Marengskager med jordbær
Søde, røde jordbær pynter og smager© Lisa Björner

10 fantastiske kager med jordbær

Jordbær smager godt med alt muligt: med vanilje, med kokos, med marengs og med lime. I smuldrekage og nøddekage og alle mulige andre kager. Find vores bedste opskrifter på kager med jordbær her.

8. maj 2023 af Lone Kjær, Cecilia Lundin, Cecilie Espensen, Lisa Eisenman Frisk og Monica Eisenman

Jordbær er noget af det skønneste, og i den korte sæson hvor du kan få danske jordbær, gælder det om at smovse i de røde bær på alle mulige måder. Vi giver dig 10 forskellige opskrifter på kager med jordbær, vi elsker. Se kager og opskrifter herunder.

Sommerkage med jordbær

Nøddekage med jordbærskum

Pavlova med creme og bær

Marengslagkage med jordbær

Formkage med jordbær og appelsinglasur

Smuldrekage med jordbær og kokoslåg

Lime- og kokoskage med jordbærcoulis

Pavlova med chokoladebund, flødeskum og jordbær

Shortcake med jordbær

Jordbærtarteletter med vaniljeis

Frisk sommerkage
Sommerkage med jordbær© iStock

Forfriskende sommerkage med jordbær 

Opskriften giver til: 16 stykker kage

INGREDIENSER

  • 250 g jordbær og hindbær
  • 150 g blødt smør
  • 150 g sukker
  • 3 æg
  • 150 g hvedemel
  • 1 spsk. bagepulver
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 150 g marcipan


SÅDAN GØR DU

1. Skyl, nip og rens bærrene. Læg bærrene til afdrypning i et dørslag.

2. Pisk smør og sukker hvidt med en elpisker. Tilsæt æggene et ad gangen. Bland mel med bagepulver og vaniljesukker, og rør det så i dejen.

3. Riv marcipanen på et rivejern, og vend den ligeledes i dejen.

4. Tænd ovnen på 200 grader.

5. Fordel dejen i en form på cirka 20 x 25 cm foret med bagepapir. Læg bærrene ned i dejen, og bag kagen i midten af ovnen i cirka 20 minutter.

6. Afkøl kagen, og drys den så med et tyndt lag sigtet flormelis.

Tip!

Kagen kan sagtes laves med andre bær. Lav den eksempelvis med stikkelsbær, rabarber og/eller brombær.

Dessert med jordbærskum
Nøddekage med jordbædskum© Tia Borgsmidt

Nøddekager med jordbærskum

20 min. + bagetid til 6 personer

Bag kagerne i forvejen, og pynt lige for servering. Brug 6 stålringe på cirka 8 cm i diameter eller en stor springform på cirka 20 cm i diameter. 

INGREDIENSER

Nøddekager:

  • 175 g nødder, fx hasselnødder og mandler
  • 3 æggehvider
  • 175 g sukker
  • 100 g mørk chokolade

Jordbærskum:

  • 300 g jordbær
  • 50 g flormelis
  • 21⁄2 dl piskefløde
  • 300 g bær til pynt, fx jordbær, hindbær og ribs
  • En smule mørk chokolade til pynt

SÅDAN GØR DU

Stil ovnen på 160 grader. Kør nødderne i en blender, indtil de er grofthakkede. Det er vigtigt, at de ikke blendes helt til mel. Pisk æggehviderne meget stive. Tilsæt sukker, og pisk, til hviderne er helt stive og danner toppe. Vend nødder og hakket chokolade i dejen. Pensl de 6 stålringe, og stil dem på en bageplade med bagepapir. Fordel dejen i formene, og bag ca. 25 minutter. Rens jordbærrene, drys med flor­ melis, og blend dem. Pisk fløden til en tyk skum, og vend med de blendede jordbær. Hæld i en sprøjtepose med stjernetylle. Løsn forsigtigt kagerne fra formene. Sprøjt jordbærskummet på kagerne, og dekorér med friske bær og chokolade­ spåner. 


Marengskage med jordbær
Pavlova med creme og bær© iStock

Pavlova med jordbær

Danske sommerbær er søde, saftige, syrlige og særlige. Og det gælder bare om at bruge dem, mens de er i sæson. Denne pavlova skal nok få familien til fadet.

