Moden kvinde med solhat smiler
Husk lige de her 5 tips, inden du bevæger dig ud i solen! © Getty Images

5 tips, før du går ud i solen

Solen begynder efterhånden at bage igennem. Regel nummer et er, at du skal nyde det i fulde drag! Regel nummer to, tre og så videre handler om beskyttelse og i de rigtige mængder. Og de kommer her!

6. juli 2019 af Maria Rothmar

Du ved det med garanti allerede: Du skal beskytte din hud mod solens stærke stråler. Alligevel hænder det måske, at du sommetider glemmer det? Vi bebrejder dig ikke. For det kan være svært at finde rundt i junglen af solcremer, solfaktor, solstråler og sol-regler. 

Derfor har vi her samlet fem tips til dig og din hud, som du skal huske, inden du bevæger dig ud i solen. Så er du godt dækket ind. 

1. Faktor-fakta

Beskytter faktor 30 dobbelt så godt som faktor 15? Og hvor meget solcreme skal du egentlig smøre dig med? Om tre tips er du meget klogere:

  • 1 krop, 1 håndfuld: Faktortallet er beregnet ud fra, at du bruger 40 milliliter solcreme til at dække din krop. Det svarer til en håndfuld. Bruger du mindre, bliver beskyttelsen tilsvarende lavere.
  • Smør i god tid: Du skal ikke vente, til du ligger på håndklædet, før du smører dig ind. Påfør solcremen cirka 20 minutter før du går ud i solen. Så når den at trænge ind og giver maksimal beskyttelse.
  • Faktor vs. faktor: Dobbelt op på faktor betyder ikke dobbelt solsikkerhed. Faktor 15 blokerer for 93% af strålerne, faktor 30 stopper cirka 97%, og faktor 50 blokerer omkring 98%.

Skønhedsredaktøren anbefaler disse solcremer: 

Solcreme fra Lancaster og Clarins
Solcremer fra Lancaster og Clarins. © Magasin | Feelunique

2. Beskyt også din skilning

Dit ansigt er grundigt dækket af solcreme, men hvad med den blottede hud i din skilning? Det er en klassiker, at huden her bliver skoldet og skaller uskønt, men det er heldigvis nemt at forebygge. 

Husk en hat, eller spray huden med en let UV-spray. Dit hår bliver jo ikke som sådan solskoldet, da det er dødt materiale. Men farver du det, kan der stadig være god mening i at undgå for mange UV-stråler. De bleger og ændrer nemlig din dyrt indkøbte farvebehandling.

Skønhedsredaktøren anbefaler:

Beskyttelse til håret i solen
Beskyt dit hår i solen med Sachajuan og Grown Alchemist.© Magasin

3. Fugt på forhånd

Når solen bager, fordamper fugten. Det har du sikkert selv oplevet efter en lang dag i det fri – huden er så tør og sprød som pergamentpapir. Men hvis du husker at give hele din krop en god dosis fugt først på dagen, bliver slutresultatet slet ikke så slemt. 

Smør dig gavmildt med en fed kropscreme, en halv times tid før du påfører din solcreme – så bliver faktoren ikke udvandet af fugten.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Fugtighedscreme fra Origins
Fugtighedscreme fra Origins. © Matas

4. Pas på dine øjne 

Passer du rigtigt på den sarte hud ved dine øjne? Her er du nemlig mindst lige så modtagelig for solskader som i resten af dit ansigt. Men din almindelige solcreme er for stærk til den sarte hud. Så...

Skønhedsredaktøren anbefaler 3 X solbeskyttelse til dine øjne:

  • Solbriller med UV-beskyttelse fra H&M: Solbrillerne her er polariserede, hvilket vil sige, at du ser klart, selv om solen står lige på. Og så er selve dine øjne og ikke kun dine øjenomgivelser også bedre beskyttet mod UV-stråler. 

Øjencreme fra Dermalogica
Øjencreme med solfaktor fra Dermalogica. © Dermalogica

5. Kys under solen! 

Grunden til, at dine læber er røde, er, at huden her er så tynd, at den er gennemsigtig. Du kan simpelthen se dit blod. Af samme grund er dine læber meget udsat for UV-skader. 

Du skal derfor passe på med skinnende, transparente lipglosser i solen, da de nærmest kan fungere som et forstørrelsesglas for strålerne. 

Benyt i stedet en let læbebalsam eller -pomade med solfaktor. Eller en læbestift med faktor, hvis du er til det. 

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Læbepomade med solfaktor 15 fra Elizabeth Arden
Læbepomade med solfaktor 15 fra Elizabeth Arden.© Matas

Et ekstra tip

Foundation er genialt i solen. Mange varianter har solfaktor, og så virker farvepigmenterne i sig selv som et fysisk solfilter. Investér i en, der matcher din huds sommerfarve.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 6. juni 2019.

Du vil (garanteret) også kunne lide