Elegant, let ret med jordskokkemos og søde, bagte løg med krydderurter.
Til: 4 portioner
Det skal du bruge:
- 600 g torskeryg, som er den tykke del af rygstykket
- salt
- friskkværnet sort peber
- 1-2 spsk + 50 g smør
- 140 g bacon
- kørvel eller andet grønt til pynt
Bagte porrer:
- 2 små eller 1 stor porre
- 1 spsk olivenolie
- 50 g smør
- 1 fed hvidløg
- 1 citron, skallen
- salt og peber
Jordskokkemos:
- Ca. 850 g kartofler
- 300 g jordskokker
- 50 g smør
- 3 spsk creme fraiche
- salt
- friskkværnet sort peber
Syltede rødløg:
- 1⁄2 dl eddike
- 1 dl sukker
- 1 1⁄2 dl vand
- 1 rødløg
Sådan gør du:
1. Syltede rødløg: Kog eddike, sukker og vand sammen. Fjern fra varmen, når sukkeret er opløst. Køl af. Pil løget, og skær det i tynde skiver. Læg skiverne i lagen, og lad dem trække mindst 30 minutter.
2. Jordskokkemos: Vask og skrab kartofler og jordskokker, og kog dem i letsaltet vand, til de er møre. Hæld vandet fra, og lad dem dampe af. Knus kartofler og jordskokker groft, og blend så med smør og creme fraiche. Smag til med salt og peber. Stil til side.
3. Bagte porrer: Tænd ovnen på 250 grader. Rens porrerne, men undlad at skære bunden af. Del dem på langs, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag i ovnen ca. 20 minutter til, til de er møre og gyldne. Fjern den yderste skal, hvis den er blevet brændt. Rør smør med hvidløg, citronskal, salt og peber, og stil til side.
4. Stil ovnen på 175 grader. Del torskeryggen i 4 stykker, og krydr med salt og peber på begge sider. Steg torskestykkerne kort i 1–2 spsk smør ved middelhøj varme, til de er gyldne. Fjern dem fra panden, og læg dem i et ildfast fad (medmindre panden kan gå i ovnen).
5. Stil torskestykkerne midt i ovnen, og bag dem, til deres kernetemperatur når 52 grader. Lad porrerne varme med de sidste par minutter.
6. Steg bacon sprødt på en pande.
7. Brunet smør: Smelt 50 g smør, og lad det bruse forsigtigt af, til det bliver lidt mørkere. Hold øje med det, det går pludselig stærkt.
8. Ved servering: Varm jordskokkemosen. Er den for tyk, så spæd den op med lidt mælk. Tag porrerne ud af ovnen, og skær dem over på midten. Læg små klatter citronsmør på porrestykkerne. Anret jordskokkemosen, torskestykkerne og porrerne på 4 tallerkner. Hæld lidt brunet smør over, og drys med bacon og syltede løg. Pynt med lidt grønt.
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv 16. december 2021.
