Kvindes hår blæser i vinden
Solen, saltet og kloren er hårdt for dit hår.© Getty Images

Sådan puster du liv i dine tørre lokker

Har sommeren sat sig i dit hår, eller bærer dit 40+ hår bare præg af tidens tand og en lidt for ivrig varmestyling? Så læs med, når skønhedsredaktøren gennemgår alt det, der siger farvel til sprødt og spaltet hår.

30. august 2021 af Maria Rothmar

Det hænger, falder, krøller, kruser og duver. Nogle dage sidder det lige i skabet, og andre dage minder det mere om noget, en livstræt gråspurv har bygget. Hovedhåret i alle dets afskygninger er en trofast livsledsager gennem tykt og tyndt. Bogstaveligt talt.

For ja, nogle gange kan vores hår være lidt af en udfordring. Og det er, som om hårudfordringerne bliver mere udtalte med tiden. Tørhed for eksempel. Kender du det?

Solen er en stor synder her. UVA- og UVB-strålerne udtørrer skællaget, som er hårets yderste barriere. Er dit hår lyst, gråt og/eller fint, er det endnu mere i tørhedsfarezonen, da det ikke har den beskyttelse, som pigmentering og et kraftigere skællag giver.

Og så er det i øvrigt den samme historie som med din 40+ hud. Evnen til at holde ordentligt fast på fugt og plejestoffer bliver lige så stille forrringet, som årene går. Resultatet er hår, der knækker, spalter og ser mat ud. Men modsat din hud består dit hår ikke af levende celler, og det kan derfor ikke selv producere den næring, det har brug for. Derfor skal du hjælpe det på vej.

Det bedste, du kan gøre, er at sørge for næring og omtanke i alle aspekter af din daglige hårrutine. Altså i både rens, pleje og styling.

Her tager vi dig og dit 40+ hår ved hånden og fører jer gennem kærlig og korrekt pleje af et træt og tørt hår. Så kan gråspurvereden blive i æbletræet.

Tørre spidser
Det bedste du kan gøre for dit hår er at give det kærlig og korrekt pleje. © Getty Images

Og hvad redder så tørt hår?

Der er nemlig masser, du kan gøre for dit hår. Det kræver ikke engang de store ændringer af dine rutiner, blot de rigtige produkter. Hvilke, hvorfor og hvordan kan du se her.

Den rette shampoo og balsam

Sådan virker det:

Både shampoo og balsam har en primær opgave, som ikke har noget at gøre med at pleje håret: Shampooen skal rengøre dit hår, og balsammen skal forhindre, at dit hår filtrer. Men når det er sagt og gjort, så kan begge dele også forbedre dit hårs sundhed. 

Shampoo sidder ikke så længe i håret, men plejestofferne kan stadig nå at gøre en lille forskel. Lidt ligesom renseprodukter på huden. Balsam har til gengæld lidt mere tid at arbejde i og kan, med de rette ingredienser, udglatte og styrke dit hårs overflade.

Sådan bruger du det bedst:

Dit hår bliver renest, hvis du vasker det to gange. Altså vådt hår, shampoo i, skyl ud, og gentag. Første omgang fjerner snavs, fedtstoffer og stylingprodukter, anden omgang sikrer, at både hår og hovedbund bliver fuldstændigt rene.

Balsammen skal i dit hårs længder, men ikke i din hovedbund. Giv balsammen et minut eller to, før du skyller.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Først vask med aloe vera og glycerin, og så pleje med provitamin B5 og avocadoolie. Det er en optimal duo! Nilens Jords Shampoo, 300 ml, 149 kr. og Conditioner, 300 ml, 149 kr.

Vi lægger gerne hår til et nærende ritual med økologisk arganolie og lotusblomst. Rituals’ The Ritual of Jing Shampoo, 250 ml, 75 kr. og The Ritual of Jing Conditioner, 200 ml, 75 kr.

Shampoo og balsam fra Nilens Jord og Rituals
© Nilens Jord | Rituals

Hårkur 

Sådan virker det:

Modsat en balsam, der styrker hårets yderste skællag, kan en hårkur gøre en forskel helt inde i og ved kernen. Her får du det største udbytte af fugt, olier, vitaminer og proteiner.

Sådan bruger du det bedst:

Hårkur skal faktisk i før balsam. Hårkur trænger nemlig helt ind i håret og virker der, mens balsammen kun arbejder på hårets overflade. Du kan betragte hårkur som et serum og balsam som en dagcreme: Begge dele virker plejende, men på forskellige niveauer. Og serum skal altid på før creme.

Brug din hårkur i rent, fugtigt hår. En lille klat er nok, for kuren skal kun i hårets længder og spidser, og du får kun gavn af det, der ligger helt inde ved hårstrået. Et tykt lag er rent spild.

Red gerne kuren godt ud i længderne med en bredtandet kam eller plastikbørste, og lad den sidde i fem minutter, før du skyller.

Tip! Dit hår må ikke være drivvådt, når du bruger hårkur. Så bliver plejestofferne fortyndet. Så klem så meget vand ud som muligt. Eventuelt med et håndklæde.

Skønhedsredaktøren anbefaler:

Har du været lidt for flittig med føntørring og farve? Olive Fruit Oil Deeply Repairative Hair Pak fra Kiehl’s genopretter nedbrudt hår med olier fra avocado og oliven. 240 g, 265 kr.

Proteinerne i hårkuren fra Hairlust påvirker hårstråets indre med kollagen og keratin. Genialt til kemisk udpint hår. Protein Reconstructor Mask, 200 ml, 229 kr.

