Kvinde smører creme i ansigtet
Vi vil gerne vide, hvad vi får ud af vores cremer.© Getty Images

10 ting du skal vide, når du vælger creme

Mest mulig fugt og fedme til ansigtet, tak! Her er, hvad du skal vide om indholdet i gode cremer til 40+hud.

22. marts 2023 af Maria Rothmar

At læse bag på et skønhedsprodukt kan nogle gange føles som at læse en tekst på et fremmed sprog (hvis det overhovedet er stort nok til at læse!). Hvilket jo ikke er så smart, da det er vigtig information. 

Så her har vi synliggjort 10 punkter, der er vigtige, hvis du vil vide, hvad din favoritcreme eller ditto serum indeholder af ingredienser.  

1. Holdbarhed

På bagsiden af emballagen finder du et billede af en åben krukke med et tal på. Tallet indikerer, hvor længe indholdet holder, efter det er taget i brug.


2. Rækkefølge

Det er ikke tilfældigt, hvilken række­følge ingredienserne står i. De skal nemlig opstilles, så det, der står først, er det, produktet indeholder mest af, og så fremdeles.


3. Økologi

Der findes ingen statslig dansk mærkning for økologisk kosmetik. Der er dog flere private internationale mærkninger, der hver især stiller egne krav. Ecocert er en af de mere ud­ bredte og troværdige. 


4. Naturlighed

Alle må kalde deres produkt for ‘natur­ligt’, uanset mængden af indhold fra naturen. Så her må du selv i gang med at undersøge og vurdere ingredi­enserne på etiketten. 

5. Vand

Aqua/water/eau er allerførste ingredi­ens på langt de fleste etiketter og der­ med det, produktet indeholder mest af. Undtagelsen er rene olieprodukter, som for eksempel ansigtsolie.


6. Konservering

 Så snart du bruger et produkt, bliver det udsat for bakterier. Det er derfor nødvendigt at konservere, så der ikke opstår mug. Nogle godkendte konser­veringsmidler er methylparaben, sodium benzoate og phenoxyethanol.


7. Parfume

De virksomme ingredienser har ikke altid en behagelig lugt. Derfor, og fordi mange holder af duftende cremer, er der ofte tilsat parfume. Det skal altid deklareres som “parfum” eller “aroma”.


8. Farve

Hvis din creme har en fin rosa, lysegrøn eller lyseblå kulør, indeholder den sandsynligvis farvestof. Disse har en farvekode, for eksempel CI 42090, der betyder blå farve. 

9. Ingredienser der giver fugt

BUTYLENE GLYCOL: Har faktisk flere funktioner. For butylene glycol fungerer både som en fugt-fastholder i huden og som en blødgører til selve cremen, så den bliver mere, ja, cremet.


HYALURONIC ACID: Også kendt som hyaluronsyre. Kæmpe klassiker, når det gælder fugt. Opbevarer bogstaveligt talt væske i huden, så væsken ikke fordamper. 


PROPYLENE GLYCOL: En farveløs, duftløs og vandopløselig væske, der både giver cremen en lækker konsistens, virker præserverende og ‘suger’ vand ned i huden. 


SODIUM HYALURONATE: En form for salt, der er udvundet af hyaluronsyre. Ligesom hyaluronsyre holder det fast på fugten, men sodium hyaluronate kan trænge endnu dybere ned i huden og er mere stabilt. 

10. Ingredienser der giver fedme

CAPRIC TRIGLYCERID: Fedtsyre skabt af en kombination af kokosolie og glycerin. Bruges ofte til at skabe en fed konsistens og har samtidig en nærende effekt. 

DIMETHICONE: En af de mest brugte ingredienser i fugtighedscremer. Baseret på silikone, men virker ikke tilstoppende på porerne. Supereffektiv næringsgiver.

CERAMIDE: Fedtsyre, der findes naturligt i huden. Ceramider er groft sagt den mørtel, der holder hudens byggesten sammen, så fedt og fugt ikke forsvinder.

GLYCERIN: Meget udbredt og effektiv fedme- leverandør, der formår at fastlåse fedtstof i huden. Glycerin er en naturlig ingrediens, der især er god til meget tør og ru hud.

PANTHENOL: B5-vitamin, der reducerer inflammation og virke helende på knastør og ru hud. Kan både udtrække fugt af sine omgivelser og holde det fast nede i huden. 

BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER: Som egentlig bare er det viden- skabelige navn for sheasmør! Naturligt, ekstremt nærende og fyldt med antioxidanter. 


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts 2023. 

Du vil (garanteret) også kunne lide