Annika von holdt gråt hår
Annika von Holdt (52)© Annika von Holdt

Gråt hår er hot (alle bemærker mit hår)!

Engang var Annika von Holdts hår kulsort, nu er det sølvgråt og hendes kendetegn på Instagram, hvor det bølger og bruser og fylder. For hun elsker sin hårfarve, og samtidig er den ikke kun en farve. Den er også selvaccept.

25. maj 2023 af Maj Bjerring Sørensen og Hanne Vinther Mikkelsen

Går du rundt og spekulerer på, om du skal lade de grå hår, som vi alle får før eller siden, titte frem eller om du skal bede frisøren kamuflere forandringen i toppen? 

Måske kan du komme en beslutning nærmere ved at læse om Annika von Holdts erfaringer med at gå all in på gråt hår? For hende er håret blevet et statement, der signalerer power og selvkærlighed.

Annika von Holdt (52)

  • er gift og mor til Lukas på 18 år. Er født på Bornholm, opvokset i Georgia i US, bor i København og tilbringer meget tid på Bahamas.
  • arbejder med it, er forfatter til fire romaner og er tidligere model. Og lancerer snart sin egen hårplejeserie.
Kvinde med gråt hår
Annika von Holdts grå hår© Annika von Holdt

Jeg bliver stoppet på gaden

“Jeg sad engang på en fin restaurant i Paris med en mand, der er offentligt kendt. På et tidspunkt kom der en ung pige over til vores bord for at høre, om hun måtte stille et par spørgsmål, og manden svarede ‘ja, ja, det er fint’. Han tog det som en selvfølge, at det var ham, hun ville tale med. Det gjorde jeg også. 

Men det viste sig, at hun gerne ville spørge til mig og mit grå hår. Og hun er langtfra den eneste. Jeg bliver ofte stoppet på gaden af folk, der vil fortælle mig, hvor flot det er. Selv de lidt stramme typer i lufthavnens security kan finde på at kommentere på det. Min søn synes nærmest, det er ubehageligt at rejse med mig, fordi jeg nærmest bliver overfaldet, som om jeg er en slags rockstjerne, men jeg synes, det er helt fint, selv om jeg måske ikke er så veloplagt hver dag."

De første grå hår kom tidligt

"Jeg var kun i begyndelsen af 20’erne, da jeg fik mine første grå hår. Jeg var model og havde kulsort hår helt ned til taljen, og i starten plukkede jeg sølvtrådene ud med en pincet. 

Det var helt utænkeligt for mig at lade dem være, for det var jo kun gamle damer, der havde gråt hår, og det var slet ikke inde på min radar, at det kunne være en mulighed. Men det var ufedt at få flere og flere, og på et tidspunkt kunne jeg ikke blive ved med at plukke, så jeg begyndte at farve. Og det gjorde jeg så de næste to årtier. 

Når jeg havde været på ferie, lignede det en hvid landingsbane, hvis jeg ikke havde haft mulighed for at komme til frisør i mere end de 14 dage, der gik imellem, jeg fik farvet mine udvoksninger. Jeg begyndte efterhånden at udvikle allergi, fik udslæt og tabte meget hår."

Jeg lod de grå hår gro

"For syv år siden besluttede jeg, at nej, nu gider jeg ikke mere! Så jeg lod håret vokse, og i den periode var det virkeligt ubehageligt. Jeg følte det næsten som en forvandling på linje med dengang, jeg var teenager og endnu ikke fuldt udvokset. Særligt fordi jeg havde helt kulsort hår, kunne man jo tydeligt se det, og jeg følte, at folk kiggede. Men meget af det foregik inde i mit eget hoved, og flere kommenterede på, hvor flot en grå farve mit naturlige hår havde.

Fordi det var så radikal en forandring fra sort til hvidt, fik jeg en frisør til at affarve de farvede længder, og jeg fik blåt farvepigment i hver 14. dag for at modvirke den gule høstak, det ellers ville ligne. Og da mit naturlige hår var vokset ud til skuldrene, klippede jeg resten af."

Reaktioner

"På Bahamas, hvor jeg ofte kommer, har jeg oplevet kvinder sige, at jeg er alt for ung til at have gråt hår. Men det kommer ofte fra nogen, som selv har farvet håret lilla. Og herhjemme har jeg aldrig oplevet nogen reagere negativt. Danskerne er generelt ikke lige så dømmende som amerikanerne. Vi går også med bare bryster på stranden og er meget mere åbne i relation til det at være naturlig. Amerikanerne gemmer alt det væk, som de tror, andre mennesker vil dømme dem på. Blandt andet naturlig aldring."

Mit hår lyser op som kirsebær på en kage

"Jeg har det sådan, at hvis jeg nu så gammel ud i huden eller i måden, jeg klædte mig på, ville det alligevel ikke ændre noget, hvilken hårfarve jeg havde. Det er ikke de grå hår, der gør mig ældre at se på. Og jeg tror, jeg ville se mere desperat ud med en sort hårfarve, der ville være alt for hård til min hud nu. 

Mit grå hår lyser op som et kirsebær på en flødeskumskage. Men det er lidt, som hvis man har en stor næse, så skal man fremhæve den i stedet for at gemme den væk, for netop den bliver dit kendetegn. 

Så når nu jeg skal have gråt hår, så skal jeg også have langt gråt hår. Hos mig er det jo håret, man først lægger mærke til. Det er håret, der kommer med mig. Men jeg går meget op i, at det skal være velplejet og smukt, og jeg klæder mig, som jeg altid har gjort."

Lyt til dig selv

"Jeg får dagligt beskeder fra kvinder, der er bange for, om de ikke er attraktive mere, når de får gråt hår. For deres mand, men også for deres arbejdsplads og helt generelt i samfundet. 

Men i dag lever vi jo længere, vi har nærmest flere liv, og de modne kvinder er dem med købepower. Vi er langt fra irrelevante, og det prøver jeg at fortælle blandt andet i mine stories på Instagram. Her råder jeg til, at man prøver at se bort fra, hvad andre måtte tænke, og beslutter sig for, hvad man selv vil. 

Er man bange for, om ens mand vil elske en, hvis man får gråt hår, så har man jo nok større problemer i sit ægteskab end sin hårfarve."

Jeg er gladere end nogensinde

"For mig er mit hår blevet et vigtigt statement. Og det taler jo ind i en større trend, der drejer sig om at acceptere dig selv, som du er – hvad enten du er plussize eller gråhåret. Men selv om jeg elsker min hårfarve, så er det jo ikke den, der gør mig lykkelig. Det gør kærlighed, oplevelser, viden, bøger – ja, alle mulige ting. Jeg accepterer mig selv fuldt ud og er gladere end nogensinde.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i maj, 2023.

Du vil (garanteret) også kunne lide