Babka er et jødisk bagværk, sædvanligvis bagt på ren hvedemel, men her i festhumør med safran, chokolade og nøddecreme.
Tid: 40 min. + 1 1⁄2 times hævetid + 25 min. ovntid.
Til: 1 brød
Du skal bruge:
- 25 g gær
- 2 dl mælk
- 2 brev safran (1⁄2 g)
- 2 spsk sukker
- 1⁄2 tsk kardemomme
- 1⁄2 tsk salt
- 75 g blødt smør
- 1 æg
- 7 dl hvedemel
Fyld:
- 150 g Nutella eller anden nøddecreme
- 1 dl hakket lys og mørk chokolade
Pensling:
- 1 æg
Sådan gør du:
1. Smuldr gæren ned i en skål. Hæld mælken over, og rør, til gæren er opløst. Knus safran og sukker sammen i en morter.2. Rør safransukker, kardemomme, salt, smør og æg i gærblandingen. Tilsæt mel lidt ad gangen, og ælt dejen smidig. Og stil så dejen til hævning 1 time.
3. Hæld dejen ud på et bord med mel. Rul dejen ud til et rektangel, ca. 1 centimeter tyk. Fordel Nutella på dejen, og drys chokoladen udover. Rul derefter dejen på langs, så fyldet rulles ind i dejen.
4. Del dejen på langs i 2 lige tykke pølser. Sno dem sammen, og klem enderne sammen. Beklæd en aflang brødform på 1 1⁄2 liter med bagepapir, og læg brødet i. Lad brødet hæve 30 minutter under et viskestykke. Tænd ovnen på 185 grader.
5. Pensl brødet eller babkaen med pisket æg, og bag brødet midt i ovnen ca. 25 minutter, til brødet har en fin farve. Køl til sidst af på en rist, og nyd så at servere den lune, bløde og søde babka, som folder sig ud, som du skærer for.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv i oktober 2022.
