroniske pigmentskjolder og karsprængninger, og hudens bindevæv flosser og mister sin elasticitet. 

Men selv hvis du ikke dyrker eller har dyrket solen, vil dine furer – som du ikke kan undgå at få på grund af din mimik – stadig blive mere markerede med alderen. Du taber bindevæv og fedtvæv, kollagenniveauet falder, og især ved overgangsalderen sker der markante forandringer. Her bliver huden tyndere og mister fylde, og rynker sætter sig nemmere og ses tydeligere i tynd hud.”

Er der forskel på rynker?

“Der er rynker, som skyldes mimik – som smilerynker – og aldersbetingede rynker. De mimiske rynker er mekaniske rynker, som kommer, fordi huden gentagne gange folder sig over de muskler, du bruger i dit ansigt. Forandringerne sidder typisk dybere i huden end aldersbetingede rynker.

Aldersbetingede rynker er i øvrigt ikke noget godt udtryk, for de ­skyldes sjældent alder, men derimod for meget sol og rygning. Har du gennem et langt liv undgået solen og at ryge, så vil du selv i en høj alder kun have ganske få rynker i huden.”

Hvornår begynder vi typisk at få rynker?

“Så længe vi er børn og unge, har huden en fantastisk evne til at regenerere. Selv om vi udsætter den for meget sol, tager det 10-15 år, før der rigtig begynder at komme synlige forandringer i huden. 

Så solskaderne og dermed rynkerne begynder typisk at dukke op i 40-årsalderen. De mimiske rynker kan du danne tidligere, hvis du har en livlig eller overdreven mimik. Hos kvinder er det typisk de lodrette rynker mellem øjenbryn­ene og smilerynkerne ved øjnene, der kommer først. De kan ses allerede ved 30-årsalderen.”

Moden kvinde med rynker
Rynkerne begynder typisk at dukke op i 40-års alderen. © Getty Images

Ser du en modreaktion på alt det rynkebekæmpende derude?

“Alting med måde. Det kan især ses med botox, hvor moden i begyndelsen af 00’erne var at slå alle rynker ud. Det gav et mimikløst ansigt, som så helt unaturligt ud. 

Trenden er skiftet til, at man mere regulerer mimikken end fjerner rynkerne, så hvis botox bruges professionelt, skal det gerne være sådan, at ansigtet og rynkerne ser naturlige ud. 

Det samme gælder fillers, hvor der har været en tendens til at overgøre behandlingerne. I forsøget på at lave læber som Angelina Jolies eller kindben som Grace Jones’ blev læberne alt for svulstige, og kindbenene alt for markerede. 

De fleste danske kvinder er heldigvis tilfredse med deres alder. De vil bare gerne se godt ud, svarende til den alder, de nu engang har. Derfor er det okay, at du kan se, at du har levet et liv med glæder og sorger. Det giver ansigtet karakter.”

Hvad tror du, vi vil se i fremtiden inden for rynkebekæmpelse?

“Fremtiden er forebyggelse. For øjeblikket er der en generation, der er vokset op i skyggen af 60’erne, hvor dyrkelsen af solen for alvor tog fat. Charterferier til sydens sol og sololier, hvor du nærmest kogte huden, var hot helt op i 80’erne. 

Og den generation slæber rundt med svære solskader i huden. Den unge generation har lært lektien og er blevet meget flittigere til at bruge solcreme og til at tænke over ikke at gå i solen midt på dagen.”

Du vil (garanteret) også kunne lide