En marengs skal være hvid som sne, sprød udenpå og blød indeni. Det er nok verdens letteste dessertkage – og smukkeste – fordi kagen kan bages i forvejen og først skal lægges sammen lige før servering.

Tid: 25 min. plus bagetid
Opskriften giver til: 8 personer

INGREDIENSER

  • 1 dl pasteuriserede æggehvider (3 stk.)
  • 1/2 tsk hvidvinseddike
  • 200 g sukker
  • 500 g sommerbær, fx hindbær, blåbær, jordbær og brombær
  • En smule flormelis
  • 50 g mørk chokolade

Creme:

  • 1 bæger pasteuriserede æggeblommer (2 stk.)
  • 3 spsk sukker
  • Korn af 1 vaniljestang
  • 1 spsk majsstivelse
  • 2 dl mælk
  • Sukker til drys
  • 1 dl piskefløde


SÅDAN GØR DU

1. Tænd ovnen på 100 grader.

2. Pisk æggehviderne helt stive. Tilsæt eddike, og pisk yderligere et øjeblik. Tilsæt gradvist sukker, og pisk, indtil marengsen er blevet tyk og hvid.

3. Fordel marengsen i en rund cirkel på ca. 25 cm i diameter på en bageplade med bagepapir. Bag den ca. 1 time, til den føles fast og tør. Sæt marengsen til afkøling.

Creme:

1. Kom æggeblommer, sukker, vaniljekorn, majsstivelse og mælk i en gryde. Varm cremen op ved svag varme, til den tykner. Pisk i den konstant, for cremen må endelig ikke koge. Tag gryden af varmen, kom cremen i en skål, og drys med sukker. Afkøl.

2. Pisk fløden til en tyk skum. Rør først let i den afkølede creme, så den er helt ensartet, og rør efterfølgende flødeskummet i.

3. Skyl, nip, og tør bærrene. Skær jordbærrene i mindre stykker. Fordel cremen på marengsen, og top med sommerbær. Drys med sigtet flormelis og høvlet chokolade

Tip!

Marengs bages ved meget svag varme i lang tid for at blive sprød udenpå og bevare sin elegante hvide farve.


Opskrift på marengslagkage med jordbær
Marengslagkage med jordbær© Per Ranung/ AOM

Marengslagkage med jordbær, hindbær og lime

Sukkerbund og marengs i en og samme bund er dobbelt så godt! Top med rigelige mængder flødeskum og søde bær, og du har en enkel og smagfuld lagkage, som alle vil have et stykke af.

Tid: 40 min. + 40 min. ovntid

Opskriften giver til: 10-12 personer

INGREDIENSER

  • 150 g blødt smør
  • 3 dl sukker
  • 8 æggeblommer
  • 3 dl hvedemel (180 g)
  • 1 spsk bagepulver
  • 1 1/2 dl mælk

Marengs:

  • 8 æggehvider
  • 4 dl sukker
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • 1 knsp salt

Topping:

  • 2 l jordbær
  • 5 dl piskefløde
  • 1/2 lime
  • 1/4 liter hindbær
  • flormelis
  • frisk mynte
  • evt. spiselige blomster, fx stedmoderblomster


SÅDAN GØR DU

1. Stil ovnen på 150 grader. Pisk smør og sukker hvidt og luftigt. Tilsæt æggeblommer, en ad gangen. Rør alt melet i blandet med bagepulveret. Tilsæt mælk, og bland det hurtigt sammen til en jævn dej. Fordel dejen i to springforme, ca. 24 cm i diameter, beklædt med bagepapir.

2. Marengs: Pisk æggehviderne stive. Tilsæt sukker, lidt ad gangen, og pisk videre, til marengsen er blank og fast. Tilsæt citronsaft og salt, og pisk i yderligere 2 minutter.

3. Smør et 1 cm tykt lag marengs på dejen. Overskydende marengs kan du lave små marengstoppe af. Bag de to kagebunde i den nedre del af ovnen 40-45 minutter, til de har fået en fin farve og er gennembagte – tjek med en kagenål, at den kommer ud tør og uden dej. Stil de to kagebunde til afkøling.


