
Kraftig kyllingesuppe med dild og nudler
At købe hel kylling svarer sig både for tegnebogen og for at få mest mulig smag. Som i denne suppe, hvor hele kyllingen koges og giver en kraftig bouillon. Et ekstra plus er, at den næsten passer sig selv på komfuret.
Tid: 30 min. + kogetid
Til: 4 pers.
Du skal bruge:
- 1 hel kylling, ca. 1 kilo
- 1 1⁄2 liter vand
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 10 hvide peberkorn
- 2 laurbærblade
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 spsk salt
- 2 gulerødder
- 2 pastinakker
- 3 forårsløg
- 1 pose helbladet spinat (70 g)
- 1⁄2 bundt dild
- 200 g brede risnudler
Sådan gør du:
1. Læg kyllingen i en gryde, og hæld vand over, så det dækker. Lad det koge op.2. Pil løget, og skær det i både. Del og pil hvidløget, og hak det groft. Skum bouillonen, og tilsæt løg, hvidløg, peberkorn, laurbær blade og salt. Lad det koge under låg 1 til 1 1/2 time, indtil kyllingen er mør.
3. Tag kyllingen op, og lad bouillonen koge uden låg ca. 10 minutter. Sigt bouillonen, og hæld den tilbage i gryden.
4. Skræl gulerødder og pastinakker, og skær dem i tern. Rens forårsløgene, og skær dem i strimler. Læg rodfrugter, løg og spinat i bouillonen, og lad det simre ca. 10 minutter.
5. Imens pilles kødet af lår, vinger og skrog. Træk det i strimler. Gem kyllingebrysterne til for eksempel en pastasauce. Hak dilden.
6. Kog nudlerne efter anvisningen på pakningen. Lad dem dryppe af. Fordel nudler og kyllingekød i dybe tallerkner. Hæld suppen over, og top med dild.
Suppe med spidskål, chipotle, bønner og parmesan
Opskriften her er inspireret af en vidunderlig suppe fra det marinarkæologiske museum Vrak i Stockholm. Masser af sprød (billig) kål, som koges mør i den røgede smag fra chipotle og en mild beskhed fra øllet.
Tid: 15 min. + 20 min. ovntid
Til: 4 pers.
Du skal bruge:
- 1⁄2 spidskålshoved (500 g)
- 1 spsk + 2 spsk olivenolie
- 1⁄2 lille blomkål
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk tomatpuré
- 1⁄2 tsk chiliflager
- 1 flaske alkoholfri øl (33 cl)
- 8 dl vand
- 1 bakke cherrytomater (400 g)
- 2 tørrede chipotlechili
- 2 grøntsagsbouillonterninger
- 1 spsk honning
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄2 tsk friskkværnet sort peber
- 1 pakke cannellinibønner (380 g)
Tilbehør:
- reven parmesanost
- surdejsbrød
Sådan gør du:
1. Sæt ovnen på 200 grader varmluft. Skær den groveste rod på spidskålen fra, og skær kålen i strimler, ca. 2 cm tykke. Læg strimlerne på plade med bagepapir, og dryp med 1 spsk olie. Bland det godt rundt med hænderne. Sættes i ovnen 15-20 minutter, til kålen bliver lidt gylden.
2. Del blomkålen i buketter. Pil løg og hvidløg, hak det fint. Steg løg, hvidløg, tomatpuré og chiliflager i 2 spsk olie i en gryde. Hæld øllet ved, og lad det simre 2-3 minutter.
3. Tilsæt vand, blomkål, tomater, chipotle og bouillonterninger. Kog det op, og lad det simre under låg, til blomkålen er mør. Smag suppen til med honning, salt og peber.
4. Skyl bønnerne i koldt vand, lad dem dryppe af. Bland bønner og spidskål i suppen. Servér suppen med reven parmesanost og surdejsbrød.

