Tid: 45 min. + 1 times marineringstid + 50 min. ovntid
Til: 8-10 personer
De store portobellosvampe er skønne på grillen. Og kan gøre det ud for en hel bøf. Griller du mindre svampe, så brug en rist. Lav eventuelt også en ekstra portion mandler, og brug dem til fordrinken. Hvis du vil springe over at saltriste mandlerne, kan du sagtens gøre det og bare stege dem på en tør stegepande ved middelhøj varme.
Du skal bruge:
- 8-10 store portobellosvampe
- 2 fed hvidløg
- 1 dl olivenolie
- 2 spsk finthakket frisk persille
- 2 spsk soja
- 2 spsk balsamicoeddike
Harissaristede hvedekerner:
- 6 dl hvedekerner
- 1 dåse majs (300 g)
- 3 spsk harissa (kan evt. erstattes med tandoorikrydderi)
- 3/4 dl olivenolie
- 1/2 tsk salt
Bagte gulerødder:
- 1 bundt nye gulerødder (5-6 mellemstore)
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk flydende honning
- 1 tsk flagesalt
- friskkværnet sort peber
Salte mandler:
- 200 g mandler
- 2 dl vand
- 4 tsk salt
Tahindressing:
- 1 dl tahin
- 2 fed hvidløg
- 3 spsk soja
- 2 tsk flydende honning
- 2 tsk friskpresset limesaft
- 2-4 spsk vand
Salat:
- 1 lille rødløg
- 150 g blandet salat
- 1/2 dl rosiner
Sådan gør du:
1. Grillede portobellosvampe: Skyl svampene, og skær det nederste fra. Pil hvidløgsfeddene, og riv dem. Bland alle ingredienser til marinaden i en frysepose, og lad svampene trække i den 1 time.
2. Harissaristede hvedekerner: Tænd ovnen på 200 grader. Kog hvedekernerne 4-5 minutter og efter anvisningen på pakken. Sigt vandet fra. Hæld derefter hvedekernerne i en skål. Åbn dåserne med majs, sigt væden fra, og bland majsene med hvedekernerne. Tilsæt olie, harissa og salt. Bland godt og grundigt og forsigtigt. Hæld derefter blandingen ud på to bageplader beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen ca. 20 minutter, rør rundt i blandingen et par gange, og byt om på pladernes placering efter 10 minutter. Køl af.
3. Bagte gulerødder: Skrub gulerødderne, og læg dem i et ovnfast fad. Stænk med olie og honning, og drys med salt og peber. Få plads til gulerødderne ved siden af hvedekernerne. Bag dem ca. 20 minutter. Køl af.
4. Salte mandler: Kog vand med salt i en gryde. Læg mandlerne i, når saltet er opløst. Lad dem trække 1 minut. Hæld vandet fra, og læg mandlerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist dem midt i ovnen på 200 grader ca. 10 minutter. Hold øje med, at de ikke brænder på. Køl af, og hak dem groft.
5. Tahindressing: Pil hvidløgsfeddene. Blend alle ingredienser sammen til en flydende dressing. Tilsæt en smule vand, hvis dressingen føles for fast eller drøj.
6. Salat: Pil løget, og skær det i tynde skiver. Anret salat, hvedekerner, ristede gulerødder, hakkede mandler, løg og rosiner på et fad.
7. Grill svampene 2-3 minutter på begge sider, de skal være gyldne og møre. Stænk lidt af dressingen over salaten, og servér resten ved siden af. Servér ligeledes de grillede svampe ved siden af.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 24. juni 2021.