Sød kartoffel
Sød, farverig og velsmagende! © Getty Images

Lær den søde kartoffel bedre at kende

Den søde kartoffel passer til meget og kan trække masser af krydderier. Steg den, bag den, blend den i suppen. Og lær den bedre at kende her

10. januar 2020 af Anna Wendt

Hvor sød er kartoflens farverige slægtning egentlig? Hvor stammer den fra? Og hvordan kan du bruge den i din madlavning? Bliv klogere her! 

Forskellige farver

Der findes flere hundrede varianter af den søde kartoffel. De changerer i alt fra brun-orange med orange eller skriggult frugtkød til rosa eller lilla med hvidgult frugtkød.

Sød lækkerbisken

Navnet afslører jo, at kartoflen er sød. Det er den, fordi den indeholder fem gange så meget sukker som en almindelig kartoffel. Sødmen gør den velegnet i desserter og kager, som for eksempel amerikanernes favorit sweet potato pie.

Du kan også kaste dig ud i en af disse velsmagende retter med sød kartoffel som hovedelement: 

Kartoflens fjerne slægtning

Den søde kartoffel er en fjern slægtning til vores helt almindelige kartoffel. Den stammer fra Peru og er en rodfrugt, men tilhører snerlefamilien.

Søde kartofler dyrkes i tropisk klima. 80 procent af de søde kartofler, vi spiser, er fra Kina, da det skandinaviske klima er for køligt til at dyrke søde kartofler på friland.

Calcium og betacaroten

Den almindelige kartoffel og dens søde kusine har et ganske lavt næringsindhold. Begge indeholder mange sunde mineraler og vitaminer, og hvor den almindelige kartoffel har færre kalorier og kulhydrater, så har den søde kusine et lavere glykæmisk indeks og flere fibre og mere calcium og betacaroten.

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. oktober 2019.

Seneste

Måske er du interesseret i...