Opskrift på klassisk smørkage
Tid: 1 time + 1 time og 45 minutters hævetid + 30 min. bagetid
Personer: En kage, til ca. 10 personer.
INGREDIENSER
100 g smør
2 dl mælk
1⁄2 spsk stødt kardemomme 25 g gær
1 æg
1⁄2 dl sukker
1 tsk vanilje- sukker
et nip salt
6-7 dl hvedemel
1 dl mel til bordet 1 æg til pensling
Vaniljecreme
1⁄2 stang vanilje 1 1⁄2 dl mælk
3 æggeblommer 1 spsk sukker
1⁄2 spsk majs- stivelse
Fyld
50 g marcipan 100 g smør (stuetemperatur) 1 dl sukker
1 spsk stødt kanel
Glasur
2 dl flormelis
1 spsk vand
1⁄2 spsk citronsaft
Fremgangsmåde:
Smelt smørret. Tilsæt mælk og kardemomme, og varm videre under omrøring, til mælken er lillefingervarm. Tag af varmen, og rør gæren ud i mælken, efterfulgt af æg, sukker og vaniljesukker. Tilsæt salt og mel, og ælt grundigt. 5 minutter på maskine eller 10 minutter i hånden. Lad dejen hæve overdækket 1 time og fortsæt med creme og fyld.
Creme: Halvér vaniljestangen, og skrab kornene ud. Varm mælk og vaniljekorn i en gryde. Pisk æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen. Pisk den varme vaniljemælk i, og hæld blandingen tilbage i gryden. Lad den simre under omrøring, til du har en tyk creme. Køl af. Fyld: Riv marcipanen. Bland marcipan, smør, sukker og kanel sammen.
Strø mel på bordet, og rul dejen ud til et rektangel på cirka 30 x 40 cm. Fordel fyldet på dejen, og rul den sammen til en lang roulade. Skær 10 snegle/skiver.
Sæt sneglene i en smurt springform på cirka 26 cm i diameter. Der skal helst være lidt mellemrum mellem hver, så de bedre kan hæve i bredden. Dæk med et viskestykke, og lad kagen hæve 45 minutter. Tænd ovnen på 200 grader. Pensl kagen, og tryk en fordybning i hver snegl med fingrene. Fyld fordybningerne med vaniljecreme.
Bag 30 minutter midt i ovnen. Bliver kagen for mørk, kan du flytte den længere ned i ovnen eller lægge et stykke bagepapir over den sidste tid.
Køl af på en bagerist, og fortsæt med glasuren.
Glasur: Rør flormelis, vand og citronsaft til glasur. Dryp glasuren over smørkagen i striber.
Nyd kagen afkølet og med kaffe til. Helt vildt klassisk! Helt vildt godt!
Opskriften blev bragt første gang i Magasinet Liv nummer 61