Rødbederösti med fetaostcreme, dildolie og valnødder
Rösti er en klassiker, som det går hurtigt at sætte på bordet, ikke koster ret meget og smager pragtfuldt! Her får kartofler selskab af rødbeder, og der toppes med en blød creme med fetaost. Glem ikke dildolien til.
Tid: 30 min.
Til: 4 pers.
Du skal bruge:
- 400 g kartofler
- 400 g rødbeder
- 1 dl hvedemel
- 1⁄2 dl mælk
- 1 tsk salt
- 1⁄2 tsk sort peber
- 2 spsk olivenolie
- 1 dl valnødder
Dildolie:
- 1 bundt dild
- 1 fed hvidløg
- 3⁄4 dl olivenolie
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄4 tsk sort peber
Pynt:
- evt. dild
Fetaostecreme:
- 150 g fetaost
- 1 lille fed hvidløg
- 1 dl creme fraiche
- 1 tsk honning
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄4 tsk sort peber
Sådan gør du:
1. Skræl kartofler og rødbeder. Riv kartoflerne, og pres væsken ud. Læg dem i en bunke. Riv rødbederne. Bland rødbederne med kartoflerne. Bland mel og mælk i kartoffelblandingen, og krydr med salt og peber.
2. Steg små klatter af dejen i olie i en stegepande ved middel varme, til de får en fin farve på begge sider, og rodfrugterne bliver møre.
3. Rist valnødderne på en stegepande ved middel varme, til de dufter og får farve.
4. Fetaostecreme: Pil hvidløgsfed. Bland fetaost, creme fraiche, hvidløg og honning. Kryd med salt og peber.
5. Dildolie: Pil hvidløgsfed. Bland dild, hvidløg og olie til en glat olie. Krydr med salt og peber.
6. Servér rösti med fetaostecreme, dildolie og de ristede valnødder. Top gerne med lidt ekstra dild.

Hummus med rodfrugter og urte- og hvidløgsolie
Servér bagte rodfrugter med en blød og cremet hummus og sprøde kerner, så fylder du kroppen med god og billig næring.
Tid: 20 min. + 20 min. ovntid
Til: 4 pers.
Du skal bruge:
- 4 pastinakker
- 4-6 gulerødder
- 4 rødbeder
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- 1⁄2 tsk friskkværnet sort peber
Hummus:
- 1 pakke/dåse forkogte kikærter (400 g)
- 1-2 fed hvidløg
- 1 spsk lys tahini (sesampasta)
- 1 tsk stødt spidskommen
- 12 spsk citronsaft
- 1⁄2 tsk salt
- evt. vand
Kernemix:
- 2 spsk græskarkerner
- 2 spsk solsikkekerner
- 1 spsk sesamfrø, hvide eller sorte
Pynt:
- friske urter, fx kørvel
Urte- og hvidløgsolie:
- 3⁄4 dl olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk finthakket rosmarin
- 1 tsk honning
- 1⁄2 tsk salt
- 1⁄4 tsk friskkværnet sort peber
Sådan gør du:
1. Sæt ovnen på 200 grader. Skræl rodfrugterne, og skær dem i stave eller både, så de bliver cirka lige store. Læg dem på en plade, og dryp olie over. Krydr med salt og peber. Rist midt i ovnen 2025 minutter.
2. Hummus: Skyl kikærter med koldt vand, og lad dem dryppe af. Pil hvidløg. Bland kikærter, hvidløg, tahini og spidskommen. Smag til med citronsaft og salt. Spæd med lidt vand, hvis hummussen er for tyk.
3. Kernemix: Rist kernerne i en pande til tørstegning ved middel varme, til de begynder at få farve. Hæld dem ud på et fad.
4. Urte- og hvidløgsolie: Pil hvidløg. Bland olie, hvidløg, rosmarin og honning. Krydr med salt og peber.
5. Læg i lag: Hummus, bagte rodfrugter, urte- og hvidløgsolie, kernemix og friske urter.

Bagt havregrynsgrød med blåbær og saltristede mandler
Morgengrød i forklædning. Hvis du vil gøre det endnu nemmere, kan du måle de tørre og de bløde ingredienser op i hver sin bunke aftenen før. Så skal det bare blandes og toppes med bær.
Tid: 10 min. + 25 min. ovntid
Til: 6 pers.
Du skal bruge:
- 2 æg
- 6 dl havredrik eller anden valgfri mælk
- 3 spsk honning
- 4 dl havregryn
- 1 dl solsikkekerner
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk salt
- 1⁄2 tsk vaniljepulver
- 225 g frosne blåbær
Tilbehør:
- 50 g saltristede mandler
- valgfri mælk
- ahornsirup eller flydende honning
Sådan gør du:
1. Sæt ovnen på 200 grader. Rør æg, havredrik og honning sammen. Ibland havregryn, solsikkekerner, kanel, salt og vaniljepulver.
2. Hæld dejen i en smurt, ovnfast form, ca. 25 cm i diameter. Fordel blåbærrene hen over. Sættes i ovnen 25-30 minutter, til grøden har fået en fin farve.
3. Top grøden med saltristede mandler, og servér med mælk og ahornsirup.
Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv i februar 2023.