Kvinde vasker hår
© iStock

Så ofte bør du vaske dit hår

Hvor tit vasker du hår? Du behøver faktisk slet ikke gøre det så ofte, som de fleste af os tror...

7. august 2018 af Simone Schnoor

Det er meget forskelligt, hvor ofte vi foretrækker at vaske hår - nogle gør det hver dag, andre kun en sjælden gang imellem. Og det varierer da også fra person til person, hvor ofte vi i virkeligheden har brug for at vaske hår. Der er nemlig flere faktorer, der spiller ind.


Hårprodukter

Hvis du til daglig bruger hårprodukter som fx hårspray, voks eller leave-in hårkur kan det være nyttigt at vaske hår lidt oftere. Først og fremmest fordi det er vigtigt at få fjernet kemien fra hovedbunden, så den ikke bliver irriteret. Derudover kan det også være nyttigt, fordi hår hurtigere kan bliver tungt og tendens til fedtet, hvis det bliver stylet med en masse produkter.

Fedtet hovedbund

Har du tendens til at danne fedt i hovedbunden? Fedtet er faktisk med til at beskytte din hud og forhindre en skrøbelig hovedbund med eksempelvis skæl og revner. 

Dog kan fedtet, som er forbundet med vores produktion af talg i huden, også resulterer i, at du hurtigt får fedtet hår og derfor har brug for at vaske dit hår lidt oftere. 


Hudtype

Hvis du har tør eller sart hud i hovedbunden, er det en god idé ikke at vaske håret alt for ofte. Det kan nemlig resultere i, at din hovedbund og hårfibre bliver yderligere udtørret, hvilket kan føre til kløe, irritation og slidt hår, der nemt knækker.   

En gang om dagen er for meget

Også alt efter om du har fint, tykt, tørt eller farvet hår er det forskelligt, hvor ofte dit hår har behov for at blive vasket. Som udgangspunkt er det dog for hårdt for alle typer hår at blive vasket hver dag. Det forhindrer nemlig hudens naturlige og fugtende olier i at holde hovedbunden i balance, hvilket kan resultere i slidt hår, tør hovedbund, kløe og irritation. 

For ofte hårvask kan endda også lede til mere fedtet hår, idet talgkirtlerne vil forsøge at kompensere for den tørre hovedbund ved at producere endnu mere fedt.   

For at finde ud af hvor ofte lige præcis dit hår har behov for at blive vasket, er det vigtigt, at du er lægger mærke til dit hårs og din hovedbunds signaler. Dog burde en hårvask ca. to gange om ugen dække behovet for de fleste hår- og hudtyper.  

Vigtigt med en god shampoo

Når du vasker dit hår, er det også vigtigt, at du bruger en god shampoo og balsam, der behandler og styrker dit hår. 

Du vil (garanteret) også kunne lide