Dame med gråt hår udenfor
© iStock

Sådan plejer du gråt hår

Se, hvordan du bedst plejer det grå – og få frisør Gun-Britts bedste råd

30. marts 2017 af Silke Grane

Frisør Gun-Britt Zellers råd

Hvordan skaber jeg en pæn overgang mellem min egen hårfarve og de grå hår?
“Jeg vil foreslå, at du lægger nogle fine lyse striber ind i håret, mens du lader den naturlige grå farve træde frem.”

Kan jeg have langt hår, når mit hår er gråt?
“Du skal være meget bevidst, hvis du lader dit grå hår vokse ud, især hvad angår tøjvalg og farver. Makeup og tøjstil vurderes på en anden måde, når din hårfarve bliver så markant og sart. Ud over det stiller det også nogle krav til klipningen. Du skal sørge for, at teknikken bag klipningen er i orden, og specielt i det lange hår, da det ellers hurtigt kan se rodet og ubevidst ud. Du bliver en type, så du skal kunne bære det grå hår med stolthed.”

Hvad er hemmeligheden bag dit smukke hår?
“Eftersom gråt hår ikke har meget pigment tilbage og derfor tager meget imod udefra kommende farve, er det vigtigt at bruge en shampoo, som renser håret i dybden og giver en bedre klarhed i farven. Jeg bruger Shampoo Blonde og Conditioner Blonde fra min egen hårserie. De indeholder blandt andet et citrusekstrakt og en blå farvetoning, som minimerer det gullige skær, håret kan få, når det bliver gråt. 

Derudover bruger jeg min Deep Treatment Blonde-hårkur en gang om ugen. Den indeholder macadamia-nøddeolie, som fugter håret i dybden.”

Hvilke produkter kan du ikke leve uden?
“Jeg kan slet ikke undvære min hårpudder, Stardust, som jeg altid har med mig. Vi laver den i fire farvetoner, så alle kan bruge den. Personligt bruger jeg farven Milky, som er helt lys. Og så er Styling Spray Soft også altid i håndtasken i rejsestørrelse.”

Kan alle få et hår som dit?
“Det er faktisk et rigtigt godt spørgsmål, for vi får alle sammen gråt hår på forskellige måder og i forskellige toner. Det er en længere proces, inden du når frem til det, som er din virkelige grå toning. Mit eget hår går også over i mørkere toner om vinteren, men jeg kan faktisk godt lide det naturlige skift. Hvis ikke din naturlige farve rammer looket, kan det hjælpes på vej med meget fine indlæg af lyse striber.”

Du kan købe alle Gun-Britts hårplejeprodukter på gbproducts.dk

Derfor bliver håret gråt

Celler i hovedbunden sender kemiske signaler til hinanden om at give håret farve. Holder de op med at ‘snakke’ sammen, bliver hårene grå. Helt præcist er det stamcellerne i hårsækken, der producerer nye hår, mens såkaldte melanocytter giver dit hår farve. Melanocytterne holder op med at producere pigment (farve), fordi nogle af melanocytterne i håret simpelthen forsvinder med alderen.

Hvad sker der, når håret bliver gråt

Selve hårkernen bliver mere porøs og har nemmere ved at blive skadet. Det skyldes, at den beskyttende ‘film’, lipidfilmen, som normalt ligger beskyttende om hårstrået, langsomt forsvinder, når håret bliver gråt. Hovedbunden bliver desuden mere tør, og der bliver længere imellem hårsækkene, mens selve det grå hårstrå bliver tyndere og en smule mere stift og stridt i strukturen.

Sådan skal du pleje de grå lokker 

Det er vigtigt at bruge produkter, som er beregnet til gråt hår, for både at styrke og pleje det ordentligt. Din hårpleje skal indeholde kalcium, som du kan få gennem vitaminpiller eller i shampoo, E-vitamin, der giver energi til hårrødderne, ceramider, som hjælper med at reparere den porøse hårkerne, samt uv-filter og antioxidanter. Uv-filteret beskytter det grå hår mod at blive gult. Det åbne hårstrå er nemlig mere modtageligt over for solen, som kan give det et gult skær. Produkter med granatæble er en god kilde til antioxidanter til håret.

Derfor må du ikke hive de grå hår ud

Grunden er ikke, som den gamle myte siger, at der så kommer to nye grå hår for hvert, du river ud. Grunden er til gengæld, at der bliver længere imellem hårsækkene, samtidig med at hårene bliver tyndere. Så lad være med at hive de grå hår ud, hvis du vil bevare håret så fyldigt som muligt.

Leave-in lotion
Leave-in lotion

Redkens blødgørende Time Reset Corrective Defense er til svækket, modent hår. Brug den i fugtigt hår, inden du styler det. 95 ml, 169 kroner hos Beautycos.dk.

© Redken

Derfor bliver gråt gult

I forbindelse med overgangsalderen, hvor der sker mange hormonelle forandringer i din krop, dannes der også urinsyre i din hovedbund. Det lyder måske lidt underligt, men er en helt naturlig del af overgangsalderen. Den smitter af på det grå hår og giver det et gulligt skær. Du kan få produkter, der forebygger og fjerner det gule skær.

Silver Shampoo
Silver Shampoo

Den lilla shampoo Silver Brightening Shampoo fra Natural World fjerner ved jævnlig brug det gule skær i gråt hår. 450 ml, 40 kroner hos Matas.dk.

© Natural World
Hårmaske
Hårmaske

Age Premium Masque Substantif fra Kérastase forebygger, at urinsyren smitter af på håret og beskytter modent hår. 200 ml, 179 kroner hos Myhair.dk

LÆS OGSÅ: Tilmeld dig Magasinet Livs nyhedsbrev, og få det bedste levereret direkte til din indbakke

© Kerastase

Du vil (garanteret) også kunne lide