Tid: 1 time + 20 min. køle- og frysetid
Til: 8-10 personer
Bag eventuelt kagebunden i forvejen, og lav også isen nogle dage i forvejen, og frys begge dele ned.
Du skal bruge:
- 1 liter chokoladeis af god kvalitet og helst af slagsen, der sælges i et rundt papbæger
- 670 g syltede kirsebær, afdryppede og halverede
- 100 g blødt smør
- 6 æg delt i hvider og blommer
- 110 g sukker + 220 g sukker
- 100 g hvedemel
- 1/2 tsk bagepulver
- 25 g mandelmel
- 1 tsk vaniljeekstrakt eller 1 stang vanilje
- 1 tsk vinstenpulver, kan erstattes af eddike eller citronsaft
- en smule salt
Sådan gør du:
1. Lad isen stå i stuetemperatur, til den er blevet blød. Bland den med alle kirsebærrene i en stor skål. Hæld isen, nu med kirsebærrene, tilbage i papbægeret, og pres den godt ned. Sæt låg på papbægeret, og stil den tilbage på frys, til den er hård igen.
2. Tænd ovnen på 160 grader varmluft. Smør en springform på 20 cm i diameter, og beklæd den med bagepapir.
3. Bland smør, æggeblommer, 110 gram sukker, mel, bagepulver, mandelmel og vanilje til en tyk dej. Hæld dejen på springformen, og bag bunden ca. 25 minutter, eller til den er gennembagt, når du tester med en strikkepind eller anden pind. Lad kagebunden køle af i formen.
4. Hæv ovnvarmen til 230 grader. Stil en rist på nederste rille. Placér kagebunden på et ildfast, fladt serveringsfad på ca. 24 cm i diameter, og stil fadet på en bageplade beklædt med bagepapir.
5. Pisk æggehviderne næsten stive, tilsæt vinstenpulver eller anden syre, og lidt salt. Tilsæt de 220 gram sukker lidt ad gangen, og pisk, til sukkeret er opløst, og æggehvideblandingen eller marengsen er blank og helt stiv.
6. Klip isen ud af papbægeret. Stil den igen hårde is omvendt på kagebunden, som på foto A. Fordel marengs over både is og kagebund, til begge dele er dækket helt som på foto B og C. Dæk gerne lidt rustikt, så alaskakagen får sådan en overflodsluksusriøs overflade. Stil bagepladen med fadet og alaskakagen ind i ovnen, og bag kagen (og altså også isen!) 5 minutter, eller til marengsen er lysebrun udenpå. Tag den voldsomt smukke kage ud, og skær den ud i høje, tykke trekanter, når du anretter.



Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 28. april 2021.