De bedste dip, dressinger, saucer og marinader til grill
Der skal dip, dyp og marinader til!© Helén Pe

Til din grill: De bedste marinader, dressinger, saucer, dip og dyppelse!

Værsgo: Her er alt det, din grillmad drømmer om: De bedste dip, dressinger, saucer og marinader til både kød, grønt, fisk og kylling!

5. august 2022 af Cecilia Lundin

FØRST: 

TILBEHØR TIL GRILLEDE GRØNTSAGER!

SOJA- OG INGEFÆRGLAZE

Den sød-stærke glaze med frisk ingefær er eminent på tofu og spidskål.


Tid: 10 min.

Til: 2 dl


Du skal bruge: 

  • 1 stykke ingefær (50 g) 
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk rapsolie
  • 1 dl soja
  • 1⁄2 dl sukker 
  • friskkværnet sort peber


Sådan gør du:

  1. Skræl ingefær, og riv den. Pil hvidløg, og riv det. Brun ingefær og hvidløg i olie ca. 3 mi­nutter.
  2. Tilsæt soja, sukker og peber, og lad blandingen koge ca. 5 minutter, til konsistensen er tykt­flydende. Køl af.

MISOMAYONNAISE

Misomayonnaisen er dyppegod til al slags grillet grønt. Prøv den for eksempel til pak choi, hjertesalat eller squash.


Tid: 5 min.

Til: 3 dl


Du skal bruge: 

  • 1 æg
  • 2 spsk lys misopasta
  • 2 spsk presset citronsaft 
  • 2 1⁄2 dl rapsolie
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1⁄2 dl hakket purløg


Sådan gør du:

  1. Slå ægget ud i en piske­kande. Tilsæt misopasta, citronsaft og olie. Stik stavblenderen ned i bunden af kanden, blend, mens stav­blenderen føres langsomt opad. Blend til konsistensen er luftig.
  2. Smag til med salt, og tilsæt purløg.

SAUCE MED BLÅSKIMMELOST

En varm ostesauce af blåskimmelost smager fortrinligt til alle sprøde grøntsager.


Tid: 10 min.

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 140 g blåskimmelost
  • 2 dl fløde
  • 1⁄2 dl tør hvidvin
  • 1⁄2 grøntsagsbuillonterning 
  • friskkværnet sort peber
  • 2 spsk hakket persille


Sådan gør du:

  1. Riv osten groft. Hæld fløde, vin og buillonter­ning i en gryde, og kog op. Tilsæt osten, og rør, til den smelter. Smag til med peber, og tilsæt persille.
  2. Servér blåskimmel­saucen til nygrillede grøntsager.

LUN BULGUR MED TOMAT

Bulgur med tomatpure og friske tomater er skønt tilbehør.


Tid: 20 min.

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 3 dl grov bulgur
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk + 2 spsk olivenolie 
  • 1⁄2 dl tomatpure
  • 1 tsk sambal oelek
  • 6 dl vand
  • 3 spsk koncentreret grøntsagsfond 
  • 3 tomater
  • 1⁄2 dl strimlet bredbladet persille


Sådan gør du:

  1. Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Brun løgene i 2 spsk olie ca. 2 minutter. Tilsæt tomatpure og sambal oelek, og varm igennem under omrøring, ca. 1 minut. Bland bulguren i.
  2. Hæld vand og fond på, kog bulgur og tomatmikset under låg, efter anvisingen på bulgurpakken.
  3. Skær tomaterne i tern. Bland dem i bulguren. Stænk 2 spsk olie over. Drys med persille, og værsgo!

Dip, dressinger og saucer til grillet grønt
Fra øverst og ned: Sauce med blåskimmelost, soja- og ingefærglaze, misomayonnaise samt lun bulgur med tomat. © Helén Pe

OG SÅ ER DER SELVFØLGELIG: 

TILBEHØR TIL GRILLET OKSEKØD, SVINEKØD OG LAM!

MARINADE MED SAMBAL OELEK

Krydderpastaen sambal oelek bruges ofte i det asiatiske køkken. Den indeholder chili, hvidløg, farinsukker, citron og olie. Her er den mikset i en marinade, som går godt med oksekød.


Tid: 10 min. + 4 timers marineringstid
Til: 600 g kød

Du skal bruge: 

  • 1⁄2 lille løg
  • 1 dl rapsolie
  • 1 spsk sambal oelek 
  • 2 spsk rørsukker
  • 1 spsk balsamico 
  • salt


Sådan gør du:

  1. Pil løget, og hak det fint. Bland løg med olie, sambal oelek, sukker, vineddike og salt.
  2. Miks kød med marinade, og stil på køl ca. 4 timer.
  3. Tør kødet let af, og grill det. Kog marinaden ca. 5 minutter, og pensl det fær­dige kød for ekstra smag.

DRESSING AF GRILLEDE RØDE PEBRE

En sauce af grillede grøntsager til dit grillede kød. Altså grill med grill på, det giver da så god mening!


