Kvinde drikker appelsinjuice mod forkølelse

Sådan spiser du dig uden om en forkølelse

Citrusfrugter og fede fisk er blandt dine bedste venner, når det handler om at styrke immunforsvaret og gøre kroppen vinterklar.

8. december 2015 af Gitte Høj

Spis dig uden om en forkølelse

Hæse stemmer, tykke halse, løbende næser, bølger af hosteanfald og kraftige nys, der sender et hav af bakterier ud i det åbne rum. Inden længe er det vinter, og det rimer som bekendt på højsæson for infektioner og et immunforsvar under pres, som kæmper for at holde kroppen nogenlunde fri for sygdom. Heldigvis kan du selv hjælpe immunforsvaret på vej. Det kræver bare, at du kaster nogle kritiske øjne på dine kostvaner.

Bliv kampklar

Måske sker der det samme for dig som for mange andre: I takt med at vinteren skrider frem, spiser du færre grøntsager, mindre frugt og generelt lidt tungere mad. Det kan godt gøre din kost mere ensidig og sænke madens samlede indhold af vitaminer. Det går ud over dit immunforsvar, som ikke får de skyts, der skal til for at være kampklar.

Desværre er det sådan, at selve vitaminindholdet kan være mindre i de grøntsager, du rent faktisk får tygget dig igennem. Det betyder, at du skal spise ekstramange af dem for at blive dækket ind. Det gælder for eksempel det immunforsvarsstyrkende C-vitamin, som der blandt andet findes masser af i nyopgravede kartofler og langt mindre af, når de ligger halvgamle i supermarkedet om vinteren. Og netop C-vitamin kan du altså kun hente fra frugt og grøntsager.

Frost er o.k.

Ryger der i løbet af vinteren nogle poser med frosne grøntsager ned i indkøbsvognen, er det sundhedsmæssigt helt okay! Undersøgelser fra henholdsvis Norge og Sverige slår nemlig fast, at importerede, friske grøntsager i grøntafdelingerne ofte har været længe undervejs, og derfor kan de have tabt en del vitaminer, før de lander hjemme i dit køleskab. De frosne bliver høstet, tilberedt og frosset inden for et kort tidsrum og bevarer af den grund både smag og næringsstoffer.

Derfor: Følger du årstiden og køber frugt og grøntsager, der naturligt hører årstiden til, får du de mest friske, vitaminfyldte råvarer. Supplerer du med frugt og grønt, som ikke
er i sæson, men som findes frosne, får du det bedste fra to verdener.

3 vaner, der styrker dit immunforsvar

Du kan gøre rigtig meget for dit immunforsvar ved at fokusere på en sund og varieret kost med masser af frugt og grønt. Men det batter endnu mere, hvis du samtidig tænker på at styrke kroppen på disse felter:

  1. Sov godt
    Kroppen har brug for søvn for at komme sig over dagen, der er gået. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer en god nattesøvn.

  2. Bevæg dig
    Du styrker immunforsvaret, når du dyrker motion og er fysisk aktiv i det hele taget. Det gælder også, selv om det regner og rusker udenfor.

  3. Vask dine hænder
    Højsæsonen for forkølelser og lignende kræver en rigtig god håndhygiejne, som til gengæld også er et godt våben mod infektioner.

Du vil (garanteret) også kunne lide