Traditionelle svenske “dammsugare” har smag af punsch eller arrak. Denne variant minder om gulerodskage. Fyldet er tillavet med flødeost, kanel, citron og solsikkekerner. Temperér gerne chokoladen for at få en blankere og fastere overflade.
Tid: 30 min. + tørretid + tid på frys og køl
Til: 20 små træstammer
Du skal bruge:
- 100 g flødeost naturel
- 1⁄2 dl flormelis
- 1⁄2 dl solsikkekerner
- 200 g gulerodskage, sukkerbrødskage eller muffins
- 50 g digestivekiks, andre kiks eller kager
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk revet citronskal
- 300 g hvid marcipan
- geléfarve, gerne i 3 forskellige farver
- 100 g hvid chokolade
Sådan gør du:
1. Rør flødeost og flormelis sammen. Rist solsikkekernerne på en tør pande. Lad dem køle af.2. Knus gulerodskage og kiks, og bland det med friskostblandingen. Tilsæt solsikkekerner, kanel og citronskal. Bland samman til en fast dej.
3. Rul dejen ud i længder på ca. 15 cm og ca. 1 1/2 cm tykke. Læg dem i fryseren, så er det nemmere at rulle dem ind i marcipan.
4. Rul marcipanen ud til en plade, ca. 2 mm tyk. Stænk lidt af farverne over marcipanen med en pensel, og lad den tørre ca. 15 min.
5. Skær marcipanen ud i aflange længder på ca. 5 x 15 cm, så de netop dækker rullerne. Svøb rullerne i marcipanen, og læg dem med samlingerne nedad. Stil på køl.
6. Skær rullerne i ca. 5 cm lange stykker.
7. Hak chokoladen, og smelt den i mikroovnen eller over vandbad. Dyp rullernes snitflader i chokolade. Læg dem på bagepapir, og lad chokoladen stivne. Opbevar dem lufttæt og koldt.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts 2023.