4. Topping: Rens jordbærrene, og skær halvdelen i skiver. Del resten i to. Pisk fløden til et luftigt skum. Skyl limen godt i lunkent vand. Riv skallen.

5. Læg den ene kagebund på et lagkagefad. Læg så halvdelen af flødeskummet og de skivede jordbær på. Læg den anden kagebund på, og top med resten af flødeskummet, de halve jordbær og hindbær. Drys limeskal over, sigt flormelis over, og dekorér med mynte og blomster.

Opskrift på formkage med jordbær og appelsinglasur
Formkage med jordbær og glasur© Per Ranung/ AOM

Formkage med jordbær og appelsinglasur

Supernem rør den hurtigt sammen-kage, som også kan laves med andre typer bær. Som for eksempel hindbær eller blåbær. Og som også kan serveres med creme fraiche

Tid: 15 min. + 20 min. ovntid

Opskriften giver til: 10 stykker

INGREDIENSER

  • 200 g jordbær
  • 1 appelsin
  • 100 g smør
  • 2 dl sukker
  • 2 æg
  • 2 dl hvedemel
  • 1 1/2 tsk bagepulver

Appelsinglasur:

  • 1 1/2 dl flormelis
  • 1 spsk friskpresset appelsinsaft

Tilbehør:

  • flødeskum


SÅDAN GØR DU

1. Stil ovnen på 200 grader. Skyl og rens jordbærrene, og del de store i to. Skyl appelsinen godt i lunkent vand. Riv skallen.

2. Smelt smøret i en kasserolle. Tag kasserollen af blusset, og tilsæt revet appelsinskal, sukker, æg og mel blandet med bagepulver. Rør det sammen til en glat dej.

3. Hæld dejen i en smurt og melet springform på ca. 24 cm i diameter. Stik jordbærrene ned i dejen.

4. Bag kagen i den nedre del af ovnen ca. 20 minutter. Lad kagen afkøle lidt.

5. Appelsinglasur: Rør flormelis og appelsinsaft til en glat glasur, og zig-zag den ud over kagen.

6. Servér lun med en klat flødeskum til.

Opskrift på smuldrekage med jordbær
Smuldrekage med jordbær og kokoslåg© Per Ranung/ AOM

Smuldrekage med jordbær og kokoslåg

En anelse salt i smuldrelåget bryder smagen så fint – og brunet smør tilfører så dejlig en nøddesmag

Tid: 15 min. + 30 min. ovntid

Opskriften giver til: 6-8 personer

INGREDIENSER

  • 500 g jordbær
  • 1/2 dl sukker
  • 1 spsk kartoffelmel

Smuldrelåg:

  • 150 g smør
  • 1 1/2 dl sukker
  • 2 dl kokosmasse
  • 2 dl hvedemel
  • 2 knsp salt

Tilbehør:

  • vaniljeis

SÅDAN GØR DU

1. Stil ovnen på 200 grader. Skyl og rens jordbærrene, og del dem i to. Bland jordbærrene med sukker og kartoffelmel, og fordel i en tærte- eller kageform.

2. Smuldrelåg: Brun smørret i en gryde. Tag gryden af blusset, og tilsæt sukker, kokosmasse, mel og salt. Rør det hurtigt sammen til en smuldredej, som du fordeler over jordbærrene.

3. Bag kagen midt i ovnen ca. 30 minutter, til smuldrelåget er gyldent. Lad kagen afkøle lidt.

4. Og servér så lun med vaniljeis til.

Tip!

Vil du fryse dine jordbær, kan de fryses løst og derefter pakkes i fryseposer eller frysebokse. De kan også skives og fryses i sukkerlage.


Opskrift på kokoskage med jordbærcoulis
Lime- og kokoskage med jordbærcoulis

Lime- og kokoskage med mascarponecreme og jordbærcoulis

Kokosbunden vædes med limesirup og toppes med en luftig mascarponecreme. Pynt med masser af sødmefyldte bær. Har du ikke til creme og pynt, så smager kagen også fantastisk blot med siruppen.

