Fuldkornsburger med fritter
60 min. + hæve-, bage- og stegetid
Til 4 personer.
– fuldkornsboller, bøffer af magert oksekød, salat, avocado-salsa og ovnstegte fritter.
Fuldkornsboller (12 stk.):
- 50 g gær
- ½ l skummetmælk eller vand
- 1 spsk koldpresset olie
- 1 spsk sukker eller sirup
- 2 tsk groft salt
- 250 g rugmel
- ca. 250 g hvedemel – evt. hvid hvedemel, som er lyst fuldkornshvedemel
- 2 spsk sesamfrø eller rug-, havre- eller speltflager
Rør gæren ud i lunken mælk, og tilsæt olie, sukker, salt og de to slags mel – hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt dejen grundigt igennem, og lad den hæve tildækket et lunt sted ca. 1 time.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den igennem. Tilsæt evt. lidt mere mel.
Tril den hævede dej til en pølse, del den i 12 stykker, og form dem til boller. Læg dem med god plads imellem på to bageplader med bagepapir. Tryk dem let flade med våde fingre, og lad dem efterhæve tildækket 20-30 min.
Varm ovnen op til 200 grader varmluft.
Pensl bollerne med vand, og drys dem med sesamfrø eller flager. Bag bollerne 15-18 min., og lad dem afkøle på en rist. Hold dem evt. lune under et klæde.
Burger:
- 500 g hakket oksekød maks. 5-7% fedt
- ½ revet løg
- 1 knust fed hvidløg
- 1 tsk sojasauce
- 1 tsk worcestershiresauce
- salt og peber
- 4 fuldkornsboller (som opskrift eller købte)
- 4-8 salatblade
Avocadosalsa:
- 1 rødløg
- 1 chili
- 2 avocado
- 2 spsk limesaft
- 1 spsk jomfruolivenolie
- frisk basilikum eller koriander
- evt. 1 fed hvidløg
- salt og peber
Fritter:
- 300 g store kartofler
- 350 g gulerødder eller rødbeder
- 350 g knoldselleri eller pastinak
- ½ spsk koldpresset raps- eller olivenolie
- salt og peber
Ælt kødet sammen med de øvrige ingredienser, og form det til 4 flade bøffer. Stil dem i køleskabet.
Hak rødløget fint. Fjern frø og mellemvægge fra chilien, og hak den fint. Fjern sten og skræl fra avocadoen, og skær i små tern. Vend dem sammen med løg, chili, limesaft, olivenolie og friskhakkede krydderurter. Smag til med salt og peber og evt. lidt knust hvidløg.
Varm ovnen op til 220 grader.
Rens kartofler og rodfrugter, og skær dem i stave eller både. Vend dem med olie og salt og peber på en bageplade med bagepapir. Dæk løst med stanniol, og sæt bagepladen i ovnen 15-20 min.
Tag stanniol af, og steg fritterne møre og sprøde ca. 25 minutter. Vend rundt et par gange undervejs.
Brun bøfferne på en varm grillpande 1-2 min. på hver side. Skru lidt ned for varmen, og steg dem færdige 1-2 min. på hver side.
Anret bøfferne i flækkede lune boller med salat og salsa – og servér med fritter og evt. resterende salsa on the side. Mangler du dyppelse til fritterne, så tag ketchup til.
Tip! Bollerne egner sig fint til at blive frosset ned.