Moden kvinde smiler
Gud ved, hvad der er det vigtigste? Slå det op i din 40+ skønheds-ABC.© Getty Images

ABC til din 40+ hud

A-vitamin og UV-stråling. Og en hel masse midt i mellem! Vi gennemgår alt det, der er værd at vide om din voksne hud, fra den ene ende af alfabetet til den anden. Kom med på bogstavjagt...

18. november 2020 af Maria Rothmar

A-vitamin

... hedder også retinol, retinal og retinoinsyre. Og uanset navn og kælenavn gør det utroligt meget godt for din 40+ hud! Blodgennemstrømningen øges, nedbrydningen af kollagen og elastin bremses (læs: færre rynker), og farvestoffet melanin klumper mindre sammen, så du får færre pigmentpletter. Men det er stærke sager. Det skal indfases over to uger, du skal være opmærksom på, om din hud bliver irriteret, og du skal altid bruge det sammen med solfaktor. Også om natten.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

BB-cremer

BB står for Beauty Balm, mens CC er en forkortelse for Colour Correcting. Begge specialcremer udmærker sig ved at kombinere fugt, faktor (for det meste) og farve. BB-cremer er i bund og grund farvet dagcreme, mens CC-cremer er mere farvekorrigerende.

De fås for eksempel i lavendel, grøn, gul eller rosa, som neutraliserer triste undertoner i netop din hudtone.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

C-vitamin

C-vitamin styrker din huds bindevæv, reparerer den, gør den mere frisk og levende at se på, modvirker skader udefra og hjælper nye hudceller på vej. Mangler din hud glød, liv og udstråling, er det især C-vitamin, du skal satse på!

Skønhedsredaktøren anbefaler:

Citrusfrugter
Den er god nok. Hud, der får C-vitamin, får netop den der citrusglød.© Getty Images

D-vitamin

D-vitamin reparerer din huds celler, styrker din huds elasticitet, mindsker mørke pletter og giver i det hele taget en sund glød. Ned i vitaminpillen med det!

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Elastin

Boing! Elastin er et elastisk protein, som sammen med kollagen holder sammen på cellerne i din huds midterste lag. Med tiden mister din hud dog elastin og kollagen, så den bliver tyndere og nemmere danner rynker. Og du kan ty til elastinstimulerende cremer, hvis du har lyst til det.

Fugt

Du har hørt det før, og her kommer det igen: Fugt gør den største forskel for din huds sundhed, spændstighed, smidighed og udseende. Alle hudtyper har brug for at få tilført fugt, det handler blot om at vælge den rette type og mængde. Og så at bruge den hver eneste dag (og nat).

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Moden kvinde smører creme i ansigtet og kigger i spejlet
Alle hudtyper har brug for at få tilført fugt, det handler blot om at vælge den rette type og mængde.© Getty Images

Grundregler

Vær god ved din hud, så er den god ved dig. Rens den morgen og aften, giv den fugt tilpasset din hudtype dagligt, og husk solfaktor. Med de tre grundregler kan det aldrig gå helt galt.

Hyaluronsyre

Der er især to gode grunde til at gå efter ingrediensen hyaluronsyre i din 40+ hudpleje: Den trækker fugt fra omgivelserne og binder fugten i din hud. Og så fastholder den fugten som intet andet. Hvert gram hyaluronsyre kan holde på op til seks liter fugt!

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Du får det fulde udbytte af hyaluronsyrens fortræffeligheder med serummet fra The Ordinary. Med en dagcreme på toppen dur det bedst. Hyaluronic Acid 2% + B5, 30 ml, 69 kr.

Ingredienser

To cremer kan godt se ud til at indeholde omtrent det samme, trods en stor prisforskel. Det kan skyldes, at kvaliteten af ingredienserne i den dyrere creme er af en bedre kvalitet, og/eller at de er tilsat i en større mængde. Husk, at jo længere oppe på ingredienslisten noget er nævnt, jo mere af det er der i produktet.