Tid: 50 min. + 40 min. bagetid

Til: 8-10 personer

INGREDIENSER

  • 200 g hvedemel
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bagepulver
  • 75 g smør i tern
  • 75 g sukker
  • 50 g kokosmel
  • 1/2 tsk revet limeskal
  • 1 æg
  • 1 dl mælk

Limesirup:

  • 1/2 dl presset limesaft (saften af 2-3 lime)
  • 80 g sukker
  • 1 dl vand

Mascarponecreme:

  • 100 g mascarpone
  • 2 dl piskefløde
  • 50 g flormelis
  • saften af 1/2-1 lime

Jordbærcoulis:

  • 200 g jordbær
  • 100 g flormelis
  • citronsaft

Pynt og tilbehør:

  • flormelis
  • friske jordbær, delt i halve eller kvarte
  • friske hindbær
  • kokosflager


SÅDAN GØR DU

1. Tænd ovnen på 180 grader. Smør en springform med en diameter på 16 cm.

2. Sigt mel, salt og bagepulver i en skål. Smuldr smørret i melblandingen, til den minder om grove brødkrummer. Rør sukker, kokosmel og limeskal i. Pisk æg og mælk sammen i en anden skål. Lav en fordybning i melblandingen, hæld væsken i, og rør godt sammen. Er dejen meget fast, så tilsæt lidt mere mælk.

3. Hæld dejen i formen, og bag ca. 40 minutter, eller til der ikke hænger noget ved, når du stikker en strikkepind eller anden pind i.

4. Limesirup: Skræl den ene lime. Fjern det hvide på indersiden af skallen med en lille, skarp kniv, og hak skallen groft. Pres limesaften ud. Hæld limesaft og -skal, sukker og vand i en lille gryde, og giv det et opkog, mens du rører rundt. Lad det simre 5 minutter. Si skallen fra, og smid den ud.

5. Tag kagen ud af ovnen, og lad den køle af i formen i 5 minutter, og derefter på en rist. Sæt risten over et spækbræt eller et stort fad. Stik 12-15 huller i kagen med en pind, og hæld forsigtigt limesiruppen ud over hele overfladen. Lad kagen køle af.

6. Mascarponecreme: Pisk mascarpone, fløde og flormelis godt sammen. Bruger du en elpisker, så pisk ikke for længe, for så kan cremen skille. Smag til med limesaft.

7. Jordbærcoulis: Blend bær og flormelis til en puré. Pres pureen gennem en si med bagsiden af en ske. Smag til med citronsaft.

8. Sigt flormelis over kagen. Anret de friske bær ovenpå, og sigt med flormelis, top med mascarponecreme, drys med kokosflager, og hæld jordbærcoulisen over.

Opskrift på pavlova med flødeskum og jordbær
Pavlova med chokoladebund, flødeskum og jordbær© Lisa Björner

Pavlova med chokoladebund, flødeskum og jordbær

Det er ikke tilfældigt, at Pavlova er blevet en klassiker, for marengs med nærmest hvad som helst på og i smager bare rasende godt.

Tid: 20 min. + 1 times ovntid.
Til: 4-6 personer afhængigt af ønsket størrelse.

INGREDIENSER

3 æggehvider
1 stænk eddike
1 ½ dl sukker
100 g mørk chokolade

Fyld:

2-3 dl piskefløde
200 g friske jordbær

Pynt:

mynte
spiselige blomster

SÅDAN GØR DU

1. Tænd ovnen på 150 grader. Pisk æggehvider og eddike til et fast skum. Tilsæt sukker lidt ad gangen. Fortsæt med at piske, til marengsen er blank og stiv. Form 4-6 runde klatter marengs på en bageplade med papir. Lav en lille fordybning i midten af hver.

2. Skru ovnen ned til 100 grader. Bag marengsene midt i ovnen 1 time. Sluk ovnen, stil lågen på klem, og lad marengsene stå i ovnen, til de er kølet ned.

3. Hak chokoladen, og smelt den i en skål over et varmt vandbad eller i mikroovnen. Dyp toppen af hver marengs i chokoladen. Lad chokoladen stivne.

4. Pisk fløden. Nip jordbærrene, og skær dem i halve. Fyld hver mini-pavlova med flødeskum og jordbær. Pynt med mynte og spiselige blomster.

Opskrift på shortcake med jordbær
Strawberry shortcake© Lisa Björner

Strawberry shortcake med bagte jordbær

Bagte jordbær kan bare noget. Når de bliver blødere, bliver de også sødere ... og så gør en klat kold flødeskum dem friske igen! In short: Nyd denne kage.

