Koldhævede boller
Mums! © Getty Images

Koldhævede mysliboller

Koldhævning er en åbenbaring for alle os travle mennesker, som elsker hjemmebag. Den gode smag kommer af den lange hævetid, hvor den begrænsede mængde gær og de naturlige mælkesyrebakterier får lov til at udvikle sig

23. maj 2013 af Opskrift: Lone Kjær

Tid: 30 min. + hæve- og bagetid

Opskriften er til 12 stk. boller

Du skal bruge

  • 2 dl surmælksprodukt, fx yoghurt naturel eller A38
  • 4 dl koldt vand
  • 10 g gær
  • 1 spsk honning
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk salt
  • 2 æbler
  • 75 g nødder, fx valnødder, hasselnødder og mandler
  • 150 g havregryn
  • 50 g branflakes
  • 75 g rosiner
  • ca. 550 g hvedemel
Drys:
  • 2 spsk havregryn
  • 2 spsk branflakes
  • Eventuelt solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø eller andre frø

Dag 1: 

  • Hæld surmælksprodukt og vand i en røreskål, og opløs gæren heri. Tilsæt honning, olie og salt.
  • Riv æblerne på den grove side af et rivejern. Hak nødderne. Kom æble, nødder, havregryn, branflakes og rosiner i væsken. 
  • Rør hvedemel i dejen lidt ad ­gangen, og rør, til dejen har konsistens som en fast grød. Rør gerne i dejen ca. 10 min. 
  • Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag. 

Dag 2:  
  • Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet ca. 1 time (mens du går i bad måske?).
  • Dyp en stor spiseske i koldt vand, og brug den til at forme dejen skødesløst til boller.
  • Fordel bollerne på to bageplader med bagepapir, og lad dem hæve ca. 1 time. 
  • Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Drys bollerne med en blanding af havregryn, branflakes og eventuelt korn og bag dem 15-20 min.

Tip! I stedet for branflakes kan du sagtens bruge andre, lignende fuldkornsflakes.

Du vil (garanteret) også kunne lide