Kvinde smiler
Tid til at få styr på manken?© Getty Images

Kuren der giver dit hår nyt liv på kun 3 uger

Føles dit hår lidt vintertræt? Så kan det være tid til at give det lidt ekstra omsorg. Her er kuren, som renser og reparerer i dybden – og som giver dit hår nyt liv på 3 uger.

15. april 2021 af Anja Skeppe Grahn

Ligesom så meget andet kræver vores hår opmærksomhed og omsorg, hvis det skal være sundt og stærkt. Derfor giver det god mening at sætte noget tid af til at pleje dine lokker og få det renset og repareret i dybden – en slags hovedrengøring. Sæt ind med kuren her, og se resultater om bare tre uger. 

Uge 1 – Brug saks og shampoo

Bestil en tid hos frisøren

Det er måske ikke det, du vil høre, men kast lige et nærmere blik på dine hårspidser – desværre er det tit dem, der trænger til at blive klippet. Hårets yderste lag består af flere lag overlappende skæl af keratin. Hvis lagene er uskadede, danner de et lysreflekterende ydre, som giver hårstråene en flot glød eller glans. 

Når hårstrået vokser ud, er det uskadet, men når du børster og påvirker dit hår, river det op i det beskyttende yderlag. Støv og andet samles i ujævnhederne, og håret bliver mere mat end glansfuldt. Hårspidser, som helt mangler skæl, deler sig og bliver det, vi kalder spaltede. Og den eneste løsning er altså klippe dem af. 

Vask dit hår med detox-shampoo

Det er ikke kun splittede og tørre spidser, som må væk. Selve hår­bunden har også godt af en tidlig forårsrengøring.

De milde, sulfatfrie shampooer, som der findes flere og flere af, er utroligt skånsomme mod håret og længderne, men de klarer ikke altid at fjerne alle rester af stylingprodukter og tørshampooer, som kan lægge sig som en belægning i hårbunden.

Så sats på at vaske med en detoxshampoo en gang eller to hver uge, og afslut straks bagefter med en hårmaske for at give fugt til længderne. Hvis du vil give dit hår et farveboost, er det smart at gøre det lige efter hårdetoxen. Så får du glansfuldt hår, som kom du lige fra frisøren.

Hårbunden er i det hele taget et hot tema inden for hårsundhed, og det har medfødt en række herlige lermasker og eksfolierende plejeprodukter, som fjerner rester fra hovedbunden, og som giver håret ekstra volumen. 

Variér din shampoo efter tilstand

At bruge en shampoo, som passer til din hårtype, er generelt alfa og omega, men glem ikke at tage hensyn til dagsformen.

Luftfugtigheden ændrer, hvordan dit hår opleves og føles, men også slitage og hårbundens tilstand kan variere. En mild, upar­fumeret skalpshampoo passer bare, når hovedbunden er irriteret.

Keratin og aminosyrer kan styrke kemisk behandlet hår, og smoothingshampoo lægger en dæmper på frizzy hår, når det er fugtigt vejr.

Vær også grundig med at skylle din shampoo ud, så der ikke lig­ger rester, som vil irritere hovedbunden. Og vær forsigtig med tør­shampoo. Du bør ikke bruge det mere end tre dage i træk. Kom­binationen af alkohol, parfume og stivelse kan lægge sig som et låg på hovedbunden, irritere og forhindre, at de naturlige olier får smurt dine hårstrå. Se efter tørshampoo med få ingredienser, og veksl gerne mellem flere, hvis du er fan. 

Kombinér balsam og hårmaske

Hårets længder er egentlig døde, men du kan vække dem til live med den rette mængde fedt, fugt og reparerende og beskyttende ingredienser, som du kan finde i balsam og hårmasker.

Balsam lukker det skællag på hvert hårstrå, som shampoo river op. Og koncentrationen af beskyttende ingredienser er større i en hårmaske end i balsam. Den bedste kombination er derfor at bruge en hårmaske, skylle ud og afslutte med balsam, som vil forsegle.

Balsam og hårmaske i hårbunden er i udgangspunktet fy, men har du meget tørt hår og hårbund, kan det blødes op med balsam fra rod til top. Har du tyndt hår og ønsker volumen, bør du ikke droppe hårmaske, men vælge plejende volumenprodukter. 

8 skønne produkter, der renser og plejer

Plejende produkter til håret
© Living Proof | Antonio Axu | Idun Minerals | Björn Axén | Redken
Plejende produkter til håret
© Sachajuan | Meraki | Moroccanoil

Dybderensende shampoo. Living Proofs Triple Detox Shampoo, 210 kr. 

Mild og parfumefri shampoo. Antonio Axus Scalp Care Shampoo Sensitive Scalp, 140 kr.

Nærende hårkur fra Redken. All Soft Heavy Cream, 250 ml, 280 kr. 

Plejende farvemaske. Björn Axéns Color Refresh Treatment, 140 kr. 

Svanemærket og parfumefri tørshampoo fra Idun Minerals. Refreshing Dry Shampoo, 200 ml, 155 kr. 

Udglattende shampoo fra Moroccanoil. Smoothing Shampoo, 250 ml, 179 kr.

