Antal: 12 stk.
Ingen brunch uden hjemmebag. Disse boller bliver bagt på en fordej, som røres sammen om aftenen og bages om morgenen.
Dag 1 (fordej):
- 2 dl vand
- 10 g gær
-
200 g ølandshvede (eller 200 g grahamsmel)
Dag 2:
- 3 dl vand
- 1 spsk. salt
- 2 tsk. flydende
- honning
- 1 spsk. olivenolie
-
ca. 400 g ølandshvede eller 200 g grahamsmel og 200 g hvedmel
Dag 1: Kom vandet i en skål, og opløs gæren heri. Rør ølands-hvede i væsken. Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil den på køkkenbordet til næste dag.
Dag 2: Hæld fordejen i en stor røreskål. Tilsæt vand, salt, honning og olivenolie. Rør ølandshvede i dejen lidt ad gangen. Rør godt i dejen, gerne på en røremaskine – ellers kræver det gode armmuskler.
Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i cirka 30 minutter.
Vælt dejen ud på et stykke bagepapir drysset med mel. Glat dejen ud med håndfladen, og lad den hæve i cirka 1 time.
Tænd ovnen på 225 grader varmluft, og lad en bradepande blive i bunden. Skær dejen ud med en kniv, så du har 12 stykker. Lad dem ligge så spredt som muligt. Drys bollerne med lidt mel. Sæt bagepladen midt i ovnen, og hæld samtidig 1dl vand i bradepanden.
Bag bollerne i 15 minutter, og afkøl dem på en bagerist.
Tip! Ølandshvede har fået en renæssance. Det fås i helsekostbutikker og på nettet.