Strawberry shortcake er en amerikansk dessertklassiker, men shortcakes minder mest af alt om scones. Bager du for mange, så frys dem ned, mens de er friske, men ikke længere varme. Så smager de som nybagte, når de er tøet op.

Tid: 45 min. + 40 min. ovntid

Til: 8 personer

INGREDIENSER

  • 7 1⁄2 dl hvedemel (450 g)
  • 2 1⁄2 tsk bagepulver
  • 225 g smør
  • 2 1⁄2 dl mælk
  • 1 dl sukker

Pynt:

  • 2 tsk sukker

Pensling:

  • 25 g smør

Bagte jordbær:

  • 750 g friske jordbær
  • 4 spsk sukker

Tilbehør:

  • 2-3 dl piskefløde

SÅDAN GØR DU

1. Tænd ovnen på 200 grader. Bland mel og bagepulver. Skær det kolde smør i små tern på ca. 1 x 1 cm. Læg smørret i melet, og gnid mel og smør sammen. Bland mælk og sukker. Tilsæt blandingen til dejen, og saml den hurtigt, så du ælter dejen mindst muligt.

2. Strø mel på bordet, og hæld dejen ud på bordet. Pres eller rul den ud til en rektangel, der er ca. 1 cm tyk. Fold en tredjedel af dejen ind mod midten fra hver side, så du får tre lag. Gentag rul og fold-seancen yderligere to gange. Slut af med at trykke eller rulle dejen ud til en rektangel, der er ca. 2 cm tyk. Skær dejen i 8 firkanter.

3. Læg kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg dem gerne tæt, så bliver de høje fremfor flade. Drys sukker over kagerne, og bag dem midt i ovnen 20- 25 minutter. Dæk dem til med alufolie undervejs, hvis de er ved at blive mørke.

4. Pensling: Smelt smørret. Tag kagerne ud af ovnen, og pensl dem med smør. Køl dem af, og bryd dem fra hinanden.

5. Bagte jordbær: Nip jordbærrene, og skær dem i skiver. Bland jordbær med sukker, og fordel dem jævnt på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag jordbærrene midt i ovnen ca. 20 minutter, til der begynder at løbe saft ud af dem. Køl dem af.

6. Pisk fløden. Top hver shortcake med flødeskum og bagte jordbær. 

Opskrift på jordbærtarteletter
Jordbærtarteletter med vaniljeis© Lisa Björner

Jordbærtarteletter med vaniljeis

Elsker du også tarteletter som os? Så vil du elske de her – de sødeste dessert-versioner!

Bag en til hver – så bliver der ikke kamp om de store stykker, men kun om eventuelle overskydende kager.

Tid: 25 min. + 15 min. ovntid
Til: 4-6 tarteletter afhængigt af ønsket størrelse

Du skal bruge: 

  • 3 dl hvedemel (180 g)
  • 150 g smør
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1-2 spsk iskoldt vand

Fyld:

  • 300 g friske jordbær
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk Maizena
  • 1 tsk vaniljesukker

Pensling:

  • 1 æg

Tilbehør:

  • vaniljeis
  • ristede kokosflager

Sådan gør du:

1. Tænd ovnen på 200 grader. Ælt mel, smør, sukker og stødt ingefær sammen. Tilsæt vand, og saml hurtigt massen til en dej.

2. Del dejen i 4-6 stykker. Rul hvert stykke ud mellem to stykker bagepapir. Bundene skal være ca. 12 cm i diameter. Er dejen for blød, så læg den på køl. Fordel tarteletterne på en bageplade med papir.

3. Fyld: Nip jordbærrene, og skær dem i mindre stykker. Bland dem med sukker, Maizena og vaniljesukker.

4. Pensling: Placér fyldet midt på bundene, og efterlad ca. 3 cm rundt om. Rul en kant af dejen i siderne. Pensl kanterne med æg.

5. Bag tarteletterne ca. 15-20 minutter, til de er gyldenbrune. Dæk dem med alufolie, hvis de er ved at blive for mørke.

6. Servér tarteletterne lune eller kolde med en god klat vaniljeis og ristede kokosflager.

Du vil (garanteret) også kunne lide