Julesalat med bagte gule beder
En mættende julesalat med masser af fede, salte og syrlige smage. © Per Ranung

Kålsalat med bagte gule beder og pecorino

Kål er sundt, kål er godt, og kål er allerbedst om vinteren, hvorfor den da også har en helt naturlig plads på vores jule- og vinterborde. Her en kålsalat med masser af smag!

14. november 2022 af Gunilla von Heland

Spis salaten her lunken eller kold. Og spring ikke kramningen af grønkålen over. Det gør nemlig salaten anderledes og vigtigt blød og blid i smagen. Og kan du få pecorinoosten med trøffel, så er det lige før (jule-)englene synger! Men uden gør det altså også rigtigt godt. 


Tid: 15 min. + 15 min. ovntid 

Til: buffet til 6-8 personer


Du skal bruge: 

  • 500 g gule beder
  • 1 lille blomkål (ca. 600 g)
  • 2 spsk + 1 spsk olivenolie
  • salt
  • 300 g grønkål
  • 50 g pecorinoost, gerne med trøffel 
  • 1⁄2 dl ristede salte mandler


Dressing:

  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk æbleeddike
  • 1 tsk flydende honning 
  • salt, gerne urtesalt 
  • friskkværnet sort peber

Sådan gør du:

1. Tænd ovnen på 225 grader. Skrub de gule beder, og skær dem i både. Skær blomkålen i skiver. Bland beder og blomkål med 2 spsk olie på en bageplade med bagepapir. Drys med 1/2 tsk salt.

2. Bag beder og blomkål midt i ovnen ca. 15-20 min. Begge skal blive møre. Og køl dem så lidt eller meget af alt efter smag.

3. Skyl grønkålen, og riv bladene af stænglen. Slyng dem, og snit dem. Bland kålen med 1 spsk olie og lidt salt, og kram den med hænderne, til den falder lidt sammen. Riv eller høvl pecorinoosten.

4. Dressing: Pisk alle ingredienser sammen.

5. Anret grønkålen på et fad, og top med bagte gule beder, blomkål og pecorino. Stænk dressingen over og: Julen har bragt!


Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv i november 2022. 

Du vil (garanteret) også kunne lide