Jævn overflade

Når du skrubber eller peeler din hud, fjerner du de øverste døde hudceller. Under dem ligger nye, friske hudceller med en finere overflade, en flottere glød og en bedre evne til at reflektere lys – som igen giver glød. En scrub bruger fysiske slibekorn til at polere huden, mens en peeling gør det med syre eller enzymer.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Peelingmasken fra Codage benytter både enzymer og syrer fra frugt til at polere den fineste overflade frem på din hud. Masque Micro-Peeling, 50 ml, 510 kr.

Moden kvinde med ansigtsmaske
Når du skrubber eller peeler din hud, fjerner du de øverste døde hudceller.© Getty Images

Kosttilskud

Cremer, masker og sera gør din hud smukkere udefra, mens kosttilskud giver din hud vitaminer, næringsstoffer og fugt indefra. Prøv for eksempel pulver med kollagen eller kapsler med hyaluronsyre.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Én kapsel Hyaluron Active om dagen supplerer cremerne uden på huden med både hyaluronsyre, urteekstrakter og C-vitamin indefra. Fra New Nordic, 264 kr. for 30 kapsler.

Læberne

Grunden til, at dine læber er røde og ikke hudfarvede, er, at huden er gennemsigtig. Den er kun fem cellelag tyk, mens resten af ansigtet har op til 16 lag hudceller. Derfor bliver læberne hurtigt tørre og får tidligere alderstegn som fine linjer og manglende fasthed. De har særligt brug for daglig fugt og fedt for at holde sig i form.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Hvedekim og olivenolie gør dine kys ekstra bløde. Og så gør det bestemt ikke noget, at godterne gemmer sig i så pæn en bøtte! Bobbi Browns Lip Balm spf 15, 15 g, 190 kr. 

Melanin

Din hudfarve bestemmes af mængden af farvestoffet melanin i din hud. Når du udsættes for UV-stråling, danner din hud melanin for at beskytte sig, og du bliver brun. Pigmentpletter opstår, når melaninet klumper sig sammen i stedet for at sprede sig, og dannes især, når hormonbalancen ændrer sig, som i for eksempel overgangsalderen.

Opståede pigmentpletter kan fjernes med laser eller mindskes med cremer, der bleger. Nogle pletter forsvinder af sig selv med tiden.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Naturlig

Har et produkt en certificering, som for eksempel Eco-Cert, skal det leve op til en række krav. Men derudover er betegnelserne ‘økologisk’ og ‘naturlig’ ikke beskyttede, når det gælder skønhed. 

Tjek derfor altid indholdslisten, så du har overblik over, hvor stor en del af indholdet, der rent faktisk lever op til løfterne, hvis du vælger naturlig eller øko. Det kan være så lidt som én ingrediens.

Læber
Dine læber har særligt brug for daglig fugt og fedt for at holde sig i form.© Getty Images

Olier

Ansigtsolie er optimalt til 40+ hud. Olie fylder huden med naturlig næring, så den føles spændstigere, bliver stærkere, og så dulmer olie irritationer. Fordel et par dråber olie på helt ren hud hver aften (varm dem først op i dine hænder), eller lad olien erstatte eller supplere din creme. Bruger du både creme og olie, skal olien på først.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Clarins kombinerer aromaterapi fra sandeltræ, kardemomme og lavendel med plantebaseret pleje i en lindrende olie til tør og sensitiv hud. Santal Face Treatment Oil, 30 ml, 380 kr.

Parabener

Cremer skal konserveres. Ellers bliver de harske og danner bakterier, der absolut ikke er gode for din hud. Der er mange konserveringsmuligheder, og en af dem, du ikke behøver at frygte, er parabener. De har været brugt i kosmetik i over 60 år og er blandt de mindst allergifremkaldende konserveringsmidler. Methyl- og ethylparaben er bevist ufarlige, så dem kan du roligt bruge. Parabener findes også i naturen. For eksempel er der methylparaben i blåbær.

Q10

Q10, også kaldet ubiquinon, er et såkaldt coenzym, altså et hjælpestof. Det er en antioxidant og en del af cellernes energiproduktion. I ung hud er der masser af Q10, som hjælper hudens celler med at reparere sig selv, optage næringsstoffer og holde sig sunde. I voksen hud kan du tilføre det med cremer, der genopretter noget af energiproduktionen.

