Spaghetti, pasta, makaroni ... Italiens svar på kartofler er en fast favorit i mange hjem, og hvorfor ændre på det? Retter med pasta kan varieres på så mange måder og spises i alle anledninger. Men har du helt styr på, hvordan du skal koge din pasta for at opnå det bedste resultat? Det kan du få her! Inden vi giver dig fire råd til, hvordan du koger pasta, gennemgår vi 14 forskellige typer pasta lige fra de skruede til de flade og de rillede – og hvilke retter de bedst egner sig til.
14 forskellige typer pasta
1. Bucatini er god til fyldige tomatsaucer, men egner sig ikke helt så godt til flødesovse og saucer med store stykker kød og grøntsager, da det ikke sætter sig så godt fast på denne type pasta.
2. Klassisk spaghetti, som bruges på samme måde som bucatinien. Den passer godt til tomatbaserede saucer og skaldyr.
3. Lasagneplader lægges i lag med forskellige sovse og bliver til saftig lasagne i ovnen. Ren magi. Koger du pladerne i forvejen, kan du lave en lasagne, der ikke behøver komme i ovnen.
4. Mezze penne tricolore har den traditionelle penne-rørfacon, men her er ⅓ af pastaen farvet med spinat og ⅓ med tomat. Den passer til de fleste retter, som mangler lidt kulør, og så minder den om farverne på Italiens flag: Hvid, grøn og rød.
5. Gemelli refererer til det italienske ord for tvilling. Måske fordi pastaen er viklet sammen af to stykker pasta. Er særdeles god i pastasalater.
6. Rigatoni kommer fra Italiens hovedstad, Rom. Det rillede ydre har den heldige effekt, at den suger sovs til sig. Er super i gratiner med en enkel tomatsauce.
7. Cannelloni er store pastarør, som fyldes og gratineres med sauce. Det er nemmest at fylde røret, hvis du hælder fyldet i en sprøjtepose. Husk at dække den modsatte ende til, når du fylder din cannelloni.
8. Fettuccine serveres ofte i Toscana, hvor den serveres med en tykkere sovs.
9. Farfalle, den sommerfugleformede pastatype, findes i flere forskellige størrelser, men har altid dekorative, hakkede kanter. Den klæder de fleste saucer og er skøn i pastasalater.
10. Trofie er en kort, snoet pastatype fra Ligurien. Den spises ofte med pesto på, men er også fortræffelig i en gratin.
11. Risoni ligner nærmest riskorn og bruges oftest i supper, men kan også blandes i salater. Risoni suger meget væske og bør først tilsættes suppen til sidst. Ellers vil den synke til bunds.
12. Pipe rigate har lånt sin form fra en musling. Med åbninger i begge ender fungerer den ideelt i selskab med flødesovse, fordi den kan suge rigtigt meget.
13. Girandole er pastaskruen fusilliens lillesøster. Traditionen foreskriver, at kort pasta bruges til kød og i grøntsagsretter og pastasalater.
14. Castellane har fået sit navn og form efter en flæsekjole. Den er god med grøntsags- og ostesaucer.

Hvordan skal du koge pasta?
Det er en smagssag, hvordan konsistensen på din pasta skal være – og dermed hvor længe den skal koge. Nogle foretrækker den blød og gennemkogt, andre den mere al dente version med en smule bid. Og så handler det også om, hvilke råvarer der skal gøre pastaen selskab. Men uanset kogetiden vil du få gavn af disse fire tips, når du skal koge pasta.
4 tips til at koge pasta
- Kog altid i rigeligt saltet vand. 100 g pasta koges i 1 liter vand tilsat 1/2 spsk salt.
- Rør rundt i gryden flere gange, mens pastaen koger. Ellers kan den klistre sammen.
- Pastaen afgiver stivelse i vandet. Gem derfor kogevandet, og brug det i pastasovsen.
- Skyl ikke pastaen i koldt vand. Det udvander smagen.
Følg disse råd, og bliv ekspert i at koge pasta, så den sidder i skabet hver gang!
Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 8. oktober 2020.