Kvinde foran køleskab
© Getty Images

15 ting fra dit køkkenskab, som du kan bruge til din skønhedspleje

Du behøver ikke købe alle dine hudplejeprodukter i fine krukker og færdige blandinger. Nogle behøver du kun åbne et par køkkenlåger for at finde. Vi guider dig til al den skønhed, et helt almindeligt køkken gemmer

5. december 2016 af Mette Bundgaard

1. Rosmarin giver glød

Har du dårligt blodomløb, kan du med fordel massere området med en blanding af æterisk olie fra ­rosmarin og en anelse mandelolie, da det stimulerer blodcirkulationen og gør huden varm og levende. Har du for højt blodtryk, må du dog ikke anvende rosmarin.

2. Citron tager misfarvninger

Er albuerne misfarvede – grålige – og er der hård hud, kan du gnide dem med en halv upresset citron i 10 minutter. Skallen passer lige omkring albuen. Husk at komme en fed creme på bagefter, da citronen udtørrer huden. Samtidig har syren i citronen en blegende effekt, så er dine negle eller dine hænder blevet misfarvede af madvarer eller cigaretrøg, kan det afhjælpes en hel del ved at gnide dem med citronsaft.

3. Sukker skrubber blidt

Lav din egen ansigtsscrub. Bland en lille håndfuld sukker med en spiseskefuld mandel- eller olivenolie. Massér blidt i ansigtet, og skyl af med varmt vand.

4. Yoghurt strammer op

Yoghurt virker blødgørende, opstrammende og fugtgivende, fordi det indeholder mælkesyre. Så læg det på som en maske engang imellem, når huden trænger til ekstra pleje. Lad masken tørre ind, før den fjernes med vand. Er huden blevet forbrændt af solen, kan du smøre yoghurt på de forbrændte steder, da det også svaler.

5. Honning heler huden

Honning virker helende og antiseptisk på din hud. Derfor er det ideelt som ansigtsmaske. Vælg en fast honning, den er nemmest at styre. Eller lav en læbescrub med honning og sukker mod læber, der skaller. Sukkeret tager de tørre flager, honningen plejer før, under og efter.

6. Eddike giver glansfuldt hår

Det lyder ikke lækkert, men det virker! Skyl dit hår med almindelig husholdningseddike. Det fungerer som afspænding: Dit hår bliver både blødt, mere glansfuldt og ikke mindst mindre statisk. Blandingsforholdet skal være en halv kop husholdningseddike til et stort fad vand. Det lugter kun lidt og forsvinder hurtigt.

7. Salt skrubber groft

Lav din egen bodyscrub bestående af en håndfuld køkkensalt og to spiseskefulde mandel- eller olivenolie. Kør den rundt på hele kroppen i roterende bevægelser, og skyl af med varmt vand.

8. Kaffegrums eksfolierer uden at udtørre

Brug din afkølede kaffegrums som en scrub til dine hænder. Ud over at din hud bliver silkeblød på grund af indholdet af olie, tager det også lugten på dine hænder, hvis du har rørt ved rå fisk, løg ­eller hvidløg. Har du meget beskidte (have-)hænder, renser det også dem til ug. Vil du bruge kaffegrumset til resten af kroppen – som er en god idé – er det lettest at arbejde med, hvis det får tilført lidt mandel- eller olivenolie.

9. Kamilleblomster beroliger irriteret hud

Kamille er en meget anvendt lægeplante, fordi den virker beroligende og bakteriedræbende. Ofte bruges den til at behandle hud­problemer som hudallergi, eksem, sår, tør, sart og irriteret hud, hvilket du kan gøre med et kamillekompres op til fire-fem gange om ugen. (Se under Timian, hvordan du laver et kompres.)

10. Lavendel stimulerer cellefornyelse

Lavendel med sine blå og violette blomster er aromatisk og genopbyggende for både krop og sind. Det er en af de mest brugte urter inden for hudpleje på grund af de lægende og antibakterielle egenskaber. Dup for eksempel æterisk lavendelolie direkte på en bums for hurtigere heling, og dryp det i din creme for at stimulere cellefornyelsen. Har du svært ved at sove, så kom nogle dråber eller selve blomsterne i et varmt bad 30 til 45 minutter inden sengetid, da det forbereder kroppen på en fredfyldt søvn. Er du tung i humøret, kan du få det løftet ved at dufte til lavendel.

11. Sødmælk lindrer rød hud

Har du ligget for længe i solen, og er din hud blevet for rød, kan du afkøle den ved at bade den i kold sødmælk, da fedtet virker lindrende. Brug en vaskeklud til igen og igen at lade sødmælken afkøle, eller læg en klud, dyppet i sødmælk, på det røde område i 20 minutter. Gentag processen efter to til tre timer.

12. Salvie varmer hud og dæmper hedeture

Dyrk din egen medicin mod hedeture i din vindueskarm eller have. Tørrer du salvieblade og anvender dem som urtete – to til tre kopper dagligt – fremmer du fordøjelsen, minimerer betændelsestilstande i mund og hals, og ikke mindst bremser hedeturene i overgangs­alderen. Et salviefodbad hjælper desuden mod fodsved i det lange løb, og et bad med æterisk salvieolie er en velduftende fornøjelse, der både forfrisker og varmer.

13. Olivenolie er også anti-age-olie

Olivenolie har været brugt i årtusinder til at bekæmpe rynker. Men den skal være økologisk eller koldpresset. Billige madolier er ikke gode for din hud. Olivenolie tilfører fugt og fedter ikke huden, da den har meget små molekyler og altså trænger lettere ind i huden end mange andre olier, som lægger sig på hudoverfladen og tilstopper porerne. Olivenolien har også masser af antioxidanter – E-vitaminer – som hjælper med at bekæmpe de frie radikaler, der skader din hud på sigt.

14. Avocado blødgør albuer

Er dine albuer meget tørre, så prøv næste gang, du bruger en avocado i din madlavning, at gnide inder­siden af de resterende skaller mod dine tørre albuer. Skallen passer omkring albuen, hvis du bøjer armen. Bagefter skyller du mosen af, og dine albuer er dejligt bløde igen, fordi avocadoen er fuld af sundt fedt og med sit indhold af A-, B- og D-vitaminer har frem­ragende hudhelende egenskaber. 

15. Timian mod uren hud

Har du bumser eller små knopper, kan du i nogle tilfælde komme dem til livs med et timian-kompres to-tre gange om ugen.

Sådan laver du et kompres:
Kog 2 dl vand og 1 tsk frisk urt (eller 1/2 tsk tørret urt) 5 minutter, så alle egenskaber kommer ud i vandet. Hæld det derefter igennem en si og ned på et stort stykke pladevat, eventuelt på en tallerken. Når du kan røre det uden at brænde dig, presser du den overskydende væske ud. Læg pladevattet på dit ansigt, slap af i 20 minutter, og tag det så af uden at gøre mere. Overskydende afkog kan opbevares i køleskabet to til tre dage og bruges dagligt som skintonic eller til endnu et kompres.

Du vil (garanteret) også kunne lide