Skønhedsredaktøren anbefaler:

Moden kvinde tager beauty olie på hånden
Ansigtsolie er optimalt til 40+ hud, fordi det fylder huden med naturlig næring.© Getty Images

Rens 

Et godt renseprodukt fjerner makeup, forureningspartikler og snavs fra din hud. Og det er nødvendigt. For partiklerne fra forurening gør din hud irriteret, gammel makeup giver urenheder, og snavs fra luften gør din teint grå. Hvilken type renseprodukt du skal bruge, afhænger af din huds behov. Og fornemmelse. Udvalget er enormt: Creme, lotion, skum, olie, mælk og gelé samt det mere vandige micellar.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Syre 

De mest anvendte syrer i hudpleje er glykolsyre og mælkesyre. De virker ved at opløse døde hudceller, så nye, friske celler bliver dannet. Det gør hudens overflade glattere, blødere, klarere og mere ensartet.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

  • Stryg en vatrondel vædet i Ready Steady Glow Daily AHA Tonic over nyrenset hud hver dag. Så blødgør og forfiner mælkesyren gradvist hudens overflade. Fra Ren, 250 ml, 280 kr.

Typer 

Groft sagt kan hud deles ind i fire typer: Normal, fedtet, tør og sart. Hver type kan være mere eller mindre udtalt, du kan ændre hudtype med alderen, ligesom du kan have flere typer på én gang. Og du kan sagtens (og netop nogle gange med stor fordel) kombinere din hudpleje, så du bruger én creme på tørre kinder og en anden på en skinnende pande.

Kvinde smører øjencreme på
Groft sagt kan hud deles ind i fire typer: Normal, fedtet, tør og sart.© Getty Images

UV-stråling 

Solen skinner med tre slags UV-stråler: UVA, der får huden til at ældes hurtigere, UVB, der gør dig forbrændt, og den farlige UVC, der heldigvis ikke trænger igennem atmosfæren. Du er bedst beskyttet med en bredspektret solcreme, der blokerer for både UVA og UVB. Hvis du er konsekvent med at bruge solcreme, kan du halvere risikoen for at udvikle hudcancer! Samtidig forebygger solcreme pigmentpletter, blodkarsprængninger og rynker.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Vind og vejr

Din hud har ikke nødvendigvis brug for den samme pleje hele året, så skift gerne mellem to typer dagcremer. Sommervarmen kan sætte gang i fedteriet, mens vinterens kulde gør huden mere tør, så det er smart at have både en let og en fed dagcreme på skønhedslageret.

Workout 

Dyrker du motion? Hvis ikke, så giver det altså god mening for din hud at komme i gang. Fysiske udfoldelser stimulerer nemlig dit blodomløb, som sikrer, at dine hudceller får ilt og næringsstoffer, og din hud kommer af med det skidt, som ellers kan hobe sig op i porerne.

Xtra pleje 

På med masken! Ansigtsmasker indkapsler huden i et skjold af pleje og ’tvinger’ den til at optage de effektive ingredienser. Især voksen hud har behov for det boost, som en maske giver. Og det er uanset, om din hud savner næring, fugt, glød eller opstramning. Der findes en maske til ethvert behov.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Moden kvinde dyrker yoga
Fysiske udfoldelser stimulerer dit blodomløb, som sikrer, at dine hudceller får ilt og næringsstoffer.© Getty Images

Yderområder

Dit ansigt slutter ikke ved kæben. Absolut ikke! Faktisk bør du bruge dine plejeprodukter fra en centimer over hårgrænsen og helt ned til det øverste af barmen. Kom også gerne godterne bag ørerne og halvt om i nakken.

ZZzzz 

Alle kroppens celler, inklusive hudens, bruger natten til at regenerere og rette op på dagens skader. Du og din hud bliver markant kønnere, hvis du får nok søvn. Helst mellem syv og ni timer. 

Sover du dårligt i en længere periode, øges nedbrydningen af kollagen og hyaluronsyre, mens nye celler ikke bliver dannet ordentligt. Du kan understøtte søvnens fordele med en god natcreme og vågne op til og med sund, klar og blød 40+ hud. 

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. september 2020.

Du vil (garanteret) også kunne lide