Hårtab kvinde
Oplever du hårtab?© Getty Images

Hårlægen forklarer, hvad du skal vide om hårtab, og hvornår du bør søge hjælp

Vågner du med hovedpuden fuld af hår? Der kan være flere grunde til hårtab, og dem forklarer hårlægen her.

28. april 2021 af Anja Skeppe Grahn

Eksperten

Lars Norlén er docent og overlæge ved Hudkliniken på Nya Karolinska Universitetssykehus og Sveriges ledende hårlæge.

Vores hår er identitet. Vi plejer det, er mis­undelige på andre, som har fyldigere hår, krøller eller glat hår ... Og vi bliver bekymrede, når vi taber det.

“At have hår er livskvalitet,” siger Lars Norlén, docent og overlæge ved Hudkliniken på Nya Karolinska Universitetssykehus og Sveriges ledende hårlæge. Netop derfor kan det være frustrerende og bekymrende, hvis vi vågner med hovedpuden fuld af hår eller på anden måde oplever, at håret begynder at falde af i totter. Her forklarer han, hvad du skal vide om hårtab, og hvornår du skal reagere, hvis du oplever at tabe håret. 

Hvad er de typiske typer af hårtab?

“Dels androgen alopeci, som er det hårtab, man ofte ser hos mænd, men som også ram­mer kvinder. Og dels telogent hårtab, som er forbigående, og som skyldes stress,” siger overlæge og hårlæge Lars Norlén.

Hvor mange oplever hårtab?

“I princippet rammes alle af en af typerne eller begge, og 40 procent kommer til at opleve hårtab som følge af stress. Stress tvinger hårstråene ind i en hvilemodus, og det kan skyldes alle typer af stress for kroppen.”

Kvinde hårtab
40 procent af os kommer til at opleve hårtab som følge af stress.© Getty Images

Hvornår bør jeg søge hjælp?

“Hvis du som kvinde oplever hårtab, som varer i mere end et par uger, bør du søge hjælp. Lad være med at begynde på egenbehandling. Det kan du miste værdifuld tid på, hvis det viser sig, at det skyldes en mere alvorlig hårsygdom.”

Hvordan behandler man de typiske typer af hårtab?

“Den eneste medicin, som har bevist effekt, er Minoxidil. Men det er afgørende at være sikker på, at hårtabet skyldes enten genetik eller stress. Fordi der findes andre meget mere alvorlige former for hårtab, som kræver en helt anden type behandling.”

Hvilke andre alvorlige hårsygdomme findes der?

“Den tredje typiske årsag til hårtab er alopecia areata, pletvist hårtab, som rammer to til fire procent af verdens befolkning. Den aller­alvorligste form er, hvor det er ardannende hårtab, cikatriciel alopeci. Problemet er, at det kan gå vældigt hurtigt, i løbet af nogle måneder kan man miste alt håret permanent, fordi der dannes ar i hovedbunden. Så ved tegn på infektion eller pludselig kløe i hovedbunden bør man søge hjælp så hurtigt som muligt,” slutter overlæge og hårlæge Lars Norlén.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 4. februar 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide