Brødet får det fine mønster fra hævekurven.
Tid: 15 min. + 1 1⁄2 times hævetid + 30 min. bagetid
Til: 2 brød
Du skal bruge:
- 5 dl vand
- 50 g gær
- 1 spsk koldpresset rapsolie
- ca. 7 dl hvedemel (420g) + 1-2 dl ekstra hvedemel til bagningen
- 3 dl speltkorn
- 2 dl fuldkornsspeltmel (110 g)
- 2 tsk salt
- 1 spsk flydende honning
- 100 g valnøddekern
Bage-tip!
Bager du brød direkte på en varm bagesten eller -plade, får de et ekstra boost, hæver flot og bliver bagt jævnt.
Sådan gør du:
1. Varm vandet, til det er fingervarmt, 37 grader. Smuldr gæren ned i vandet, og rør det ud i vandet. Tilsæt honning, olie og salt. Og derefter speltkorn og speltmel. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og rør det til en smidig dej.
2. Rist valnøddekernerne ved lav varme på en tør pande ca. 5 minutter. Vend dem i dejen. Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve ca. 30 minutter.
3. Hæld dejen ud på et melet bord, og ælt den 5 minutter. Del dejen i 2 lige store dele. Læg dem i meldryssede kurve eller en skål foret med et melet viskestykke. Lad brødene efterhæve ca. 30 minutter.
4. Tænd ovnen på 225 grader, gerne med en bagesten eller en bageplade placeret i den nederste halvdel af ovnen. Hæld brødene direkte ud af kurvene og ned på den opvarmede bagesten eller -plade. Smid et par isterninger ind nederst i ovnen, og bag brødene 30 minutter. Køl dem af på en rist. Og se så, hvor indbydende de på alle måder er!
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv i februar 2023.