Godt gråt hår
Hvad sker der for 40+ håret? © Getty Images

Sandt eller falsk? 6 myter om dit 40+ hår

Tyndt, gråt eller svært ved at blive langt? Der sker noget med vores hår, når vi bliver ældre. Men hvad er sandt, og hvad er falske fornemmelser? Det fortæller 2 eksperter dig, når de af- eller bekræfter 6 myter om dit 40+ hår.

24. august 2022 af Maria Rothmar

De to eksperter, som skal dømme sandt eller falsk over de 40+ hår-myter, du bliver præsenteret for i det følgende, er:

Liva Pedersen, frisør og ejer af salon Livilea Hair i København. 

Maria Rothmar, nuværende skønhedsredaktør på Magasinet Liv. 

Myte 1: 
Gråt hår er mere tørt end hår, som endnu ikke er gråt

SANDT!

“Ja. Produktionen af både selve håret og dets farvepigmenter går langsommere, når vi er ældre. Hårrødderne får næring fra blodet, og med tiden er vores blod ikke længere så næringsrigt. Men med vitaminer indefra og nærende produkter udefra kan du vedligeholde den glans og blødhed, som håret havde, før det blev gråt,” siger Liva Pedersen, frisør og ejer af salon Livilea Hair


Hår-tip!

En smule hårolie glattet ud over manken er genialt til at holde flyvehår på plads.

Godt gråt hår
Gråt er typisk tørrere end ikke-gråt hår. © Getty Images

Myte 2: 
Jo ældre jeg bliver, jo sværere er det at gro håret langt

SANDT!

“Ja. Der sker flere ting i vores hårsække, når vi bliver ældre. Nogle af dem stopper helt med at producere hår, mens dem, der stadig er i gang, arbejder langsommere. Tilsammen betyder det, at en lang og kraftig manke tager længere tid at gro og kræver mere omsorg,” siger Maria Rothmar, skønheds­redaktør på Magasinet Liv.

Myte 3:
Shampoo er shampoo, så det er ligegyldigt, hvilken slags jeg bruger

FALSK!

“Nej. Mængden og koncentrationen af virkemidler i shampoo er forskelligt. Dyr shampoo indeholder dyre ingredienser. Der skal være balance mellem din shampoo og dit hårs behov. Hvis du har kort og ufarvet hår, kan du nærmest vaske i hvad som helst. Har du derimod langt hår, som bliver farvet og fønet, har det brug for ekstra pleje,” siger Liva Pedersen, frisør og ejer af salon Livilea Hair.

Myte 4: 
Hjemmefarvning af håret er en dårlig idé

SANDT!

“Vi har allesammen været der, med hovedet over håndvasken, mens vi fordelte en tvivlsom hjemmekulør i lokkerne. Men det bliver bare aldrig rigtigt godt. For vi aner faktisk ikke, om trækketiden passer, om blandingsforholdet er korrekt, og om nuancen egner sig til vores hår. Hårfarvning bør foretages af professionelle,” siger Maria Rothmar, skønhedsredaktør på Magasinet Liv.

Hjemmefarvning af hår
Det er bare ikke verdens bedste idé, for det er svært at få hårfarven gnedet godt ind alle vegne. © Getty Images

Myte 5: 
Skæl og tør hovedbund er en og samme ting

FALSK!

“Nej. Skæl er en ubalance i de svampe og bakterier, som skal være i vores hovedbund. Det giver en overproduktion af hud og talg. Tør hovedbund er en anden tilstand. Hovedbunden kan blive tør og stresset af mange ting. For hyppig hårvask, skrappe stylingprodukter eller stress indefra. Spørg din frisør, for det skal behandles forskelligt,” siger Liva Pedersen, frisør og ejer af salon Livilea Hair.

Myte 6: 
Balsam og hårkur er det samme og kan bruges på samme måde

FALSK!

“Nej. Det er faktisk som serum og dagcreme til ansigtet. Det er heller ikke det samme produkt, selv om de begge plejer huden. Hårkuren er som et serum, der virker i hårets kerne, mens balsam plejer på overfladen og lukker skællaget. Derfor skal hårkur før balsam, hvis du bruger begge dele,” siger Maria Rothmar, skønhedsredaktør på Magasinet Liv. 

SÅDAN BRUGER DU BALSAM:

  • Vask håret 2 gange med shampoo, så det bliver helt rent. Især vigtigt, hvis du bruger stylingprodukter.
  • Klem overskydende vand ud af håret, og fordel hårkur i længderne. Lad hårkuren virke 5 minutter, og skyl grundigt.
  • Kom nu balsam i hele håret, også gerne i hovedbunden, der også kan have brug for fugt. Lad balsammen virke 2-3 minutter, og skyl.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i juli 2022. 

Du vil (garanteret) også kunne lide