Volumengivende balsam fra Sachajuan. Ocean Mist Volume Conditioner, 250 ml, 175 kr. 

Uparfumeret shampoo fra Meraki. Pure Shampoo, 490 ml, 170 kr. 

Uge 2 – Mindre slitage og smartere styling

Bliv ven med dit naturlige hår

P.t. er der ingen supertydelige hårtendenser ud over det at have en frisk og naturlig manke – uanset tekstur, længde og farve.

Det er dejligt, at vi er ovre slidsomme permanenter og giftige brazilian blowouts. Det værste for hårets skællag er toupering, og på en god andenplads ligger kemisk behandling som permanent, efterfulgt af blegning. Elsk derfor det hår, du har, og omfavn dit naturlige hår. 

Nyt: ‘Bonding’ redder dit hår

Håret består af disulfidbindinger, som afgør, hvor porøst det er, og behandlinger med kemikalier ødelægger disse bindinger, således at proteinet i håret nedbrydes, hvilket gør håret skørt.

Såkaldte bondingprodukter forsinker denne process, da bondingprodukter reparerer skaden på bindingerne ved at gen­skabe dem på molekylært niveau. Olaplex var først og står fortsat stærkt i feltet.

Ind med silke

Silke skaber minimal friktion, og dermed slides håret mindre. Scrunchies lavet af mulberrysilke er ikke blot skånsomme og fine, de efterlader heller ikke ‘strækmærker’ efter elastikken.

Pudevår i silke er behagelige at sove på, og den glatte overflade forhindrer, at dit hår filtrer i løbet af natten. Det fører til mindre slitage, når du børster dit hår. Og siden silke ikke absorberer fugt eller fedt, tørres dit hår heller ikke ud. 

Drop varmeværktøj

Tag en pause fra alle former for varme­ værktøjer for en stund, og etablér vaner, som gør, at du må arbejde mindre hårdt for at få håret, som du vil have det. Ofte er det et frizzfrit resultat eller mere volumen, vi ønsker os, og er det det, kan du i stedet satse på shampoo, balsam og leave in­ produkter med netop de egenskaber.

Hvis du skal føne håret, så gør det med lav varme, og brug varmebeskyttelse. 

6 produkter, der beskytter dit hår

Beskyttende produkter til håret
© Créton | HH Simonsen | Olaplex | Kérastate | Dyson | Slip

Scrunchie i ren silke fra Créton. 50 kr.

Hårbørste, som er skånsom mod håret. Wonder Brush fra HH Simonsen, 150 kr.

Hårmaske, som styrker håret. Olaplex’ Hair Perfector No. 3, 230 kr.

Varmebeskyttelse, som tager vare på længderne. Kérastases Genesis Défense Thermique, 245 kr.

Føntørrer med varmekontrol og fem forskellige mundstykker. Dyson Supersonic, 2.990 kr.

Hovedpudebetræk i ren silke fra Slip. 51 x 76 cm, 585 kr. 

Uge 3 – Kosttilskud og mad, som booster

Øg proteinindtaget

Håret er dødt, når det når hudoverfladen, så det gælder om at give det bedst mulige forudsætninger for at gro – og gro sig stærkt. Det handler om at spise næringsrigt, balanceret og varieret, hvis du vil booste dit hår (plus dine negle og din hud). Her gælder det om at få protein i dig fra æg, skaldyr, fisk og kød. Jern er også vigtigt for håret, men tilskud har visse bivirkninger, så det er bedre at få det i dig via maden.

Undertegnede skønhedsjournalist sværger også til kollagen. Kollagen har en sammensætning af aminosyrer, som virker noget nær magisk for hårvæksten, og særligt kombinationen med svovl, C-vitamin og biotin. 

Tag et ekstra tilskud

Spis godt med grøntsager til proteinerne, særligt svovlholdige grøntsager som blomkål, broccoli, løg, rosenkål og rødkål. Svovl er en væsentlig komponent i bindvævsprotein og findes rigeligt i hud, hår og negle. Hvis det er svært at få et halvt kilo grøntsager i dig, kan du supplere med MSM-kapsler.

C-vitamin er også en del af kollagen-syntesen og virker i synergi med svovl og protein.

Biotin er en populær ingrediens i alle hårpiller og et af de mest anbefalede tilskud til at få langt hår. 

Balancér klogt

At tage forskellige kosttilskud kan være kontraproduktivt for håret, og meget høje doser kan skape ubalance og stress for kroppen.

Kollagen regnes i princippet som mad på grund af dets sammensætning og oprindelse, men tag det forsigtigt med andre piller. Stop nu og da for at undersøge, hvilken effekt du er i gang med at få eller allerede har fået. 

3 kosttilskud, der styrker håret

Kosttilskud til at få sundt og stærkt hår.
© New Nordic | Plantforce | Oslo Skin Lab

Kosttilskud for tykkere og mere glansfuldt hår. Hair Volume fra New Nordic, 225 kr. for 30 tabletter. 

Plantebaseret svovl fra Plantforce. 279 kr. for 180 kapsler.

Kollagenpulver fra Oslo Skin Lab. The Solution, 349 kr. for en måneds forbrug. 

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 4. februar 2021. 

Du vil (garanteret) også kunne lide