Speltstykker med tørrede abrikoser og hasselnødder
Speltstykkerne skal koldhæve 8 timer. Det gør nemlig skorpen lækkert sprød.
Tid: 20 min. + 8 timers hævetid + 15 min. bagetid
Til: ca. 10 stykker
Du skal bruge:
- 8 g gær
- 4 1⁄2 dl koldt vand
- 7 dl sigtet speltmel (420g)
- 3 dl hvedemel (180 g) + 1 dl ekstra hvedemel til bordet
- 1 dl hakkede tørrede abrikoser
- 1 dl grovhakkede hasselnødder
- 1 spsk salt
Tip til æltning!
Ælt ikke dejen efter hævningen, men træk kun forsigtigt i den, og fold rundstykkerne uden at trykke for meget. Så forbliver de luftige og lette.
Sådan gør du:
1. Dag 1 eller morgen: Rør gæren ud i det kolde vand. Sigt spelt- og hvedemel ned i, tilsæt abrikoser, nødder og salt, og rør godt sammen til en klistret dej. Dæk skålen med film, og lad dejen hæve ved stuetemperatur ca. 8 timer.
2. Dag 2 eller aften: Hæld dejen ud på et melet bord. Træk forsigtigt dejen ud til en aflang, flad pølse, som deles i 10 stykker. Fold speltstykkerne ved først at folde den ene side, og så den anden side om bag på speltstykket. Placér speltstykkerne med folden nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med mel.
3. Tænd ovnen på 275 grader. Stil samtidig en bageplade ind i ovnen. Lad speltstykkerne hæve ca. 30 minutter på køkkenbordet under et viskestykke.
4. Træk bagepapiret med speltstykkene over på den varme bageplade. Stil bagepladen tilbage i ovnen, og kast et par isterninger eller en smule vand ind i bunden af ovnen. Skru ned til 250 grader.
5. Bag speltstykkerne ca. 15 minutter, til de er blevet sprøde. Køl dem af på en rist.
Rundstykker med kommen og 5-korn
Prøv disse saftige, lidt seje og søde rundstykker.
Tid: 30 min. + 70 min. hævetid + 12 min. bagetid
Til: 16 stykker
Du skal bruge:
- 2 dl 5-kornsblanding
- 1 tsk hele kommenfrø
- 25 g gær
- 6 dl vand
- 4 dl sigtet rugmel (220 g)
- 3 dl fuldkornshvedemel (180 g)
- 5-6 dl hvedemel (300-360 g) + 1 dl ekstra hvedemel til bordet
- 1⁄2 dl mørk sirup
- 2 1⁄2 tsk salt
Ælte-tip!
Ælt godt for at danne stærke glutentråde. Det giver en ekstra elastisk dej.
Sådan gør du:
1. Kog 5-kornsblandingen i vand 10 minutter. Rør undervejs. Si vandet fra, og skyl 5-kornsblandingen i koldt vand. Si vandet fra. Stød kommenfrøene i en morter.
2. Smuldr gæren ned i en skål eller et bagefad. Hæld fingervarmt vand, 37 grader, over, og rør gæren ud i vandet. Tilsæt mel, de kogte korn, stødt kommen, sirup og salt. Ælt dejen 10 minutter på en køkkenmaskine eller 15 minutter i hånden.
3. Lad dejen hæve lunt og tildækket ca. 50 minutter.
4. Hæld dejen ud på et melet bord. Drys mel over, og træk dejen til en aflang firkant uden at trykke luften ud af den. Del dejen i 16 stykker med en skarp kniv eller en dejspartel, og flyt dem over på en bageplade med bagepapir. Drys mel over rundstykkerne, og lad dem hæve tildækket 20 minutter.
5. Tænd ovnen på 275 grader. Stil en bageplade i ovnen.
6. Træk bagepapiret med rundstykkerne over på den varme bageplade, og placer den midt i ovnen. Kast en smule vand i bunden af ovnen, og luk ovndøren.
7. Sænk varmen til 250 grader, og bag rundstykkerne ca. 12 minutter. Køl dem af på en rist.
Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv i februar 2023.