1. Hvornår får jeg typisk de første grå hår?
“De grå hår kommer, når de kommer. Og det er ikke noget, du umiddelbart har nogen indflydelse på. Man mener nemlig, at det er arveligt betinget og altså genetisk. Både hvornår det sker, og hvor hurtigt det kommer til at gå.
Derfor må du tage et kig på dine forældre og en snak med dem om, hvordan og hvornår deres hår begyndte at miste farve. Noget tyder på, at en del får deres første grå hår, når de er i 30’erne,” siger Magasinet Livs sundhedsredaktør, Gitte Høj.
2. Hvornår har de fleste fået grå hår over det meste?
“Det kan tage mange år, før vi er helt gråhårede. Igen afhænger det af, hvornår det sætter ind, ligesom det vil hænge sammen med, hvad du eventuelt kan være genetisk disponeret for.”
3. Er der nogen, der aldrig får et eneste gråt hår?
“Nej. Det ser ud til, at vi alle sammen før eller siden begynder at få grå hår i et eller andet omfang.”
VIDSTE DU AT ...
… næsehår gråner først. Dernæst hovedhår, skæg, kropsbehåring og til sidst øjenbryn. Således kan et hårstrå sagtens blive gråt flere år før et andet. Hver hårsæk og hårtype har sit eget forløb.
Kilde: Illustreret Videnskab
4. Får jeg også grå hår forneden?
“Ja. For alle kropshår kan blive grå, når først pigmentcellerne i bunden af hårsækken stopper med at producere melanin, som er pigmentet, der farver. Men de kan også tynde ud, så du ikke kan se det,” siger Gitte Høj.
5. Hvorfor er det, som om mine hår falder af i stedet for at blive grå på benene?
“Det kan hænge sammen med både aldersforandringer og overgangsalder, hvor hårvæksten helt generelt kan forandre sig. Det betyder, at nogle af os oplever, at vi får flere hår. Eksempelvis på overlæben og hagen. Men vi kan også opleve, at der sker en udtynding af hårvæksten – både på hovedet, i armhulen, kønsbehåring og på benene. Det har vi ingen indflydelse på.”
6. Er der forskel på kvinders og mænds grå hår?
“Der findes umiddelbart ikke viden, tal eller statistik på eventuelle forskelle. Det er meget individuelt, men det ser ud til, at mænd får grå hår tidligere end kvinder – generelt.”
7. Kan jeg få grå hår af stress?
“Forskere har fundet en sammenhæng mellem stress og grå hår, men indtil videre kun på mus. Hvilket naturligt sætter en begrænsning for konklusionen. Man ved, at det er hårsækkene, som stopper med at producere pigment, melanin, og at farven forsvinder fra hårstråene. Og det sker, i takt med at vi bliver ældre.
Ifølge Videnskab.dk har man i et mindre studie i USA på Columbia University fundet ud af, at også stress ser ud til at kunne stoppe hårsækkenes produktion af melanin. Og at produktionen af melanin kunne begynde igen, når forsøgsemnernes stressniveau faldt. Det vil altså sige, at det fik farven tilbage i hårstråene på forsøgsemner, som ikke længere var stressede.
Derudover ved man, at stress kan give diffust hårtab og sænke hårkvaliteten, men der er altså ikke tung evidens for, at hårfarven er påvirket af en psykisk tilstand, hvilket hænger sammen med, at hårfarven er funderet i dit dna,” siger Gitte Høj.
8. Kan grå hår forsvinde igen?
“Se svaret til spørgsmålet om grå hår og stress. For her konkluderede forskerne nemlig også, at dette ikke vil gælde for en person, der i kraft af sin alder har været gråhåret i årevis. Så nej, det er der ikke noget, der tyder på.”
DIT HÅR HAR OGSÅ EN CYKLUS
Dit hår har en cyklus med 3 faser: Vækstfasen, overgangsfasen og afstødningsfasen.
■ Vækstfasen for et hovedhårstrå er 3-7 år, men kan variere. Hovedhårstrå vokser cirka 1 centimeter om måneden, indtil det efter 3-7 år bliver afstødt.
■ I overgangsfasen holder det enkelte hårstrå op med at vokse.
■ I afstødningsfasen – den sidste fase – løsner hårstrået sig og bliver udstødt af hårsækken.
Herefter skal hårsækken hvile sig! Det står på cirka 3 måneder, og så bliver der sat gang i dannelsen af et nyt hårstrå.
Og så er der det med alderen. For hårets cyklus ændrer sig også med alderen. Der bliver færre aktive hårsække, færre hårstrå, og hårstråene vokser langsommere.
9. Kan man undgå grå hår?
“Med alderen vil vi opleve det samme. De grå hår pibler frem, og det er der ikke umiddelbart noget at gøre ved. Man ved nemlig ikke, hvordan eller om det er overhovedet er muligt at forhindre, at hårsækkene stopper med at producere pigment, melanin. Det vil sige, at man mangler viden om, hvorvidt det er muligt at genaktivere de inaktive pigmentceller, som ikke længere holder produktionen af melanin kørende.”
10. Hvad er forskellen på gråt og hvidt hår?
“De farveløse hår er ikke decideret grå, men snarere hvide. Håret ser gråligt ud, fordi de enkelte hårstrå mister farve forskudt af hinanden. Det vil sige, at når de farveløse blender ind med de farvede, kommer håret til at se gråt ud. Nogle bliver ved med at have gråt hår, mens andre bliver helt hvidhårede. Det afhænger af, hvor hurtigt pigmentcellerne stopper med at producere melanin,” siger Magasinet Livs sundhedsredaktør, Gitte Høj.
Kilder: Netdoktor.dk, Videnskab.dk, Illvid.dk, Forskning.no, Sundhed.dk
Artiklen er tideligere bragt i Magasinet Liv i april, 2023.