Tid: 10 min. + grilltid + 30 min. køletid

Til: 3 dl


Du skal bruge: 

  • 1 rød snackpeber
  • 1 rød chili
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk hvidvinseddike 
  • 1⁄2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2 dl creme fraiche


Sådan gør du: 

  1. Udkern rød peber og chili. Pil hvidløg. Læg peber, chili og hvidløg i en grillkurv eller en anden beholder eller bakke, som kan tåle varmen. Stil grillkurven over gløderne, og grill ca. 15 minutter, til grøntsagerne er møre og har taget farve.
  2. Blend de grillede grøntsager med hvidvinseddike, sukker og salt. Vend creme fraichen i, og stil dres­singen koldt, til den skal serveres.

OLIVEN-TOMAT-VINAIGRETTE

Oliven-tomat-Vinaigretten kan snildt til­ beredes i forvejen, så sma­gen også når at udvikle sig. Er særligt lækkert til lam.


Tid: 15 min.

Til: 600 g kød


Du skal bruge: 

  • 2 tomater
  • 10 sorte oliven uden sten 
  • 1⁄2 dl olivenolie
  • 2 spsk balsamico
  • 1⁄2 tsk salt
  • friskkværnet sort peber

Sådan gør du: 

  1. Skær et kryds i skrællen på tomaterne. Læg dem i kogende vand, og kog dem, til skrællen sprækker. Tag tomaterne op, og skyl dem i koldt vand. Træk skrællen af, og halvér tomaterne. Grav kernerne ud, og skær tomatkødet i tynde skiver. Hak oliven groft.
  2. Rør olie og vineddike sammen, og smag til med salt og peber. Bland to­mater og oliven i.
  3. Brug vinaigretten over dit grillede kød. Skær det evt. i skiver først.

HVID COLESLAW MED KARSE

Den cremede, hvide coleslaw er manges (grill)favorit. Ikke mindst når der er spareribs og burgere på menuen.


Tid: 15 min. + 1 times køletid

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 400 g hvidkål
  • 2 salatløg
  • 3 dl græsk yoghurt
  • 1 dl mayonnaise
  • 1 spsk dijonsennep
  • 2 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • friskkværnet sort peber 
  • 1⁄2 bakke karse


Sådan gør du:

  1. Skyl hvidkålen, og snit den fint, gerne på man­dolinjern. Pil løgene, og striml dem.
  2. Bland yoghurt, mayon­naise, sennep og sukker. Smag til med salt og peber. Vend kål og løg i dressingen, og stil den koldt 1 time.
  3. Klip halvdelen af karsen i coleslaw, pynt med resten.

Dip, dressinger og saucer til grillet kød
Fra øverst og ned: Dressing af grillede røde pebre, marinade med sambal oelek, hvid coleslaw med karse samt oliven-tomat-vinaigrette. © Helén Pe

SÅ FÅR DU: 

TILBEHØR TIL GRILLET KYLLING!

KARRYRUB

Lav en stor portion af rub­ben, så har du til hele som­merens grillede kyllinge­retter.


Tid: 5 min. + marineringstid

Til: 2 dl


Du skal bruge: 

  • 1 dåse karry (43 g) 
  • 1 dl ristet løg
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • lidt cayennepeber


Sådan gør du: 

  1. Knus, stød eller blend de ristede løg helt fint. Bland dem med karry, sukker, salt og peber.
  2. Gnid rubben ind i kyl­lingen, ca. 30 minutter før den skal grilles, så den trækker mest mulig smag. Grill kyllingen på indirekte varme, så rubben ikke brænder på.

VARM PESTOSAUCE

Du kender sikkert den kolde variant, men prøv den varme pesto til grillede kyllingefileter direkte fra grillen.


Tid: 15 min.

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 50 g parmesanost
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk + 3 spsk olivenolie 
  • 2 dl vand
  • 1 spsk koncentreret grøntsagsfond
  • 1 potte basilikum
  • 1⁄2 tsk salt


Sådan gør du: 

  1. Riv osten fint. Pil løg og hvidløg, og hak det fint.
  2. Brun løgene i en gryde i 1 spsk olie, til de er bløde. Tilsæt vand og fond. Lad det koge ca. 5 minutter.
  3. Fjern gryden fra varmen, og tilsæt basilikum og ost. Blend pestoen glat med en stavblender.

NEKTARINSALSA

Den frugtige salsa er både sød og stærk, og valnødderne tilføjer crunch. Servér den til grillede chicken wings eller kyllingelår.


Tid: 15 min.

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 2 nektariner
  • 1⁄2 rød chili
  • 1 lille stykke frisk ingefær 
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 3⁄4 tsk salt
  • 2 salatløg
  • 25 g valnødder


Sådan gør du: 

  1. Udkern chilien, og hak den fint. Skræl og riv inge­færen. Bland chili, ingefær, olie, vineddike og salt til en dressing.
  2. Skyl nektarinerne, og skær dem i små tern. Pil lø­gene, og striml dem fint. Hak valnødderne groft. Vend nektariner, løg og val­nødder i dressingen, og stil salsaen på køl, til den skal serveres. Så den køler og brænder på samme tid.

CREMET SALAT AF HVEDEKERNER MED BACON OG SPINAT

Hele hvedekerner har en fin og mild smag og er et sundt og mættende alternativ til ris.


