Tid: 30 min. + hæve- og bagetid
Opskriften er til 12 stk. boller
Du skal bruge
- 2 dl surmælksprodukt, fx yoghurt naturel eller A38
- 4 dl koldt vand
- 10 g gær
- 1 spsk honning
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk salt
- 2 æbler
- 75 g nødder, fx valnødder, hasselnødder og mandler
- 150 g havregryn
- 50 g branflakes
- 75 g rosiner
- ca. 550 g hvedemel
- 2 spsk havregryn
- 2 spsk branflakes
- Eventuelt solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø eller andre frø
Dag 1:
- Hæld surmælksprodukt og vand i en røreskål, og opløs gæren heri. Tilsæt honning, olie og salt.
- Riv æblerne på den grove side af et rivejern. Hak nødderne. Kom æble, nødder, havregryn, branflakes og rosiner i væsken.
- Rør hvedemel i dejen lidt ad gangen, og rør, til dejen har konsistens som en fast grød. Rør gerne i dejen ca. 10 min.
- Stil dejen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
Dag 2:
- Tag dejen ud af køleskabet, og lad den vågne på køkkenbordet ca. 1 time (mens du går i bad måske?).
- Dyp en stor spiseske i koldt vand, og brug den til at forme dejen skødesløst til boller.
- Fordel bollerne på to bageplader med bagepapir, og lad dem hæve ca. 1 time.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Drys bollerne med en blanding af havregryn, branflakes og eventuelt korn og bag dem 15-20 min.
Tip! I stedet for branflakes kan du sagtens bruge andre, lignende fuldkornsflakes.