Hårkure fra Kiehl’s og Hairlust
© Kiehl’s | Hairlust

Særlige hårbørster

Sådan virker det:

En hårbørstes fornemste opgave er naturligvis at udfiltre dit hår. Men den har også en anden afgørende funktion: At fordele din hovedbunds naturlige olier ned gennem dit hår og på den måde holde dit hår sundt og velnæret. Og så skader det ikke, hvis hårbørsten kan gøre det på en nænsom og skånsom måde.

Sådan bruger du det bedst:

Det allerbedste, når hovedbundens olier og fedt skal fordeles uden at hive og slide i hårstråene, er naturlige svinebørster. De fungerer især godt til fint hår og kan have svært ved at trænge ordentligt igennem kraftigt hår. Her er en kombination af svinebørster og lidt længere børstehår af nylon eller metal bedst.

Begynd altid børstningen ved dit hårs spidser, uanset om de er våde eller tørre. Få has på de filtrede områder, og red så fra midten af dit hår og ned. Til slut reder du fra rod til spids, gerne med et let pres på rødder og hovedbund. Det hjælper blodcirkulationen, får godt fat i fedtstofferne og føles i det hele taget bare rigtigt rart.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Den håndlavede Boar Bristle Paddle Brush fra Moroccanoil er udstyret med 100 procent naturlige vildsvinehår på et skaft af bæredygtigt træ. Ren luksus til lokkerne. 449 kr.

Kræver dit kraftige hår lidt ekstra? Red det igennem med Lernberger Stafsings Medium Brush, der kombinerer naturhår med længere børster af nylon. 300 kr.

Hårbørster fra Moroccanoil og Lernberger Stafsing
© Moroccanoil | Lernberger Stafsing

Hårolie

Sådan virker det:

Er dit hår dehydreret, bliver både det yderste skællag og bindingerne inde i håret sprøde og skøre. Hårolie blødgør og nærer hårstrået fra inderst til yderst, så manken bliver blød og smidig. 

Kraftigt, krøllet, kruset og meget tørt hår kan absorbere en klat på størrelse med en 20’er, mens fint og glat hår skal bruge omtrent det halve. For meget olie gør nemlig håret fedtet i stedet for flot.

Sådan bruger du det bedst:

Hårolie skal i tørt hår. Fordel olien godt i dine håndflader, før du fører dem gennem håret. Start i nakke og baghoved, og brug så det sidste i det forreste hår. Er dit hår fint og glat, skal olien kun i længderne, mens kraftigere og mere krøllet hår også kan klare lidt olie ved rødderne.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

L’Oréal leverer vegansk, økologisk, livgivende og lavendelduftende næring til træt hår. Lavender & Jasmine Flowers Infusion Nourishing Oil, 70 ml, 275 kr.

Dr. Hauschkas Hair Oil kan både dulme en irriteret, kløende hovedbund og styrke skørt, sprødt hår. Effekten kommer blandt andet fra hvedekimolie, kamille og rosmarin. 75 ml, 165 kr.

Hårolier fra L’Oréal og Dr. Hauschka
© L’Oréal | Dr. Hauschka

Serum til spidserne

Sådan virker det:

I forhold til de andre hårvidundere er det her lidt en snyder. For et hårserum kan ikke reparere eller ‘lime’ de spaltede spidser sammen igen, blot camouflere dem og hjælpe dem midlertidigt. 

Det er dog heller ikke at kimse ad. Især ikke, hvis dine spidser er knastørre og strittende. Og så har de fleste sera da også en smule næring, der bestemt er værd at få med i købet.

Sådan bruger du det bedst:

Fordel en ærtestor klat hårserum mellem dine fingerspidser. Træk det dernæst henover de spidser, der trænger mest. Måske hele vejen rundt, måske kun i det forreste hår? Her er spidserne nemlig ofte mest medtaget, da vi har en tendens til at røre og fingerere meget ved de spidser.

Skønhedsredaktøren anbefaler: 

Serummet fra Ghd gør glat og glansfuldt og fungerer lige fint i længderne som i spidserne. Dramatic Ending Smooth and Finish Serum, 30 ml, 190 kr.

Brug Avedas velduftende Damage Remedy Split End Repair i spidserne efter hver hårvask. Så holder den sammen på det spaltede, til du vasker håret igen. 30 ml, 329 kr.

Hårserum fra Ghd og Aveda
© Ghd | Aveda

De største tørhedssyndere:

Afblegning

Synder nummer et. Lysning af håret kræver nemlig, at hårstråets yderste skællag bliver åbnet, så farvepigmenterne indeni kan blive trukket ud. Dermed skader du håret fra inderst til yderst.

Farvning

De fleste hårfarver lægger sig uden på håret og afsætter farve der. Du slider altså mest på hårets overflade og ikke så meget i dybden.

For hyppig hårvask

Gnubberiet, når du vasker hår, slider på overfladen. Og ligesom med ansigtet bliver håret strippet for naturligt fedt, når det kommer i vand. Vask højst to-tre gange om ugen.

Opsat hår

Elastikker, hårnåle, spænder og klemmer hiver i hårstråene og slider på det yderste skællag. Måske behøver du ikke at sætte det op hver eneste dag?

Gnubning med håndklæde

En klassiker. Prøv at klemme håret med håndklædet i stedet for at gnide og gnubbe. Det bliver faktisk nøjagtig lige så tørt, men meget mindre filtret.

Varmestyling

Føntørring, krøllejern og glattejern får hårets indre næring til at fordampe og svitser det yderste lag. Brug det ikke for ofte, og altid med et varmebeskyttende produkt, der fungerer som en grydelap for håret.

Salt og klor

Både salt og kemikalierne i klor virker enormt udtørrende. Derfor bør du altid vaske håret lige efter badning i havvand eller poolvand eller som minimum senere samme dag.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 29. juli 2021. 

Du vil (garanteret) også kunne lide