kokosnød, honning, avocado, havregryn, kvinde
© iStock

5 skønhedsplejeprodukter, du nemt kan lave i dit eget køkken

Du behøver ikke at bruge tusinde ingredienser eller kroner for at blive underskøn!

12. oktober 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Hvis du trænger til en lækker spadag, men ikke vil bruge en mindre formue på det, så er der heldigvis også andre måder at forkæle dig selv på. Du kan altid lave en dejlig hjemmespa, som bestemt ikke behøver at være dyr – du laver nemlig selv produkterne! På den måde ved du også præcis, hvad der er i produkterne. 

Vi giver dig her fem opskrifter på fantastiske, nemme og plejende skønhedsprodukter til forskellige dele af din krop, som du kan lave på 1-2-3.

1. Nærende avocadohårmaske

Efter du har brugt denne hårmaske, vil dit hår blive dejligt glat og skinne med fornyet glans. Kokosolien og honningen samler blandingen, så mosen bliver nem at arbejde med – det er samtidig med at give dit hår mere fugt.

Ingredienser

 • 1 frisk avocado
 • 1/2 dl økologisk smeltet kokosolie
 • 2 tsk honning 

Fremgangsmåde

Mos avocadoen i en skål med en gaffel, indtil massen er nogenlunde klumpfri. Derefter hælder du den smeltede kokosolie i skålen sammen med honningen. Rør ingredienserne sammen til en ensartet masse. 

Kom hårmasken i tørt hår, massér masken godt ind i både dit hår og dit hovedbund. Lad den sidde i omkring 30 minutter, hvorefter du vasker håret, som du plejer.  

2. Eksfolierende bodyscrub med havregryn

Ikke nok med at denne scrub eksfolierer din hud, men havregrynene har også en afslappende effekt – det lyder som en spadag gjort på fem minutter!

Ingredienser

 • 2 1/2 dl havregryn
 • 1 1/4 dl smeltet kokosolie
 • 1 1/4 dl vindruekerneolie
 • 2 poser kamillete (vandet fra dem) 

Fremgangsmåder

Hæld havregrynene i din foodprocessor eller blender. De skal blendes, indtil de ligner støv. Hæld så havregrynsstøvet over i en skål og tilføj resten af ingredienserne. Rør indtil det er blevet til en ensartet masse – du har en lækker bodyscrub, du kan bruge i badet.

Tip! Brug bodyscrubben til sidst i badet – så vasker du ikke alle de nærende olier af din hud.  

3. Tørshampoo med kakao

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at der nogle gange ikke er nok timer i et døgn... Derfor er en tørshampoo utrolig praktisk at have ved hånden, når håret lige skal friskes op.

Ingredienser

 • Majsstivelse
 • Usødet kakaopulver
 • 6 dråber æterisk olie i alt (valgfri)

Kombinationen af majsstivelse og kakaopulver varierer, alt efter hvilken hårfarve du har. Hver del er dog 1 tsk.

Blond eller lysebrunt hår – 3:1 eller 2:1 (mere majsstivelse)

Mellembrunt hår – 1:1

Mørkebrunt eller sort hår – 1:2 eller 1:3 (mere kakao)

Fremgangsmåde

Bland de to pulvertyper sammen til den ønskede tørshampoofarve i et glas med skruelåg. Tag en pudderbørste, og fordel pulveret i din hovedpund. Derefter masserer du det ind med fingrene.  

Tip! Med æteriske olier kan du forsøge dig med enten citron eller lavendel. Og per fjerde teskefuld pulver skal du bruge 6 dråber olie

4. Hovedbunds-sukkerscrub

Ligesom resten af din hud har din hovedbund brug for luft og eksfoliering for at kunne ånde. Denne scrub kan du lave, mens du står i badet – så kan det ikke blive meget nemmere! 

Ingredienser

 • 1 1/2 tsk shampoo (eller bare den normale dosis, du plejer at bruge)
 • 1 1/2 tsk sukker

Fremgangsmåde

Hvis du allerede står under bruseren, så putter du sukkeret i din hånd og hælder shampooen over. Derefter blander du ingredienserne sammen med fingeren. Når det er blandet sammen, masserer du scrubben ind i din hovedbund og bliver ved med at massere, indtil du føler, at sukkeret er ved at blive opløst. Når du har brugt scrubben, vasker du bare håret, som du plejer – du vil straks kunne føle en forskel.

5. Hovedbundspleje med kokosolie

Når du har brugt sukkerscrubben til din hovedbund, trænger den til lidt ekstra pleje. Her giver vi dig to forskellige typer hovedbundspleje, da det kommer an på, om du har en tør eller en fedtet hovedbund. 

Begge disse hovedbundsplejemetoder giver din hovedbund den pleje, den har behov for, så dit hår bliver tykkere, længere og mere skinnende. 

Hvis du har tør hovedbund:

Ingredienser

 • 6 tsk smeltet kokosolie
 • 6 tsk olivenolie
 • 3-4 dråber æterisk olie

Hvis du har fedtet hovedbund:

Ingredienser

 • 6 tsk smeltet kokosolie
 • 3 tsk citronsaft
 • 2 tsk grapefrugtsaft

Fremgangsmåde for begge

Du blander ingredienserne i en skål, og derefter deler du dit hår op i små sektioner med cirka to centimeter imellem – så er du nemlig sikker på, at blandingen er ligeligt fordelt i din hovedbund. Du kan fordele blandingen enten med en hårfarvningsbørste eller et stykke vat.

Når blandingen er fordelt, begynder du at massere hovedbunden i cirka 5-10 minutter, så lader du blandingen sidde i 20 minutter, hvorefter du vasker dit hår, som du plejer. 

Kilder: Thebeautygypsy.com, Misswish.com, Marieclaire.com

Du vil (garanteret) også kunne lide