Glutenfrit franskbrød og grovbrød
Skoldet grovbrød og glutenfrit franskbrød. © Lina Eriksson

Nye franskbrød: Groft eller glutenfrit?

Groft eller glutenfrit? Det bestemmer du helt selv, for her får du opskrifterne på to slags franskbrød: Et skønt glutenfrit og et særligt saftigt grovbrød.

19. januar 2023 af Charlotte Jenkinson og Petra Petterson

Skoldet grovbrød 

Brødet smager bedst, hvis det får lov at hvile et døgn, før det spises. Skoldningen gør brødet saftigt, fordi skoldningen binder væden bedre.


Tid: 20 min. + 8 timers hviletid + 30 min. hævetid + 1 times bagetid
Til: 2 brød


Du skal bruge: 

Dag 1:
Fordej:

  • 2 dl groft rugmel
  • 4 dl vand (kogende!) 
  • 2 dl hele hvedekorn
  • 1 dl knuste hvedekorn


Dag 2:

  • 3 dl vand 
  • 50 g gær 
  • fordej fra dag 1 
  • 1⁄2 dl mørk sirup 
  • 2 tsk salt
  • 3 dl rugmel (165 g)
  • 4 dl hvedemel (240 g) 
  • 1 dl ristede solsikkekerner


Bagepapir-tip!

Bagepapir er nemmere at trykke ned i eller i det hele taget at få til at passe i en form, hvis du fugter det med vand først. Så bliver det helt blødt og medgørligt, og du kan få det ind i alle kroge. 

Sådan gør du:

1. Dag 1: Hæld rugmelet op i en skål. Hæld det kogende vand over rugmelet. Bland godt, og tilsæt de knuste hvedekorn. Dæk med film, og lad fordejen stå til næste dag.

2. Dag 2: Smuldr gæren ned i fingervarmt vand, og rør gæren ud. Tilsæt fordejen fra dag 1. Hæld sirup, salt og rugmel i dejen, og tilsæt hvedemel lidt ad gangen. Bland halvdelen af de ristede solsikkekerner i. Dejen skal være klistret. Fordel dejen i to 1-liters brødforme beklædt med bagepapir, eller godt smurte og overdrysset med mel. Drys resten af solsikkekernerne over brødene. Dæk formene med et viskestykke, og lad brødene efterhæve 30-40 minutter.

3. Tænd ovnen på 200 grader. Bag brødene på nederste rille ca. 1 time, mål gerne, om kernetemperaturen er 98 grader. Lad brødene blive i formene ca. 10 minutter, før de vippes over på en rist. Køl af under et viskestykke, og pak dem så ind i viskestykket til næste dag.

Glutenfrit franskbrød

Rigtigt godt ristebrød uden gluten. Gå på opdagelse i supermarkedets og helsekostens udvalg af fiberhusk og glutenfrit mel. Brødet smager bedst, når det er friskt, men det kan også fryses med godt resultat.


Tid: 15 min. + 1 times hævetid + 30 min. bagetid

Til: 2 brød


Du skal bruge: 

  • 5 dl vand 
  • 50 g gær
  • 1 spsk glutenfri fiberhusk
  • 2 spsk hørfrø
  • 1 dl boghvedegryn
  • 1 spsk rapsolie
  • 1 spsk flydende honning   
  • 1 1⁄2 tsk salt
  • 2 dl majsmel
  • 4 1⁄2 dl glutenfrit lyst mel (315 g)


Glutenfri-tip! 

Fiberhusk er en vigtig ingrediens, når du bager glutenfrit. Det gør brødene saftigere, så de ikke smuldrer.

Sådan gør du:

1. Varm vandet, til det er fingervarmt, 37 grader. Smuldr gæren ned i en skål, hæld vandet over, og rør gæren ud i vandet. Tilsæt fiberhusk, hørfrø, boghvedegryn, olie, honning og salt.

2. Tilsæt majsmel og glutenfrit mel, og bland det hele til en relativt fast, men stadig klistret dej. Dæk skålen med et viskestykke, og lad dejen hæve lunt ca. 30 minutter.

3. Pensl to 1-liters brødforme med olie. Fordel den færdighævede dej i formene, og stil brødene til efterhævning under et viskestykke ca. 30 minutter. 

4. Tænd ovnen på 250 grader. Stil brødene ind på en rist nederst i den varme ovn. Luk ovndøren, og sænk varmen til 200 grader. Bag ca. 30 minutter, til kernetemperaturen er 98 grader. Ryst de færdige brød ud af formene, og lad dem køle af på en rist.


Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv i februar 2023. 

Du vil (garanteret) også kunne lide