Irriteret hovedbund
Bunden kan både blive grå og irriteret.© Getty Images

Derfor bliver din hovedbund irriteret!

Den har sådan set altid været der, hovedbunden. Men for mange af os har den aldrig rigtigt gjort noget væsen af sig. Men så blev vi 40+, og pludselig begynder den at klø, tørre ud, fedte og skalle. Få svar på hvorfor og hvad så.

14. november 2022 af Maria Rothmar

Hvad sker der med vores hovedbund, når vi bliver ældre? 

“Huden i hovedbunden ældes 12 gange hurtigere end huden på kroppen og seks gange hurtigere end ansigtshuden.

Her har vi altså at gøre med en type af hud, som ændrer sig hurtigt
med alderen. Den bliver tyndere, mister gradvist sin elasticitet og får en reduceret blodtilførsel. Talgkirtlerne producerer stadig mindre fedtstof, og hovedbunden opleves mere tør,” siger Lars Skjørth, grundlægger af og lead researcher hos Hårklinikken. 


Og hvad så, når vi rammer overgangsalderen?

Er du i overgangsalderen, eller har du overstået den, vil du opleve, at de symptomer, jeg nævner foroven her, udvikler sig endnu hurtigere,” siger Lars Skjørth.

Portræt af Kasper Skjørth
Din hovedbundsekspert, Kasper Skjørth.© PR-foto

EKSPERTEN

Lars Skjøth er grundlægger af og lead researcher hos Hårklinikken, som findes i Aarhus og København. Hårklinikken arbejder med hårets sundhed med udgangspunkt i en sund hovedbund. Hårklinikken.dk

Min hovedbund klør helt vildt og danner skæl. Hvad handler det om? 

“Oftest er det en ubalance mellem bakterier og svamp i hovedbunden. 

Begge dele er en del af det naturlige biologiske miljø, men forholdet mellem dem kan forskydes af flere årsager. Hormonelle forandringer, forkert shampoo, vaskefrekvens eller et skift i vejret. Især overgangen fra efterår til vinter.

Andre årsager kan være tørshampoo, stylingprodukter, som kommer i kontakt med hovedbunden, for varm føntørring, eller hvis du sætter fugtigt hår op eller går med hovedbeklædning over fugtigt hår,” siger Lars Skjørth.

Indimellem føles min hovedbund stram og nærmest for lille? 

“En af grundene kan være, at hovedbunden med alderen gradvist mister sin elasticitet. Samtidig producerer talgkirtlerne mindre fedtstof, hvilket gør, at hovedbunden føles tør og stram.

Det kan også skyldes ubalance mellem bakterier og svamp.”

Min hovedbund fedter, og mit hår bliver lynhurtigt fedtet. Hvorfor?

“Det kan skyldes svamp eller en hormonel ubalance. 

Hvis dit hår er blevet tyndere med årene, sker der det, at de små sensorer i hovedbunden mærker kulde, varme, berøring, børstning og så videre tydeligere, end da der var mere hår. Det gør, at talgkirtlerne sætter fedtproduktionen op for at beskytte huden. Og hvis du så har tyndere hår end tidligere, bliver den øgede fedtmængde endda fordelt i en mindre mængde hår,” siger Lars Skjørth.


Hvad sker der, når min hovedbund begynder at svie og blive rød? 

“Det kan skyldes mange ting. Tjek især, at du ikke reagerer på en bestemt type shampoo, hårfarve eller stylingprodukt, som kommer i direkte kontakt med hovedbunden.

Men svien og rødmen kan også være på grund af den ubalance mellem bakterier og svamp i hovedbunden, som jeg har nævnt tidligere.”

Lars Skjørths do’s and don’ts for en sund hovedbund

DO!

Hyppig hårvask

“Sørg for at vaske håret ofte. Mange tror, at det er bedre ikke at vaske håret så tit, når de har gener i hovedbunden, men det er ikke tilfældet. Faktisk kan det forværre situationen,” siger Hårklinikkens grundlægger og lead researcher, Lars Skjøth.

