Moules frites
Til 4 personer
4 gulerødder
2 skalotteløg
1 rød chili
1 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 fed hvidløg
2 kg blåmuslinger
2 dl tør hvidvin
1 bundt persille
Pommes frites
1 kg faste, store kartofler
1-2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 tsk. fint salt
Aioli
2 pasteuriserede æggeblommer
(1 bæger)
2 fed hvidløg
saft af 1/2 citron
1 1/2 dl ekstra jomfruolivenolie
salt og peber
Tilbehør: Sprød grøn salat vendt med vinaigrette
Tænd ovnen på 225 grader på varmluftsfunktion.
Skræl kartoflerne, og skær dem ud i stave på cirka 1 x 5 cm. Vend kartoflerne med olien, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. De skal ligge spredt, for at de bliver sprøde. Drys med salt, og steg kartoflerne i cirka 30 min.
Til aiolien pisker du æggeblommer med presset hvidløg og citronsaft. Tilsæt olien dråbevis, mens du pisker til en tyk mayonnaise. Smag til med salt og peber.
Skrub muslingerne, og fjern skægget. Kassér de muslinger, der ikke lukker sig, når du banker dem let mod kanten af vasken.
Skræl gulerødderne, og skær dem i tændstiktynde strimler. Hak løgene fint. Flæk chilien, skrab kernerne ud, og snit chilien fint.
Varm olien op i en stor gryde. Tilsæt gulerødder, løg, chili og presset hvidløg. Steg grøntsagerne et øjeblik. De må ikke blive brændte.
Tilsæt muslinger, og hæld hvidvin ved. Damp muslingerne under låg i cirka fem minutter, til de åbner sig.
Skyl og hak persillen, og drys den over muslingerne. Servér med pommes frites og aioli.
Tip! Foretrækker du en fedtfattig dip, så rør creme fraiche 9 % med presset hvidløg, salt og peber.