Kvinde smører creme på ben

Guide: Find lige præcis din krops fugt-favorit

Bodylotion, kropsolie eller...? Vi ser nærmere på fire former for kropsfugtgivere, så du kan afgøre hvilken type, der passer til lige præcis din hud

31. oktober 2018 af Anne-Sophie Jessen

Vælg kropsolie, når...

  • Det er vinter
  • Din hud er sensitiv
  • Din hud ikke kan holde på fugten og dehydrerer

Fordi: Kropsolie danner den fedthinde på huden, som holder på fugten, og som vi med alderen bliver dårligere til selv at producere. Ofte – men ikke altid – er kropsolie udvundet af rene, naturlige råstoffer og indeholder kun få andre ingredienser. De indeholder heller ikke vand, og det er en fordel om vinteren, da en meget vandholdig creme i meget koldt vejr kan give dig frostskader. Det får du aldrig med en kropsolie. Derimod får du et fugtværn, som siger spar to. 

Gå uden om kropsolie, hvis … du ikke bryder dig om fedtede konsistenser. En del kropsolier i dag er dog formuleret, så de hurtigt trænger ind og ikke efterlader klistrede overflader. 

Vælg body butter, når...

  • Din hud er meget tør
  • Din hud trænger til næring i dybden

Fordi: Kropssmørret, det er en hybrid mellem en olie og en bodylotion. Den er mindre fed og fedtet end førstnævnte og mere fed end de gængse bodylotioner. Der er ofte sheasmør og en stor mængde olier i en body butter, og den hjælper dig derfor med at styrke din huds naturlige barriere, så din fugt ikke fordamper, ligesom den tilfører fugt og næring i dybden. Du får med andre ord det bedste fra både olie og bodylotion. 

Gå uden om body butter, hvis … du hurtigt får det for varmt. Sådan en gang body butter er jo et ekstra fedt fugtlag. Eller hvis du ikke er til 2 i 1-produkter, men hellere vil have olie og bodylotion hver for sig, så du bedre kan dosere det ene og det andet. 

Vælg bodylotion, når...

  • Din hud ikke er synderligt tør
  • Din creme skal trænge hurtigt ind

Fordi: En god bodylotion eller kropscreme tilfører først og fremmest din hud fugt og dernæst andre plejende ingredienser. Den er lettere end både kropsolie og body butter, og ja, nogle kan blive for lette for en moden hud. Samtidig er der et utroligt stort udbud, og flere henvender sig specifikt til moden hud. Der er faktisk ingen, som ikke kan få en gavnlig effekt af en god bodylotion, men det handler om at finde den, der passer til din huds behov, så forhør dig eventuelt hos din forhandler, og spørg måske efter en prøve. 

Gå uden om bodylotion, hvis … din hud er meget tør. Så skal der typisk mere fedt til – fra en body butter eller en kropsolie. 

Vælg kropsserum, når...

  • Du er ude efter et ekstra skud af noget
  • Som for eksempel essentielle fedtsyrer, hyaluronsyre for mere fugt eller retinol for færre rynker

Fordi: Kropsserum er en nyere pige i klassen. Men princippet er det samme, som du kender det fra ansigtsserum: Et top potent produkt, proppet med plejende ingredienser, som skal på før din dagcreme. Årsagen til, at man ikke blot smækker creme og serum sammen i et produkt, er, at mange af de yderst virksomme stoffer, som man bruger i serummer, ikke er så stabile og stærke, at de kan tåle at blive blandet sammen med en creme. Et serum er derfor heller ikke fedtholdigt og kan irritere og provokere sensitiv hud. Forhør dig hos din forhandler, om det er tilfældet for det serum, du har udset dig. 

Gå uden om kropsserum, hvis … din hud er sensitiv. Eller du ikke orker bøvlet med to lag. For et lag serum kræver altså et lag creme ovenpå.


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 10.

Du vil (garanteret) også kunne lide