Dobbeltvask

“Prøv at vaske håret ad to omgange, når du vasker hår. Det renser godt i hovedbunden og er især gavnligt, hvis du oplever, at hår og hovedbund fedter meget.”

Rengør hud og hår

“Vask med fokus på hovedbunden. Gnub shampooen ind i hovedbunden, og skyl meget grundigt ud, mens du fortsat gnubber, for at løsne shampooen fra hovedbundens hud.”

Stress ned 
“Fokusér på dit stressniveau, og få søvn nok. God søvn reducerer stress, som ellers kan resultere i, at hovedbunden overproducerer talg.”

Irriteret hovedbund
Argh!© Getty Images

DON’T!

Skru ned for føntørring og påføring 
“Undgå meget varm føntørring og tørshampoo og stylingprodukter, som kommer i kontakt med hovedbunden. Alle disse ting er med til at irritere huden,” siger Hårklinikkens grundlægger og lead researcher, Lars Skjøth.

Pas på farven 

“Pas på med hårfarve, som rører huden. Hvis du gerne vil farve håret, så hold dig til ‘striber’, som bliver påført et stykke fra hovedbunden.”

Ikke for stramt 

“Sæt ikke dit hår stramt op. Sørg altid for at løsne minimum en centimeter hår fra opsætningen.”

Helt tørt

“Hvis dit hår stadig er fugtigt efter vask, skal du hverken sætte det op, gå med hovedbeklædning eller lægge dig til at sove. Vent, til det er helt tørt.”

FÅ HJÆLP-TIP

Hos Hårklinikken, som ligger i Aarhus og København, kan du få et grundigt tjek af din hovedbund. Hvilken tilstand er den i? Hvilken shampoo skal du bruge? Og meget mere.

En fedtet hovedbund? Prøv disse 

Børsten fra Fan Palm har både lange nylonhår, som stimulerer hovedbunden, og kortere vildsvinehår, som fordeler fedtstof i længderne. Tortoise Medium Brush, 399 kr.

Hovedbundsskrubben fra Kérastase fjerner fedteri og døde hudceller med havsalt og citrusekstrakt. Scrub Énergisant, 250 ml, 410 kr.

Danner din hovedbund for meget talg? Hårklinikkens Stabilizing Shampoo renser i dybden og genopretter balancen i fedtproduktionen. 400 ml, 298 kr.

Produkter til fedtet hovedbund
3 fornuftige indkøb til en fedtet hovedbund.© PR-foto

En tør hovedbund? Prøv disse  

Hovedbundskuren fra Decubal virker på tre fronter: Den fugter huden, dulmer kløe og giver en frisk følelse med menthol. Dry Scalp Treatment, 150 ml, 100 kr.

Dr. Hauschkas Hair Oil leverer lindrende og naturlig næring. Du kan bruge den enten direkte i hovedbunden eller blot i hårets længder. 75 ml, 190 kr.

Der er forskel på tørre skæl og fedtede skæl. Squanorm Treatment Shampoo Dry Dandruff bekæmper de tørre af slagsen. Fra Ducray, 200 ml, 145 kr.

Produkter til tør hovedbund
3 fornuftige indkøb til en tør hovedbund.© PR-foto

En irriteret hovedbund? Prøv disse

Aah ... den kløende fornemmelse forsvinder med det samme, når du fordeler hårserummet fra Id Hair i hovedbunden. Solutions Tonic Treatment No. 4, 200 ml, 159 kr.

Hvis du gerne vil føntørre dit hår, men samtidig passe på din hovedbund, skal du vælge den absolut bedste kvalitet. Det er Helios Hair Dryer fra Ghd. 1.649 kr.

Du finder ingen parfume i Urtekrams Sensitive Scalp Shampoo. Til gengæld passer den på din hovedbund med aloe vera og beroligende planteolier. 250 ml, 60 kr.

Produkter til irriteret hovedbund
3 fornuftige indkøb til en irriteret hovedbund.© PR-foto

Du vil (garanteret) også kunne lide