Tid: 20 min.

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 2 1⁄2 dl hele hvedekerner 
  • 1 pakke bacon (140 g)
  • 1 lille salatløg
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 spsk sød fransk sennep 
  • 1 tsk salt
  • friskkværnet sort peber 
  • 100 g frisk spinat


Sådan gør du:

  1. Kog hvedekernerne efter anvisningen på pakken. Skyl dem i koldt vand, og lad dem dryppe af.
  2. Striml bacon tyndt. Steg det sprødt på en pande. Pil løget, og snit det fint.
  3. Bland creme fraichen med halvdelen af baconen og senneppen. Smag til med salt og peber. Bland hvedekerner og løg i, og vend spinaten forsigtigt i. Drys til sidst med den sidste bacon.

Dip, dressinger og saucer til grillet kylling
Fra øverst og ned: Varm pestosauce, karryrub, nektarinsalsa og cremet salat af hvedekerner med bacon og salat. © Helén Pe

OG SIDST, MEN IKKE MINDST: 

TILBEHØR TIL GRILLEDE FISK OG SKALDYR!

FENNIKELGLAZE

De ristede fennikelfrø giver glazen spark, så den løfter alle slags fisk op på smagsskalaen.


Tid: 15 min.

Til: 2 dl


Du skal bruge: 

  • 1 pose fennikelfrø (17 g) 
  • 1 rød chili
  • 1 dl rørsukker
  • 1⁄2 dl hvidvinseddike
  • 2 spsk koncentreret fiske­fond


Sådan gør du:

  1. Rist fennikelfrøene på en tør pande, til de har taget farve. Knus dem derefter i en morter.
  2. Udkern chilien, og hak den fint. Bland chilien, de knuste fennikelfrø, sukker, vineddike og fond i en gryde. Kog blandingen op, og lad den derefter simre ca. 3 minutter, til den tykner. Og lad den så køle af.
  3. Pensl glazen på den næsten færdiggrillede fisk, og grille den så færdig. Så den får en lækker smag uden at brænde på.

ÆRTEHUMMUS MED WASABI

God til grillet laks eller tun.


Tid: 10 min.

Til: 4 dl


Du skal bruge: 

  • 300 g frosne grønne ærter 
  • 3⁄4 dl olivenolie
  • 2 spsk presset citronsaft
  • 2 spsk sesamfrø
  • 1⁄2 spsk honning 
  • 2 tsk wasabipasta 
  • 1 tsk salt


Sådan gør du:

  1. Kog ærterne i letsaltet vand ca. 2 minutter. Skyl i koldt vand og dryp af.
  2. Blend ærterne med olie, citron, sesamfrø, honning og wasabipasta. Smag til med salt.

SAUCE MALTAISE

Sauce maltaise-saucen er medlem af hollandaise­familien, men adskiller sig ved at indeholde appelsinsaft frem for citronsaft. Lækker til fisk og som dip til grillede rejer.


Tid: 15 min.

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 150 g smør
  • 1 appelsin
  • 2 spsk tør hvidvin
  • 1 tsk hvidvinseddike 
  • 3 æggeblommer
  • 1⁄2 tsk salt
  • en smule sukker 
  • lidt cayennepeber


Sådan gør du: 

  1. Smelt smørret, og køl af. Skyl appelsinen, riv skallen, og pres 2 spsk saft ud af kødet.
  2. Bland appelsinsaft, vin, vineddike og æggeblommer i en gryde. Varm blandingen op under kraftig om­ røring. Men husk! Den må ikke koge.
  3. Fjern gryden fra varmen, og tilsæt smør lidt ad gangen. Pisk, til det tykner. Smag til med salt, sukker og cayennepeber. Vend appelsinskal i, og servér

KARTOFFELSALAT MED DILD OG CITRON

Med frisk citron og dild klæder kartoffelsalaten alle slags fisk og skaldyr på grill.


Tid: 25 min.

Til: 4 personer


Du skal bruge: 

  • 800 g kartofler 
  • 150 g slikærter 
  • 1 lille rødløg
  • 1⁄2 citron
  • 1 bundt dild
  • 1⁄2 dl rapsolie
  • 1 tsk salt
  • friskkværnet sort peber


Sådan gør du:

  1. Skrab kartoflerne, og kog dem møre i letsaltet vand. Køl og dryp af.
  2. Skyl slikærterne, og skær dem i mindre stykker. Pil løget, og skær det i tynde skiver. Skyl citronen, riv skallen, og pres 2 spsk saft ud af kødet.
  3. Blend dild (på nær et par kviste til pynt) med citron­ saft og olie. Vend citronskal i i, smag til med salt og peber.
  4. Skær kartoflerne i mindre stykker, og bland dem med dressingen. Anret kartofler, slikærter og løg i en skål. Pynt med dild.


Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv i juli 2022. 

Dip, dressinger og saucer til grillet frisk og skaldyr
Fra øverst og ned: Kartoffelsalat med dild og citron, fennikelglaze, sauce maltaise samt ærtehummus med wasabi.© Helén Pe

Du vil (garanteret) også kunne lide