Moden kvinde med creme i ansigtet
Svie, kløe og irritation. Nej tak! © Getty Images

6 tips til at undgå tør og irriteret hud

Hvordan får du blød hud, når din hud bliver tørrere med tiden? Læs med her!

20. september 2018 af Anne-Sophie Jessen

Når du før i tiden havde travlt og sprang håndcremen og bodylotionen over, hvad skete der så ved det? Nok ikke det store. Men nu? De fleste af os 40+ får tør og måske endda kløende hud, hvis den ikke bliver passet og plejet korrekt. 

Forklaringen

Men hvorfor bliver vores hud tørrere, når vi bliver ældre? Den korte version af den forklaring er, at din huds egen fedt- og fugtforsyning står af ræset. Den bliver sløv i optrækket. For at forstå hvad det mere præcist betyder, så lad os lige stille skarpt på, hvordan din hud egentlig er opbygget. 

Huden er dit største organ. Dens areal er på knap to kvadratmeter, og de kvadratmeter passer på alt inden i dig. Og det job klarer huden til ug, fordi den er ret snedigt konstrueret af tre lag, som samarbejder om at danne den beskyttende barriere. 

Yderst har du overhuden – epidermis – og det er her, der produceres nye hudceller.

Længere nede kommer læderhuden – dermis. Den er tykkere og består af bindevævsfibre, som er elastiske, og som sørger for, at huden trækker sig tilbage, når du hiver i den. Det er dette hudlag, der har ansvaret for stabilitet og spændstighed. 

I læderhuden findes også talgkirtlerne. Deres job er at danne en olieret substans, som de sender op til overhuden for at danne en fedthinde på huden, så den kan holde på fugten. 

Inderst er underhuden, som er fedtlaget. Det er den bløde buffer, der giver vores kroppe kurver og konturer. Uden den ville vi være spidse og kantede. 

Den store fugt-flugt 

Og lad os så lige vende tilbage til spørgsmålet om, hvorfor vores hud bliver tørrere, når vi bliver ældre. Det skyldes simpelthen, at de førnævnte talgkirtler i læderhuden nedsætter deres aktivitet markant. 

Hudens egen fedtproducent går altså gradvist på pension. Og når der ikke produceres så meget fedt, så fordamper fugten. 

Dertil kommer, at produktionen af kroppens eget fugtighedsmiddel, hyaluronsyre, også nedsættes med alderen. 

Dine gener er selvfølgelig også på spil. Kommer du fra en familie med tør hud, vil der være stor sandsynlighed for, at du får det samme. 

Årstiden har også noget at skulle have sagt i forhold til din huds blødhed. De fleste af os bliver bedre venner med vores hud i sommerhalvåret, hvor kulde og regn ikke slider på den. 

I vinterhalvåret falder luftfugtigheden imidlertid både inden- og udendørs, kulden og blæsten virker udtørrende, og det samme gør brugen af centralvarme. 

Desuden gælder ordsproget ’ude af øje ude af sind’ også her. Om sommeren kan vi se mere af vores hud. Det giver os lyst til at forkæle den med gode cremer. Om vinteren pakker vi vores hud væk. Smurt bliver den ikke så tit, og kvitteringen er tør eller mere tør hud. 

Hvilket der heldigvis er råd for. For tør hud behøver jo ikke forblive tør. Du skal bare vide, hvad du kan gøre. Og de råd kommer her!

Moden kvinde kigger på sin hud
Der er mange faktorer, som spiller ind, når det handler om, hvor meget og hvorfor din hud tørrer ud.© Getty Images

Sådan undgår du tør hud – uanset alder

Nok er alderen en laban, som er ude efter vores fedt og fugt. Men masser af sæbe og vand kombineret med manglende pleje udtørrer også vores hud, og det uanset hvor gammel den er. Så gør det her til seks gode vaner:

  • Skru ned for varmen. Det er skønt at stå under en varm bruser. Men varmt vand udtørrer mere end koldt vand. Væn dig til at bruge vand, som lige er en snert koldere, end hvad du umiddelbart synes er rart. 32 til 35 grader er den optimale temperatur.

  • Sluk for vandet. Fordi du skal minimere den tid, hvor din hud er i kontakt med vand, er det en god idé at slukke for bruseren, mens du sæber dig ind.

  • Ingen damp. Man hører ofte, at damp er godt for huden. Men har du tør og sensitiv hud, skal du holde dig fra damp. Den vil kun få din hud til at blive irriteret.

  • Ikke frottere. Når du er færdig i badet, skal du ikke gribe håndklædet og give dig til at frottere løs. Det vil bare irritere din hud. Dup dig tør i stedet. 
  • Smør med det samme. Lad der ikke gå flere minutter, før du smører dig ind efter badet. Smør med creme eller andet, så snart du har duppet dig tør. Varm og fugtig hud absorberer nemlig nemmere.

  • Ikke meget, men ofte. Man kunne måske tro, at der bare skal et ordentligt lag creme på tør hud. Men din hud bliver bare irriteret, hvis den ikke kan ånde. Og det kan den ikke, når du smører et for tykt lag på. Så hellere tiere end tykkere lag.

Du vil (garanteret) også kunne lide