Antal: 12 stk.
Den søde afslutning på en hyggelig formiddag er hjemmebagt wienerbrød. Chokoladeboller og tebirkes laves af samme dej og er hele arbejdsindsatsen værd.
INGREDIENSER
Wienerbrødsdej:
- 2 1/2 dl mælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 50 g sukker
- 2 tsk. salt
- ca. 550 g hvedemel + lidt mel til udrulning
-
250 g koldt smør
Fyld:
- 75 g god mørk chokolade
- 1 æg til pensling
- birkes til drys
FREMGANGSMÅDE
Lun mælken, til den er lillefingervarm. Hæld den i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker og salt. Ælt hvedemel i væsken lidt ad gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig.
Rul dejen ud til et kvadrat på 30 x 40 centimeter, som er 1 cm
i tykkelsen.
Skær smørret i tynde skiver med en osteskærer, og læg det på 2/3 af dejen.
Fold dejen sammen i tre lag, så dejstykket uden smør foldes ind først. Læg dejen og smørret koldt i 30 minutter.
Gentag udrulningen og sammenlægningen, indtil du har brugt resten af smørret. På den måde får du rullet smørret ind i dejen, hvilket er det, som kendetegner en rigtig wienerbrødsdej.
Tebirkes:
Del wienerbrødsdejen i to lige store dele.Skær den ene del ud i 12 små snitter á cirka 4 x 6 centimeter. Dejen skal måske rulles lidt ud inden. Læg snitterne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket et lunt sted i cirka 30 minutter.
Chokoladeboller:
Rul den anden del af dejen ud til et kvadrat på 25 x 30 centimeter, og skær kvadratet ud i 12 stykker á 8 x 8 centimeter. Kom et lille stykke chokolade på midten af hvert stykke, og fold enderne sammen mod midten.Læg bollerne med snippen opad på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i cirka 30 minutter.
Tænd ovnen på 225 grader. Pensl tebirkes og chokoladeboller med sammenpisket æg, og drys birkes på tebirkes. Bag tebirkes og chokoladeboller i 8-10 minutter, til de er gyldne.
Tip! Spring over det lave gærde, og køb færdig croissantdej til de små birkes og chokoladeboller.
Opskriften er bragt første gang i Magasinet Liv nummer 9.