© Creativecommons.org

Er solfaktor 15 i virkeligheden ligeså godt som faktor 30?

Få styr på fup og fakta om solbeskyttelse, før du springer ud i strålerne. Vi giver dig alt det, du skal vide om solcremer her

21. juni 2016

Kalenderen viser juli lige om lidt, og du er sikkert helt tunet ind på sol og sommer – og måske endda en ferie sydpå? Derfor er der heller ikke noget bedre (og mere fornuftigt) tidpunkt, at få styr på hvad der er sandheder og skrøner, når det kommer til sikker solbadning med solbeskyttelse.

1. Myte

Hvis jeg smører mig med faktor 50, er jeg beskyttet med faktor 50

Sandheden

Hvis du bruger NOK faktor 50, er du beskyttet med faktor 50. Faktortallet på din solcreme er beregnet ud fra, at du bruger cirka 40 milliliter til hele kroppen (en stor håndfuld). Vi ved jo godt, at vi ikke bruger nok, men var du klar over, at 80 procent af os kun bruger halvt så meget solcreme, som vi skal? Realiteten er, at når du smører dig ind i den halve mængde faktor 50, bliver laget så tyndt, at det kun beskytter omtrent som faktor 20.

2. Myte

Én indsmøring om morgenen holder hele dagen

Sandheden

Det er nødvendigt med flere indsmøringer dagligt. Det er en rigtig god idé at smøre dig fra morgenstunden, før du begiver dig ud i solen, men husk, at sved, badning og almindeligt slid får cremen til at forsvinde efter et par timer. Selv den mest vandfaste creme kan heller ikke modstå tørring med et håndklæde, så en god tommelfingerregel er at smøre dig igen hver anden til tredje time og efter badning.

3. Myte

Faktor 30 beskytter dobbelt så godt som faktor 15

Sandheden

Faktor 30 beskytter en smule bedre end faktor 15. En solcreme med faktor 15 blokerer for lidt over 93 procent af UV-strålingen, mens faktor 30 bremser cirka 96 procent af de skadelige stråler. De ekstra procenter kan gøre en stor forskel og er bestemt værd at tage med, men selv om du får en bedre beskyttelse, er det altså ikke dobbelt op.

4. Myte

Solcreme er kun nødvendigt de dage, hvor solen skinner

Sandheden

Solcreme er nødvendigt alle de dage, du er udendørs. Selv om sommerferien skulle vise sig at blive solfattig, betyder det ikke, at du kan droppe faktoren. De stråler, der skader mest, er nemlig dem, du ikke kan se. Op til 80 procent af UV-strålingen kan trænge gennem skyerne på en overskyet dag, så ja, solbeskyttelse hele sommeren og faktisk helst til oktober.

5. Myte

Sidste års solcreme kan sagtens bruges igen

Sandheden

Sidste års solcreme kan måske bruges igen. Har cremen ligget varmt, måske i en bil, virker solfilteret ikke mere. Bor den derimod under 25 grader, kan du stadig anvende den, såfremt holdbarheden ikke er overskredet: Tjek det lille ikon bag på flasken eller bøtten, der forestiller en åben bøtte. Her står et tal, der angiver, hvor mange måneder cremen kan anvendes efter åbning. Overskrider du det, vil solfilteret være upålideligt.

6. Myte

Jeg bliver ikke brun, hvis jeg bruger solcreme

Sandheden

Du bliver langsommere brun, når du bruger solcreme

Den brune farve opstår, når huden danner melanin som beskyttelse mod UV-stråling. Det vil huden stadig gøre, når du er smurt ind i solcreme, fordi ingen creme kan blokere for 100 procent af strålerne. Du vil ikke få farve lige så hurtigt som uden solcreme, men til gengæld holder kuløren længere, når huden ikke bliver så skadet, at den skaller af.

God fornøjelse i solskinnet!

Du vil (garanteret) også kunne lide