Vi har allerede givet dig den helt store rynkeguide, hvor du kan få ekspertens svar på alt, du gerne vil vide om dine rynker og linjer. Og nu skal det så handle om, hvordan du bedst kan pleje de der linjer, som helt naturligt kommer med alderen. For selvom du ikke kan fjerne dem helt, så kan du give dem de ingredienser, de har brug for. Og hvilke ingredienser det drejer sig om, kan du blive klog på her.
Peptider
Derfor virker det:
Peptider er ikke blot en ting, men flere hundrede forskellige. Fælles for dem er, at de fungerer som en slags budbringere til din huds celler. Her hjælper de med at udføre de opgaver, som er specifikke for den enkelte type af peptid. Det kan for eksempel være at holde på fugten, at danne mere kollagen eller elastin, at styrke hudens barriere eller at øge hudens spændstighed.
Det skal du være opmærksom på:
Da peptider strengt taget kun er budbringere, kan de ikke udrette mirakler på egen hånd. De skal have gode samarbejdspartnere for at udfolde deres fulde potentiale i din hud, så sørg altid for, at din creme som minimum indeholder fugt, næring og antioxidanter – og så peptider.

Estée Lauder har lavet et særligt kompleks af tre peptider og hældt det på Resilience Multi-Effect Tri-Peptide Face and Neck Creme spf 15.
De særlige peptider i Dermalogicas C-12 Pure Bright Serum har en klar opgave: At bekæmpe pigmentpletter og gøre huden fast.
A-vitamin
Derfor virker det:
Du kender måske også A-vitamin under betegnelsen retinol, retinal eller retinoinsyre. A-vitamins største egenskab er, at det gør din huds yderste lag stærkere. Og det sker på flere måder: Blodgennemstrømningen øges, så der kommer ilt og næring til dine celler, og nedbrydningen af kollagen og elastin bliver bremset.
Det skal du være opmærksom på:
A-vitamin, eller retinol, er stærke sager, som for nogle kan være for stærke. Når du begynder på et nyt produkt med A-vitamin, bør du altid indfase det. Brug det to gange om ugen de første to uger, hver anden dag de næste to uger og først herefter hver dag. Husk solfaktor, og gå gerne efter produkter specifikt til natten.

Peter Thomas Roths milde retinol-natcreme til dine øjne: Retinol Fusion PM Eye Cream.
Lancômes koncentrerede Visionnaire 0.2 % Retinol Correcting Night Concentrate er til natten.
Ceramider
Derfor virker det:
Hvis der er én ting, din 40+ hud tørster efter, er det fedtstof. Og det er lige præcis, hvad ceramider er. De fungerer som det bindemiddel, der holder hudens celler sammen og ikke mindst spændstige og altså mindre rynkemodtagelige. Og eftersom huden med årene får et lavere naturligt indhold af ceramider, giver det rigtig god mening at tilføre dem.
Det skal du være opmærksom på:
Lige præcis ceramider behøver du ikke at spekulere så meget over. De findes nemlig allerede i din hud, så langt de fleste tåler dem.

Elizabeth Ardens Ceramide Premiere Regeneration Eye Cream nærer godt og grundigt.
Forkæl kinderne med den lette, ceramide mættede dagcreme Aquasource Cocoon Gel Cream fra Biotherm.
Hyaluronsyre
Derfor virker det:
Denne geniale fugtfastholder virker på to planer: For det første er hyaluronsyre hygroskopisk, hvilket vil sige, at den kan trække fugt fra dine omgivelser og binde den i din hud. Og for det andet er den mængde fugt, hyaluronsyre kan binde, helt uovertruffen. Faktisk kan et gram hyaluronsyre holde på seks liter vand.
Det skal du være opmærksom på:
Da hyaluronsyre netop binder fugt i huden, har det i sagens natur brug for fugt for at virke. Ellers kan du risikere, at det i stedet vil virke udtørrende, fordi det så vil suge fugten fra de dybere hudlag op til overfladen, hvor det fordamper.
Langt de fleste vil helt naturligt bruge en fugtcreme, hvor hyaluronsyre blot er en af ingredienserne, og i så fald er der intet at være bekymret for. Men bruger du hyaluronsyre i noget nær ren form, i for eksempel et serum, skal du altid sørge for at afslutte med en creme.

Natmasken fra Origins fylder din hud med avocadosmør, gletsjervand og hyaluronsyre, så du kun skal bruge den hver tredje nat.
Minéral 89 Daily Booster fra Vichy = thermalsk kildevand og hyaluronsyre.
AHA-syre
Derfor virker det:
Der findes flere forskellige slags syrer under betegnelsen AHA-syrer. De mest anvendte er glykolsyre og mælkesyre. Syrerne virker ved at opløse nogle af hudcellerne, så nye, friske celler kan blive dannet. Det gør hudens overflade glattere, blødere, klarere og mere ensartet.
Det skal du være opmærksom på:
Betegnelsen siger næsten det hele. Det er syre, du kommer på huden, og derfor kan huden også blive rød og irriteret.
Der er forskel på, hvor langt de forskellige syrer kan trænge ned i huden. Mælkesyre har størst molekyler og kommer derfor ikke så dybt ned. Den er derfor længere tid om at have en synlig effekt, men er til gengæld god til sart hud.
Glykolsyre opløser døde hudceller på overfladen, men går også ned i de dybere hudlag, hvor den stimulerer dannelsen af nye celler. Det gør den mere effektiv, men også skrappere.

De små rondeller i Revitalift Laser AntiAge Glycolic Peel Pads er vædet med glykolsyre, lige til at stryge over huden hver aften. Fra L’Oréal Paris.
PHA er en mere skånsom version af AHA-syre. Som du finder i Deep Peeling PHA Mask 03 fra Karmameju, som tåles af de fleste.
Og så er der de rynkebehandlinger, du kan få foretaget af professionelle
- BOTOX er en gift, som lammer musklerne. Den indsprøjtes i små doser i muskulaturen lige under huden og gør den dermed glat. Fordi musklerne ikke bevæger sig. Den synlige effekt holder cirka fire til seks måneder.
- KEMISK PEELING er en behandling, hvor kemiske stoffer påføres og ætser huden. Den nye hud, der dukker frem, ser yngre og glattere ud. En professionel peeling er langt skrappere end en peeling derhjemme.
- FILLERS er en gruppe af forskellige stoffer, ofte hyaluronsyre, der sprøjtes ind i områder med furer og rynker, fordi de udfylder ujævnhederne og dermed udglatter huden. Fillers har en synlig effekt i op til et år.
- LASER kan både mindske og decideret fjerne rynker. Der findes mange forskellige laserbehandlinger, som varierer i både styrke, effektivitet og resultat. Fælles for dem er, at de har en markant effekt på rynker.
Kilde: Maria Heisterberg
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 5. marts 2020.