hovedbund
© iStock

Giv din hovedbund lidt kærlighed – den har det hår(d)t i kulden

Det klør, og du klør, og du er ved at blive vanvittig. “Jeg har da ikke noget i håret ...” Nej, men du kan have en tør eller irriteret hovedbund, som prøver at fortælle dig, at den altså godt vil have lidt opmærksomhed. Så det får den – her!

15. februar 2018 af Mette Bundgaard

Din hovedbund kan blive tør og irriteret på samme måde som din hud i ansiget og på kroppen kan blive det. Særligt om vinteren, når den hele tiden bliver udsat for skiftevis varme og kulde og tør luft. Forurening og stress -påvirker den også. Den strammen-de tørhed og eventuelle kløe er din huds måde at fortælle dig på, at den kræver ekstra pleje og beskyttelse.

Ofte skyldes en tør hovedbund mangel på talg. Talg er den naturlige olie, der kommer fra talgkirtlerne, og som er nødvendig for en sund balance. Den gør hovedbunden smidig og håret glansfuldt. Så hvis talgproduktionen ikke arbejder, som den skal, vil dit hår også blive tørt og trist.

Derfor gælder det om at spise en sund og varieret kost med de rette vitaminer (især A-vitamin og alle B-vitaminer) og mineraler (især kalcium, magnesium, zink og silicium). Plus at drikke rigeligt med vand og ikke mindst: bruge milde og plejende hårprodukter.

Sådan gør du en irriteret hovedbund glad igen


1. Vælg beroligende produkter

Skift din normale shampoo og balsam ud med produkter, der beroliger en sart hovedbund og lindrer irritation og kløe. Sulfatfrie produkter er næsten altid gode, men der findes også flere effektive på markedet, som ikke er sulfatfrie.

2. Kun 2 gange om ugen

Vask ikke dit hår med shampoo og balsam mere end højst nødvendigt, da hver vask udvasker talg. Ideelt set kun et par gange om ugen.

3. Nul alkohol

Undgå stylingprodukter med alkohol, som kan udtørre – og svide.

4. Giv massage

Massér jævnligt din hovedbund for at stimulere og styrke blodcirkulationen.

5. Føn også med kold luft

Føntør din hovedbund og dit hår, til det ikke er fugtigt længere. Skift mellem varm og kold luft – varm luft alene udtørrer for meget.

1. Få en sundere hovedbund og et flottere hår (og stærkere negle) med Imedeen Hair & Nails, der er et silica- og biotin-baseret kosttilskud beriget med zink og B-vitaminer. Du kan efter fire til seks måneders brug mærke forandringerne. 255 kroner for 60 kapsler hos Matas.dk, som svarer til to måneders forbrug.

2. Purely Professional Shampoo 0 er en sulfatfri shampoo, hvilket vil sige, at den bevarer hovedbundens og hårets naturlige fugt. 300 ml, 165 kroner hos Purelyprofessional.dk.


3. Moroccanoil Dry Scalp Treatment er førstehjælp til tør, irriteret eller skællet hovedbund på grund af arganolien og de essentielle olier fra lavendel og geranium. Anvendes før hårvask. 45 ml, 219 kroner hos Nicehair.dk.


4. Har du normalt hår, men sensitiv hovedbund, kan du bruge Vichy Dercos Soothing Shampoo For Sensitive Scalp. Uden farve og parabener. 200 ml, 115 kroner hos Webapoteket.dk.


5. Indholdet af det medicinske aktivstof polidocanol i apotekets Ducray Sensinol Shampoo virker kløedæmpende. Håret bliver også blødt og glansfuldt. Uden parfume, farve og konservering. 200 ml, 119,50 kroner hos Apotekernes.dk.

Sådan behandler du en hovedbund, der drysser


Der findes to former for skæl. De små, hvide, tørre skæl, der drysser, når du ryster hovedet. De opstår oftest, når hovedbunden er tør. Eventuelt på grund af brug af udtørrende shampoo. Og så er der de mere bastante skæl, de fedtede og grågule belægninger i hovedbunden. Begge skæltyper trives bedst i fugt og skyldes blandt andet en svamp.

En mild skælshampoo kan tit være nok til at komme problemet til livs. Undgå at gå med hat eller hue, så din hovedbund bliver luftet så meget som muligt. Og er det ikke nok, kan du købe effektive lægemidler i håndkøb på apoteket.

Har du langvarige problemer med din hovedbund, bør du altid kontakte din læge, da det kan skyldes en hudsygdom, som eksem eller psoriasis.

1. Sard Mandelolie med naturlige essentielle fedtsyrer magen til kroppens. Er meget velegnet til skæl, eksem og psoriasis. 300 ml, 229 kroner hos Signatura.dk.

2. La Roche-Posay Kerium DS Anti-Dandruff Intensive Treatment fjerner i de fleste tilfælde vedvarende skæl og forhindrer tilbagefald. Med kløestillende PP-vitamin. 125 ml, 115 kroner hos Webapoteket.dk.

3. Ekstrakt af granatæblet skulle virke effektivt mod skæl, så det har Yves Rocher puttet i deres Anti-Dandruff Treatment Lotion. 150 ml, 130 kroner hos Yves-rocher.dk.


Få alt det bedste fra skønhedsuniverset levereret direkte til din indbakke.

Du vil (garanteret) også kunne lide